ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Pungeşti όπως λέμε Ιερισσός: Οι κάτοικοι νίκησαν κυβέρνηση, ΜΜΕ και εταιρίες!


1374931_1424214664460330_339528224_n Η Chevron οδηγήθηκε σε διακοπή των εξορύξεών της για αέριο σχιστών στη Ρουμανία, μετά τις λαϊκές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Βασλούι. Σημειώνεται ότι η Chevron ξεκίνησε τις εργασίες στο Βασλούι αυτή την εβδομάδα, αλλά οι διαδηλωτές εκδίωξαν τα μηχανήματα από την περιοχή.

Μεγάλες διαμαρτυρίες είχαν πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα σε πολλές περιοχές της Ρουμανίας κατά των σχεδίων της αμερικανικής Chevron να προχωρήσει σε εξόρυξη αερίου σχιστών. Όπως είναι γνωστό, μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της συγκεκριμένης μορφής γεωτρήσεων και για αυτό το λόγο οι διαδηλωτές ζήτησαν την απαγόρευση των εργασιών. Παράλληλα, κατηγορούν τον πρωθυπουργό Πόντα ότι αθέτησε την προεκλογική του υπόσχεση να μην προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

Η Chevron ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών εξόρυξης αερίου μετά τη διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων από 5 χωριά της περιοχής του Pungeşti, στη βορειο-ανατολική Ρουμανία, οι οποίοι μπλόκαραν το δρόμο. Οι κάτοικοι κυριολεκτικά είπαν στη Chevron “να πάει στο διάολο” (Chevron, du-te dracului) και να πάρει την εξόρυξη αερίου μαζί της.
 
1385757_1424220257793104_1223974418_n
Η αστυνομία επιτέθηκε βίαια στους κατοίκους που αντιστέκονταν στη Chevron. Πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι κάτοικοι έμειναν στους δρόμους όλη τη νύχτα, αφού φοβόντουσαν ότι το κομβόι των εργατών που είχε σταλθεί για να ξεκινήσει την εξόρυξη, θα επέστρεφε. Οι άνθρωποι έλεγαν ότι προτιμούν να πεθάνουν απ’ το να αφήσουν τη Chevron να καταστρέψει τη γη τους και το νερό τους. “Ήρθαν με αστυνομία και μπράβους για να μας τρομάξουν, το μόνο όμως που θέλουμε είναι να μας αφήσουν ήσυχους και ας είμαστε φτωχοί”, είπε ο Gheorghe Hrum, ένας από τους διαδηλωτές.

1374931_1424214661126997_481525497_n
Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι – μεταξύ των οποίων υπήρχαν γέροι, γυναίκες και παιδιά – κακοποιήθηκαν από την αστυνομία, η οποία αρνήθηκε έπειτα ότι χρησιμοποίησε βία εναντίον τους. Ισχυρισμός που καταρρίφθηκε από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που προβλήθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια και έκαναν το γύρω του διαδικτύου.

Σε απάντηση στην αστυνομική βιαιότητα που υπέστησαν οι φτωχοί κάτοικοι του Pungeşti, χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν σε αυθόρμητες διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι, στη Κλουζ-Ναπόκα, στο Σίμπιου και πολλές άλλες πόλεις. Τους τελευταίους μήνες άλλωστε οι πολίτες στις μεγάλες ρουμάνικες πόλεις διαδηλώνουν και ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα.

1374931_1424214674460329_2011670869_n
Ο τοπικός Δήμος του Pungeşti μάταια εκβιάζει τους κατοίκους να σταματήσουν να μπλοκάρουν τους δρόμους και να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες ενάντια στη Chevron. Το τοπικό σχολείο απαγόρευσε σε δάσκαλους και μαθητές να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις – μια παράνομη και καταχρηστική απόφαση – και πάλι όμως δεν κατάφερε να εμποδίσει την πολυπληθή διαμαρτυρία. Ένας ιερέας που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις τιμωρήθηκε από την ηγεσία της Ρουμάνικης Ορθόδοξης εκκλησίας. Οι αρχές απειλούν τους κατοίκους με 15χρονες φυλακίσεις για “παραβιάσεις ιδιωτικής περιουσίας”, ενώ τα μίντια τους δυσφημούν λόγω του ότι είναι φτωχοί, χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως “ηλίθιοι άνθρωποι”.

Όλα αυτά τα ψέματα ενάντια σε φτωχούς ανθρώπους που απλά υπερασπίζονται τον τόπο τους, όχι μόνο δεν δουλεύουν, αλλά παράγουν και τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε ολόκληρη τη χώρα, σε μικρές και μεγάλες πόλεις, ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να δείξει την αλληλεγγύη του στους κατοίκους του Pungeşti και να διαμαρτυρηθεί για την στάση της αστυνομίας, η οποία υπερασπίζεται τη ληστεία της γης και των δικαιωμάτων των κατοίκων, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει την επίθεση του στρατού σε διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι.

http://www.youtube.com/watch?v=u1vZwH2huNA&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=eUHevz1fIrY&feature=player_embedded
 

 Από: revolution-news.com μέσω Indymedia Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου