"Waking life"(2001): A great movie that we strongly reccomend you! Criticism
To "Waking life " αποτελεί πραγματικά μια μοναδική φιλοσοφικά και "τριπαρισμένη" εμπειρία που σε ταξιδεύει τόσο σε θαυμαστά κι ανεξερεύνητα μέρη όσο και μυστήρια, σαν αυτά που κρύβει μέσα του ο ίδιος ο άνθρωπος. Μια ταινία που θα σας μαγέψει ελπίζουμε όσο κι εμάς...
: "Εγκεφαλική στύση...
Καταιγισμός από φιλοσοφικές ιδέες, διάλογοι που παρόμοιούς τους σε λίγα φιλμ θα δεις..." Κάπου είχαμε διαβάσει αυτά τα λόγια για την ταινία και φυσικά τα συνυπογράφουμε κι εμείς.
Μια άλλη, ενδελεχής κριτική:
" Μια ταινία φιλοσοφικής εξερεύνησης πάνω στη σύγκριση ονείρου-πραγματικότητας τη σχέση του υποκειμένου με τους άλλους, το νόημα της ζωής, την καταστασιακή πολιτική σκέψη, τη μετά-ανθρωπότητα, την κινηματογραφική θεωρία του André Bazin και την ίδια την κατάσταση του «διαυγούς ονείρου».
Εκτυλίσσεται με τη λογική ονείρου και ζητά από τον θεατή απλώς να βυθιστεί στη ροή του, όσο παρακολουθεί ρεαλιστικούς ανθρώπους να παραληρούν ντελιριακά εκθέτοντας ολοζώντανα τις ιδέες και τις θεωρίες τους.
Η αισθητική αναπαράσταση των ονείρων με την τεχνική του Rotoscoping -μια μορφή «ξεπατικωτούρας» με animation πάνω σε αληθινά πλάνα και καρέ 1/12 αντί 1/24 - δημιουργεί με τον πλέον πρωτότυπο και όμορφο τρόπο την ονειρική και ψυχεδελική ατμόσφαιρα που απαιτεί η ταινία.
Με αφορμή την ιστορία ενός ανώνυμου νεαρού ο οποίος παγιδεύεται μέσα σε ένα τακτικά μεταβαλλόμενο διαυγές όνειρο και δεν μπορεί να αφυπνιστεί, γινόμαστε μάρτυρες μιας σουρεαλιστικής διαδρομής, των παρατηρήσεων και των διαλόγων του με άλλους ανθρώπους – εφευρημάτων του ασυνειδήτου του; – ή των μονολόγων τους, περί της άσπονδης σχέσης μεταξύ ατομικότητας και συλλογικότητας, περί ριζοσπαστικής πολιτικής και του ακτιβισμού των καταστασιακών, περί μεταμοντερνισμού και υπαρξισμού, περί ύπαρξης ή μη της ελεύθερης θέλησης σε έναν κόσμο πλήρως καθοριζόμενο από φυσικούς νόμους, περί ονειροναυτών («εξερευνητές» οι οποίοι ελέγχουν απολύτως τα όνειρά τους και τα βιώνουν με τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα) και πραγματικότητας, περί της ζωής, της ταυτότητας, του χρόνου και του θανάτου.
Σκηνοθέτης του Waking Life είναι ο Richard Linklater και η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο Sundance Film Festival, τον Ιανουάριο 2001 και κέρδισε 5 wins & 20 nominations "
Πάρθηκε από εδώ
Mια από τις εκπληκτικές ατάκες της που μας "κόλλησε" ήταν και αυτή: "Υπάρχουν δυο ειδών άρρωστοι. Αυτοί που υποφέρουν από έλλειψη ζωής κι αυτοί που υποφέρουν από υπεραφθονία ζωής"
(Ποιοι είναι άραγε οι συντριπτικά περισσότεροι;)
A piece of this fantastic film
"Το κόλπο είναι να συνδυάζεις τις σε εγρήγορση έλλογες ικανότητές σου με τις άπειρες πιθανότητες (ή δυνατότητες) των ονείρων σου. Γιατί αν μπορείς να καταφέρεις αυτό τότε μπορείς να καταφέρεις οτιδήποτε"
Μια άλλη χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας:
Και κάτι σαν επίλογο:
"Όταν ονειρευόμαστε, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί κανονικότατα σαν να δέχεται αληθινά ερεθίσματα, και δίνει στους επιστήμονες την εικόνα ενός εγκεφάλου που βλέπει, ακούει, οσμίζεται, γεύεται, πιάνει, κινείται, κλπ, και επεξεργάζεται πληροφορίες σαν να τις δέχεται από το εξωτερικό περιβάλλον, με τη διαφορά ότι το σώμα κοιμάται και τίποτε από όλα αυτά δεν παρατηρείται να συμβαίνει σε αυτήν την πραγματικότητα...
Έχουμε
έναν δεύτερο μυστηριώδη εαυτό, ο οποίος ζει κανονικά σε έναν παράλληλο
κόσμο, τον κόσμο των ονείρων: ένα ολόκληρο εναλλακτικό σύμπαν. Μια
μυστηριώδης ονειρική γεωγραφία που το πανόραμά της ξανοίγεται μέσα μας.
Την εξερευνούμε ασυνείδητα μέσα από αινιγματικές εμπειρίες και βιώματα
που καταγράφονται από τον εγκέφαλό μας ως αληθινά, για τον οποίο έχει
αποδειχθεί επιστημονικά ότι ενώ ονειρευόμαστε συνεχίζει να λειτουργεί
κανονικά σαν να βιώνει πραγματικές καταστάσεις.
Ζούμε μέσα στα όνειρα…μια δεύτερη ζωή. "Παντελής Γιαννουλάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου