Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Οφειλέτες


Σχόλιο από εμάς: " Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος ". Ακόμη κι αν πρόκειται για λεγόμενα "μικροποσά", όπως 500, 700 έως και 2.000 ευρώ. Διότι, όπως έλεγε κάποτε, όχι πριν πολλά χρόνια, ο ανεκδιήγητος ΓΑΠ, "θα φροντίσουμε (αυτός δηλαδή και οι άλλοι ανεκδιήγητοι"κυβερνώντες") σε κάθε οικογένεια να υπάρχει ένας εργαζόμενος", αλλά ο εργαζόμενος κατάντησε ημιαπασχολούμενος σε ευέλικτο εργασιακό εμπαιγμό και όλο και πιο πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν την πολυτέλεια εργαζόμενου μέλους στην αγορά εξαθλιωμένης εργασίας. Και ούτε καν η έξοδος από το μνημόνιο, δεν θα επιφέρει την παραμικρή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και συνθηκών, όποτε κι αν συμβεί, με "φιλικά χτυπήματα στην πλάτη" από τα γεράκια και τους γραφειοκράτες της δουλεμπορικής γερμανοκίνητης ΕΕ, των κάθε λογής funds, των κερδοσκόπων "επενδυτών" και των ισχυρών του Βορρά. Οι μισθοί πείνας και η εργασιακή εκμετάλλευση ήρθαν για να μείνουν, αρχικά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο.  Οπότε πώς τιμωρείς τον ανήμπορο οφειλέτη του δημοσίου; Του κατασχέτεις τα όποια περιουσιακά στοιχεία, τον αφήνεις άστεγο; Στοχεύεις πλέον στην αρπαγή των κατοικιών μετά την αρπαγή των αποταμιεύσεων στο μέγα και ατιμώρητο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου; Και η περίφημη κοινωνική συνοχή; Ποιος νοιάζεται...


Το προφίλ του Έλληνα οφειλέτη


Μισό εκατομμύριο οφειλέτες έχουν χρέη από 1 έως 10 ευρώ στην εφορία

Δύσκολη είναι η κατάσταση για χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που έχουν χρέη στην εφορία. Ένας στους δύο χρωστούν στο δημόσιο έως και 500 ευρώ τα οποία ούτε μπορούν να πληρώσουν αλλά ούτε και να ρυθμίσουν.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα χρωστούν μέχρι 2.000 ευρώ ο καθένας τα οποία αδυνατεί να εξοφλήσει ή ακόμα και να ρυθμίσει.

Την ίδια ώρα εμφανίζονται 73 φορολογούμενοι με χρέη άνω των 100 εκατ. ευρώ ο καθένας οι οποίοι συνολικά χρωστούν 32 δισ. ευρώ ή το 1/3 των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.


Όσον αφορά στους απλήρωτους φόρους, αυτοί έχουν εκτιναχθεί στα 100 δις. ευρώ την στιγμή που η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωράς σε καθημερινές κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων έφθασαν πέρυσι, 1.721.911 καταγράφοντας αύξηση 12,3% σε σχέση με το 2016.

Τα στοιχεία αυτά, που αποκαλύπτουν την οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις περιλαμβάνονται στην παρουσίαση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημοσιογράφους μέσων ενημέρωσης από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πιτσιλής:

-Το 54,1% των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης χρωστά ποσά έως 500 ευρώ. Πρόκειται για περίπου 2,2 εκατ. φορολογούμενους ενώ το σύνολο των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων) που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε 4,06 εκατ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για οφειλές έως 500 ευρώ η φορολογική διοίκηση δεν έχει το δικαίωμα τα λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη.
-Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση ήταν την Πρωτοχρονιά 99,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 32 δις ευρώ ήταν οφειλή μόλις 73 φορολογούμενων. Και μόνο αυτό το στοιχείο δείχνει ότι ένα μικρό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί τελικά να εισπραχθεί από το δημόσιο.
-Ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά. Ενώ το 2009 οι φορολογούμενοι με οφειλές προς εφορίες και τελωνεία ήταν 1.089.791 και χρωστούσαν συνολικά περίπου 32 δις ευρώ, την φετινή Πρωτοχρονιά ο αριθμός αυτός είχε εκτοξευτεί στους 4.068.857 με συνολικές οφειλές, όπως αναφέρθηκε 99,7 δις ευρώ.
-Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι φορολογικά πρόστιμα (32%) και ακολουθεί ο ΦΠΑ με 21%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 54,1% των οφειλετών έχει οφειλή κάτω των 500 ευρώ ενώ 525.758 οφειλέτες χρωστούν στην εφορία από 1 έως 10 ευρώ.

το παραπάνω άρθρο διαβάσαμε στο dealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου