ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Χωρίς τίτλο...


"Δεν νομίζω ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος. Μπορούμε όμως (να φροντίσουμε) να μη γίνει χειρότερος" ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΟΥΚΟΦΣΚΙ (Τι κάνει την «καλή ζωή» να είναι καλή;). Ο τεράστιας αξίας "αιρετικός" συγγραφέας, που δεν χάιδευε τα αυτάκια κανενός εκδότη ή αναγνώστη, που έγινε διάσημος χωρίς ίχνος συμβιβασμού και "νερού στο (μονίμως ξέχειλο) κρασί" του, ο δύσπεπτος "απόστολος" σκληρών αληθειών μίας  ζωής που δεν ξεγελάει ούτε στιγμή τον εαυτό της και δεν φοβάται ή δαιμονοποιεί, ως γνήσιος θεοφοβούμενος υποκριτάκος, τις αδυναμίες της. Με το μήνυμα τού να εκμεταλλεύεσαι κάθε δυσκολία ή εμπόδιο (που όσο πιο πρωτότυπα και "υψηλής ποιότητας" τόσο το καλύτερο για την πορεία του ανθρώπου στο στίβο της ύπαρξης) για να αδράξεις την ευκαιρία του "πράττειν". Μέσα από την οδύνη, την απελπισία, την απογοήτευση, η ζωή ναι! μπορεί να φωτιστεί και να ανακαλύψει τη Δύναμη ενάντια στην κοινωνική ευθυγράμμιση, την σιχαμερή ομοιομορφία, τα ομόφωνα βελάσματα, την επίπλαστη (η πιο επίπλαστη όλων) αίσθηση ασφάλειας. Αν δεν γυρίσεις την πλάτη στο προδιαγραφόμενο μέλλον δεν μπορείς να εκτρέψεις την αρνητική ροή του παρόντος...

Ένα βίντεο που πραγματικά αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τους στίχους του παλιού αυτού καλού τραγουδιού:
Σαν ελάχιστο δικό μας σχόλιο στο παραπάνω τραγούδι, αντιγράφουμε και  παραθέτουμε το σχόλιο που έγραψε μία κοπελιά στο γιουτιούμπι:
"ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΑΡΝΙΕΜΑΙ ΑΡΝΙΕΜΑΙ.... ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΣΗ ΒΡΩΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.... ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΡΟΥΦΙΑΝΕΨΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΩ ΕΓΩ.... ΑΡΝΙΕΜΑΙ ...ΑΡΝΙΕΜΑΙ ... ΑΡΝΙΕΜΑΙ.... ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ .... ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΕΓΩ ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ... ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ.... Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΟΥ... 27/7/2016"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου