ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

"Μονομαχία στο Ελ Πάσο για ένα τρύπιο δολάριο" Φυλαχτείτε απ'τις σφαίρες!
Βασισμένος σε όσα "χαριτωμένα" και "τσαμπουκαλίδικα" (και με δόσεις παλιών καλών γουέστερν) ειπώθηκαν χθες βράδυ στη Βουλή, κατά την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης, εγώ κατέληξα στο εξής κινηματογραφικό συμπέρασμα:

Η μονομαχία στο κοινοβουλευτικό Ελ Πάσο, ανάμεσα στον "κακό" και τον "άσχημο" (κι ευτραφή) εναντίον του "καλού", "για ένα τρύπιο δολάριο" (ή ευρώ ως δάνειο), κατέληξε στο βάναυσο τραυματισμό (για άλλη μια φορά) της νοημοσύνης των άμαχων θεατών. Οι οποίοι και θα κληθούν να πληρώσουν όλα τα κερατιάτικα της "μονομαχίας" και να μείνουν οριστικά κι αμετάκλητα στην ψάθα. Και με το τρύπιο δολάριο ως μόνιμο σερίφη πάνω απ'τα κεφάλια τους.

Τι να κάνουμε; Άγρια Δύση ειν'αυτή! Όπου, ως γνωστόν, βασιλεύει το δίκαιο των παρανόμων, οι οποίοι και αλωνίζουν.
 (Οι νοικοκυραίοι πότε θα αγριέψουν και θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους; Μήπως περιμένουν τον ήρωα που θα 'ρθει να τους σώσει;)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου