ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ο κιθαρίστας, ο ντράμερ και το ψωμοτύρι του δικομματισμού....

Τα παρακάτω είναι επιλεγμένα αποσπάσματα από ένα μεγάλο άρθρο (" Κιθαρίστας ή ντράμερ; Ποιος "έριξε" πραγματικά την Μεταπολίτευση;") του Παναγιώτη Τραϊανού (ΕΑΜ Β’-ΥΔΡΟΧΟΟΣ) ΕΔΩ και τα οποία κρίνουμε ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον..! (όπως και όλο το άρθρο, αλλά επιλέξαμε να εστιάσουμε στα παρακάτω τμήματά του)
 Ο τίτλος που θα μπορούσαμε να δώσουμε σε αυτή την επιλογή των αποσπασμάτων, είναι αυτός που βλέπετε στην κορυφή της ανάρτησης.

Απαραίτητη διευκρίνηση: το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 12 Μαΐου 2012, λίγο πριν τις εκλογές, όπου ο δικομματιμός πήρε την εντολή να μετατραπεί  σε συνεταιρισμό, με συνεταιράκι-"έκπληξη" και την "Αριστερά(;) της ευθύνης"...

Οι δυο νεαροί της φωτογραφίας, συμφοιτητές και συγκάτοικοι στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, είναι μέλη του φοιτητικού ροκ συγκροτήματος με τίτλο "Fireplace", δηλαδή στα αγγλικά η λέξη "τζάκι"(σαν αυτά που λυμαίνονται τον τόπο εδώ και δεκαετίες)Όρθιος είναι ο ντράμερ και καθιστός ο κιθαρίστας.

Τους αναγνωρίζετε, έτσι δεν είναι;


Πάμε λοιπόν στα αποσπάσματα:


…Εύκολο βόλεμα, εφόσον τότε "βασίλευαν" στην Ελλάδα οι πραγματικοί "αρχιτέκτονες" του καθεστώτος της Μεταπολίτευσης ...Οι "δεινόσαυροι" του φασισμού ...Οι Καραμανλήδες, οι Παπανδρέου και οι Μητσοτάκηδες ...Οι αδίστακτοι, οι παπατζήδες και οι αποστάτες ...Οι "άκρες" των "τζακιών" ...Αυτοί, οι οποίοι μπορούσαν να τους βολέψουν όπως τους είχαν υποσχεθεί, όταν έφευγαν για τις "καλές" σπουδές στις ΗΠΑ. Μπορούσαν να τους βολέψουν, όπως κι έγινε. Με συνοπτικές διαδικασίες βολεύτηκαν. Σε ηλικίες, που ο συνομήλικοί τους "ψάχνονταν" να δουν τι θα κάνουν στις ζωές τους, αυτοί ήδη το γνώριζαν ...Θα "φορτώνονταν" στις ζωές μας.

... Οι συμμαθητές, συμφοιτητές, φίλοι και συγκάτοικοι ήταν τουλάχιστον ειλικρινείς όταν "τραγουδούσαν" υπό τη σκέπη του γκρουπ Fireplaces ...Ήταν πράγματι "τζάκια" ...Δεν έλεγαν ψέματα. Βολεύτηκαν στην πανίσχυρη Μεταπολίτευση των "γέρων" τους. Έκαναν τις "καριέρες" που τους είχαν υποσχεθεί. Τα χρόνια πέρασαν και η ζωή τους κυλούσε "δημοσία δαπάνη", όπως την ονειρεύονταν στη Μασαχουσέτη.

…Οι βίοι και πάλι έμειναν "παράλληλοι". Όταν ο Γιωργάκης έγινε Πρωθυπουργός, ο Αντωνάκης έγινε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι άεργοι, οι ανεπάγγελτοι και άσχετοι μπήκαν επικεφαλείς του δικομματισμού ...Μπήκαν επικεφαλής του καθεστώτος της Μεταπολίτευσης.

...Πραγματικού καθεστώτος, εφόσον ανέλαβαν "ημικρατικούς" κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι "χαλαρά" έλεγχαν το 80% και πλέον του εκλογικού σώματος. Ο πρώτος έλεγχε ένα ΠΑΣΟΚ, που, όπως αποδείχθηκε, θα μπορούσε να δώσει ακόμα και σε μία "κατσαρόλα" ένα ποσοστό της τάξης του 44%. Αρκούσε ένα ψεματάκι του τύπου "λεφτά υπάρχουν" και όλα γίνονταν εύκολα.

Το ίδιο ευνοημένος ήταν και ο Αντωνάκης. Κι αυτός "κληρονομούσε" ένα μεγάλο "μαγαζί". Ένα "μαγαζί", που στα χειρότερά του έδωσε ένα 33,5% στον Καραμανλή και ήταν έτοιμο ν' αποκαταστήσει με έναν βέβαιο "θρίαμβο" τον διάδοχό του ...Ένα ποσοστό, το οποίο όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως συμπιεσμένο "ελατήριο", που θα "έσπρωχνε" στην Πρωθυπουργία τον Αντωνάκη. Τι άλλο από ευτυχείς θα μπορούσαν να είναι οι παλιοί οι συμμαθητές; Γι' αυτόν τον λόγο αντάλλασσαν γελάκια και ματιές στο Κοινοβούλιο ...Είχαν δικαιωθεί. Θυμούνταν τους παλιούς συμφοιτητές, οι οποίοι τους θεωρούσαν κουτορνίθια και οι οποίοι τώρα θα "δαγκώνονταν" από τη "δικαίωση" των "Fireplaces". Θυμούνταν τις γκόμενες που τους κορόιδεψαν όταν έμαθαν για το γκρουπάκι τους και τώρα θα το μετάνιωναν.

...Όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν. Ευτυχισμένοι άνθρωποι ήταν οι "μουσικοί" της Μασαχουσέτης. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα; "Μηδέναν προ του τέλους μακάριζε" έλεγαν οι αρχαίοι και τίποτε δεν θα μπορούσε να τους δικαιώσει περισσότερο από το "δράμα", το οποίο θα έμελλε να ζήσουν οι ευτυχείς εξηντάχρονοι άεργοι "νεανίες". Κανένας από τους δύο δεν έβλεπε την "καταιγίδα" που ερχόταν. Τα κουτορνίθια είχαν πάρει το "τιμόνι" της Ελλάδας και νόμιζαν ότι είναι "καπεταναίοι". Όταν ήρθε η δύσκολη ώρα, τα άεργα και άχρηστα "τζάκια" τι έκαναν; Αναζήτησαν την αγκαλιά των προστατών τους ...Αυτών, οι οποίοι θα τους εγγυόταν ότι σε περίπτωση κινδύνου θα τους προστάτευαν.

Με αυτούς τους δύο άχρηστους αποδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η Μεταπολίτευση έβγαλε μόνη της τα "μάτια" της. Αποδείχθηκε με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι ...το γεγονός ότι μπορείς κάτι να το κάνεις, δεν σημαίνει ότι το κάνεις. Όπως δεν πηδάς από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη, επειδή απλά μπορείς, έτσι δεν έπρεπε το καθεστώς του δικομματισμού να παραδώσει την ηγεσία του στους άχρηστους γόνους, επειδή απλά μπορούσε. Ας τους εξασφάλιζε μια καλή αργομισθία και ας τους "εξαφάνιζε". Ας τους έβαζε πρόεδρους σε κρατικές τράπεζες, ιδρύματα ή κρατικές εταιρείες και ας τους "ξεφορτωνόταν". Άλλοι άνθρωποι —πιο ικανοί και πιο αδίστακτοι— έπρεπε να πάρουν τον δικομματισμό στα χέρια τους από τη στιγμή που απαιτούνταν ευφυΐα, για να περάσει αυτός μέσα από τα "στενά" της προδοσίας, χωρίς να "τσακιστεί".

Αν, δηλαδή, υπήρχε μία πιθανότητα να μπούμε στο ΔΝΤ, χωρίς να καταστραφεί το ΠΑΣΟΚ, τότε αυτή η πιθανότητα δεν βρισκόταν στο πρόσωπο του Γιωργάκη. Αν υπήρχε μία πιθανότητα να μας "δουλέψουν" με αναδιαπραγματεύσεις, για μια καλύτερη μετά "θάνατον" ζωή, τότε αυτή η πιθανότητα δεν βρισκόταν στο πρόσωπο του Αντωνάκη. Ο δικομματισμός έπρεπε να βρει έναν νέο "Ανδρέα" ή έναν νέο "Μητσοτάκη", αν ήθελε να περάσει τη "στενωπό". Χωρίς δημαγωγούς, λαοπλάνους και αδίστακτους πολιτικάντηδες δεν θα είχε καμία ελπίδα να επιβιώσει.

Αν, δηλαδή, σήμερα ηγούνταν του δικομματισμού ο Ανδρέας ή ο Μητσοτάκης, θα είχαμε "σώου" ...Μεγάλο "σώου". Ο Ανδρέας θα επαναλάμβανε τον εαυτό του και θα φώναζε "ΟΧΙ" στις "βάσεις" του ΔΝΤ, αλλά θα υπέγραφε "ΝΑΙ". Ο Μητσοτάκης θα φώναζε ότι θα τον έκλεινε φυλακή και θα έβρισκε κανέναν βουλευτή που θα "έσκιζε" το πτυχίο του, αν δεν τον φυλάκιζε. Μεγάλες στιγμές προδοσίας ...όπως πάντα στη Μεταπολίτευση. Όμως, ο δικομματισμός σε αυτήν τη δύσκολη ώρα του είχε την ατυχία να αποθέσει την τύχη του στα χέρια των "μουσικών". Ο δικομματισμός την είχε "πατήσει". Είχε αποπατήσει εκεί όπου έτρωγε. Επένδυσε το μέλλον του στους άχρηστους ...και όπως φαίνεται την "πάτησε".

Μιλάμε ότι τα fireplaces μέσα σε δύο χρόνια κατόρθωσαν και κατέπληξαν τον κόσμο. Με συνοπτικές διαδικασίες "γκρέμισαν" μια ισχυρή πολιτική "κατασκευή" δεκαετιών. Σε αυτό το σημείο δεν μας έκανε τόση μεγάλη εντύπωση ο Γιωργάκης, όσο μας έκανε ο Αντωνάκης. Τις ικανότητες του Giorgo λίγο-πολύ όλοι τις γνωρίζουμε. Το τέλος του το βλέπουμε πλέον σε πραγματικό χρόνο και δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις ...Το βλέπουμε τώρα, που οι συντοπίτες του Πατρινοί τού ζητάνε να "επιστρέψει" τη βουλευτική έδρα και αυτός κρύβεται σαν τον σκύλο, που άρπαξε ένα "κόκαλο" κι εξαφανίστηκε. Το ένα σκέλος του fireplace ήταν παντελώς βλάκας και αυτό ήταν ήδη γνωστό ...Γνωστός είναι πλέον και ο προδοτικός του ρόλος ...Ο ρόλος του διεφθαρμένου άεργου προδότη, ο οποίος ισχυριζόταν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ηγούνταν μιας διεφθαρμένης χώρας και ενός τεμπέλη λαού.

Όλοι γνωρίζουν πλέον τις μυστικές του συμφωνίες με τον Στρος Καν, όταν ισχυριζόταν ότι "λεφτά υπάρχουν". Όλοι γνωρίζουν τα εγκλήματα της Τράπεζας της Ελλάδας, που υπό την ανοχή του κατέστρεφαν τα ελληνικά ομόλογα. Όλοι γνωρίζουν τα διογκωμένα ελλείμματα, που εμφάνιζαν οι υπάλληλοι της Goldman Sachs, οι οποίοι παρίσταναν τους Έλληνες υπαλλήλους της Στατιστικής Υπηρεσίας. Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά και δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι θεωρούν βέβαιο ότι ο "κιθαρίστας" θα οδηγηθεί κάποτε σε δίκη και από εκεί σε φυλακή.

Όμως, αυτό, το οποίο μας έκανε περισσότερο εντύπωση, δεν ήταν τόσο η βλακεία του "κιθαρίστα" όσο η ηλιθιότητα του "ντράμερ". Ο Γιωργάκης δεν μας αιφνιδίασε, γιατί η φάτσα του δεν τον βοηθούσε. Αντίθετα ο Σαμαράς κρυβόταν καλά όλα αυτά τα χρόνια. Ο Βασιλάκης ο Καΐλας γνώριζε να εμφανίζει τη σιωπή σαν "σοφία". Έπρεπε να τον δούμε σε πλήρη δράση, για να καταλάβουμε ότι ο άνθρωπος ήταν δικαίως φίλος και συγκάτοικος του "στοχαστή" ...Να τον δούμε να παίρνει αποφάσεις, για να καταλάβουμε ότι στην κυριολεξία είναι ηλίθιος. Ανέτρεψε ακόμα και τη μαθηματική αρχή, η οποία θέλει τον κάθε κανόνα να έχει την εξαίρεσή του. Ο Σαμαράς είναι η απόλυτη περίπτωση για τη στατιστική της πολιτικής "επιστήμης". Ό,τι έκανε στη σύντομη αρχηγεία του, ήταν λάθος. Στα ζάρια να έπαιζε τις αποφάσεις του, όλο και κάτι σωστό θα έκανε. Δεν υπήρχε ούτε μία εξαίρεση, που να επιβεβαιώνει τον κανόνα ...Ό,τι έκανε, ήταν λάθος.

...Συμμετείχε σε κυβερνητικό κόστος, χωρίς να έχει κυβερνήσει ...Έκανε "κωλοτούμπες" άνευ προηγουμένου και μόνον εις βάρος του εαυτού του ...Το πρωί παρίστανε τον αντιμνημονιακό και το βράδυ ψήφιζε το Μνημόνιο ...Το βράδυ δήλωνε ότι με τις διαπραγματεύσεις του "προστάτευε" τις συντάξεις και το πρωί αυτές μειώνονταν. Ό,τι έκανε, ήταν λάθος. Όχι τίποτε άλλο, αλλά έκανε και τον έξυπνο ...Τα μάτια του δεν γνώριζε να βγάλει, έκανε και τον έξυπνο. Πήγε και ψήφισε το Μνημόνιο και διέγραψε όσους πίστεψαν στην αντιμνημονιακή του ρητορεία και δεν το ψήφισαν. "Τι πρωθυπουργός θα ήμουν, αν δεν τους διέγραφα;" ...Αναρωτήθηκε υφηλοφώνως ο άεργος "ντράμερ".

..."Μέσα έπεσε" ...Πρωθυπουργός δεν θα γίνει ποτέ, ακριβώς επειδή τους διέγραψε. Γιατί θα συμβεί αυτό; Γιατί πήγε και ακρωτηρίασε ένα μεγάλο μέρος της ΝΔ σε μια εποχή που το κόμμα έπρεπε να διατηρεί τη συνοχή του και να προετοιμάζεται για εκλογές. Αυτή η χειρουργική του "βλακεία" είχε διπλή συνέπεια. Με αυτόν τον ακρωτηριασμό έκανε τον Καμμένο με κόμμα. Έδωσε έτοιμα και αξιόμαχα στελέχη στον Καμμένο, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε δυσχερή θέση και χωρίς στελέχη να τον πλαισιώνουν. Ο "μάγος" Σαμαράς μετέτρεψε τον Καμμένο από "φωνή" διαμαρτυρίας σε κομματάρχη οργανωμένου κόμματος.

Δεύτερον, αναγκάστηκε να κάνει εκ νέου "κωλοτούμπα" και να δεχθεί πίσω αυτούς τους οποίους προηγουμένως είχε διαγράψει. Φορτώθηκε, δηλαδή, μόνον τη ζημιά της ηλιθιότητάς του χωρίς κανένα κέρδος. Μόνος του δημιούργησε κομματικό "κατιμά" και στη συνέχεια τον πήρε πίσω. Μόνος του ταπείνωσε και υποβάθμισε στελέχη πρώτης γραμμής και μετά τα έβαλε ταπεινωμένα να αγωνίζονται για την "περήφανη" νίκη. Στελέχη, όπως ο Κεφαλογιάννης, που επένδυαν σε μια εικόνα περήφανου δυναμικού πολιτικού, δεν θα σηκώσουν ποτέ "κεφάλι" μετά από αυτήν την ταπείνωση που υπέστησαν από τον αρχηγό τους. Όταν οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν "ουδέν κακόν αμιγές καλού", μάλλον δεν γνώριζαν τον πρωταθλητή Σαμαρά ...Αυτόν, ο οποίος προκάλεσε στον εαυτό του το "αμιγές κακό".

Εδώ κάποιος θα μας θεωρούσε άδικους, εφόσον ο Σαμαράς σίγουρα θα δέχθηκε μια άνευ προηγουμένου πίεση. Τι να έκανε; Να μην ψήφιζε το Μνημόνιο 2 και τη δανειακή σύμβαση; Αυτό ακριβώς λέμε, όταν ισχυριζόμαστε ότι ο δικομματισμός "ξέπεσε" στα χέρια τους. Η Ελλάδα —και οι ηγέτες της— πάντα βρισκόταν υπό τέτοια πίεση, εφόσον πάντα λειτουργούσε σαν προτεκτοράτο. Η πίεση δεν ήταν πρωτοφανής. Απλά ήταν για διαφορετικό αίτημα. Κάποτε πίεζαν την ηγεσία της για τις βάσεις και το ΝΑΤΟ, σήμερα την πιέζουν για το ΔΝΤ. Δική του δουλειά ήταν να πείσει κάποιους παρασκηνιακά ότι δεν "βγαίνει" έτσι το παιχνίδι, ούτε για τον ίδιο ούτε για τους "έξω".

Σε αυτό το επίπεδο κρίνεται η "ποιότητά" του "παπατζή" ηγέτη. Δεν μπόρεσε να πείσει κάποιους ότι είχε τον "τρόπο" του να τους εξυπηρετήσει, ελέγχοντας τον λαό. Δεν μπόρεσε να τους πείσει, όπως τους έπειθαν οι Παπανδρέου ή οι Μητσοτάκηδες. Υπήρχε περίπτωση, για παράδειγμα, να έβαζαν τον Ανδρέα να "μοιραστεί" το κόστος της προδοσίας μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη; Θα υπήρχε περίπτωση να βάλουν τον Μητσοτάκη να "σώσει" εις βάρος του εαυτού του τον Ανδρέα; Όχι βέβαια. Θα τα συμφωνούσαν παρασκηνιακά και θα έπαιζαν θέατρο για το πόπολο. Την κατάλληλη στιγμή θα έκαναν αυτό που έπρεπε και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Θα έσωζαν τον δικομματισμό, τους εαυτούς τους και όλα θα τα έκαναν εις βάρος του λαού.

Απλά πράγματα, που για δεκαετίες ήταν το "ψωμοτύρι" του δικομματισμού. Ο Ανδρέας κέρδισε εκλογές με το "Έξω οι βάσεις του θανάτου" και μετά τους παρέδωσε "γη και ύδωρ" χωρίς καμία συνέπεια. Ο Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές για να "δικάσει" τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ και μετά παρέδωσε τη χώρα στη λαίλαπα του Σημίτη. Αυτό έπρεπε να διεκδικήσει και ο Σαμαράς ...Ρόλο στο "θέατρο" της Μεταπολίτευσης. Να "έριχνε" από "πατριωτισμό" την Κυβέρνηση του Γιωργάκη και μετά τις εκλογές —ως "ήρωας"— να πήγαινε και με τις ψήφους καί του ΠΑΣΟΚ να υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση ...Με "νωπή" εντολή ...και επειδή υποτίθεται δεν θα υπήρχε άλλη λύση. Μέχρι οι Έλληνες να καταλάβουν τι συμβαίνει, θα τα ξεπουλούσαν όλα ...Οι "μύστες" της οικονομίας ...Ο Σαμαράς και ο Μηταράκης.

Όμως, αν θεωρούμε ότι αυτό ήταν το κορυφαίο λάθος, τότε σφάλουμε ...Το χειρότερο ήταν άλλο. Ούτε στις εκλογές, τις οποίες υποτίθεται προκάλεσε ο ίδιος, δεν μπόρεσε να πάει "αλώβητος" ..."Αυτοτραυματισμός" λέγεται αυτό. Μετά από όλα αυτά τα σφάλματα στα οποία υπέπεσε, πήγε μόνος του και "ναρκοθέτησε" το μέλλον του κόμματός του και βέβαια και το δικό του. Πήγε και υπέγραψε δήλωση πολιτικής "υποταγής". Πήγε και υπέγραψε την πολιτική του "καταδίκη", χωρίς να μπορεί να δώσει στους "δανειστές" μας μια εναλλακτική πρόταση για τη σωτηρία του ίδιου του πολιτικού συστήματος ...Να τους πείσει για το αυτονόητο ...Να τους πείσει ότι, αν δεν τον "προστατεύσουν" από τις παράλογες απαιτήσεις, που μόνον τυπική αξία έχουν, θα έχουν τεράστια ζημιά ...Να τους πείσει ότι, αν τους στείλει την επιστολή που επιθυμούσαν, αυτό θα ήταν η απόλυτη καταστροφή ...Καταστροφή, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση παύει να υπάρχει ο "κύκλος" της διαδοχής του δικομματισμού που τους ευνοεί.

Απλά πράγματα. Αυτή η επιστολή "υποταγής" έθετε "εκτός" εκλογών τη ΝΔ. Πώς θα πήγαινε σε εκλογές με μια τέτοια επιστολή στην "πλάτη" του; Πώς θα έπειθε ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς του κόμματός του να τον ψηφίσουν; Πώς θα τους έπειθε να ελπίζουν στο κόμμα του, εφόσον αυτή η ελπίδα για αλλαγή είναι το βαθύτερο νόημα των εκλογών; Είναι σαν να ζητάς από έναν άνθρωπο να ελπίζει σε μια κλήρωση λαχείου, πουλώντας του έναν πανάκριβο λαχνό, ο οποίος όμως έχει ήδη κληρωθεί και άρα είναι σίγουρο ότι δεν κερδίζει. Αυτό έκανε ο Αντωνάκης. Υπέγραψε την υποταγή του στο ΔΝΤ και άρα "κλήρωσε" τζάμπα τον εαυτό του ως "λαχείο". Μετά πήγε στις εκλογές ως "καμένος", ενώ θα έπρεπε να δώσει στον κόσμο την ψεύτικη ελπίδα για τη "σωτηρία". Ακόμα και ο Γιωργάκης είχε μυαλό να λέει ψέματα.

Στα hi spot της βλακώδους και σύντομης αρχηγικής του καριέρας, ήταν η "οργή" που εξέφρασε έξω από το "πολυκατάστημα" της Συγγρού. Εκεί προκάλεσε τους αμφισβητίες του, δηλώνοντας έτοιμος να τους "αποκεφαλίσει". "Όποιος θέλει ας με δοκιμάσει" ...είπε ο άεργος της Συγγρού και "τρομοκράτησε" το σύμπαν ...Μιλάμε για γεννημένο αρχηγό ...Μιλάμε για "οργή". Τέτοιον οργισμένο "ντράμερ" είχαμε να δούμε από την εποχή του Phil Collins. Μετά άρχισε τις πατέντες. Σαν νέος "Μάο" ξεκίνησε τη μεγάλη "πορεία" προς τον λαό. Ο κληρονόμος της Δεξιάς έκανε τις συγκεντρώσεις του "ασανσέρ". Ανέβαινε σε μια τεράστια γαλάζια "τούρτα" και μιλούσε σε μερικές δεκάδες οπαδούς. Η "τούρτα" έπιανε ολόκληρο τον χώρο και οι οπαδοί κρέμονταν στις εξέδρες, όπως κρέμονται τα ρούχα στη "μπουγάδα".

Μιλάμε για μια τραγωδία, που το "μουσικό" δίδυμο φρόντισε να την κάνει ακόμα χειρότερη. Γιατί; Γιατί οι βίοι τους δεν ήταν παράλληλοι μόνον στην "άνοδο", αλλά και στην "κάθοδο". Γιατί στην "πτώση" τους παρέσυραν και τα κόμματά τους. Δεν φτάνει που απέτυχαν σε όλες τους τις ενέργειες οι μεγάλοι "στόκοι" της Μεταπολίτευσης, αλλά, πάνω στην αγωνία τους να σωθούν μέχρι την τελευταία στιγμή, "έκαψαν" τα αποθεματικά του δικομματισμού ...Έφαγαν τις "πιστώσεις" των κομμάτων τους ...Εξάντλησαν τις εναλλακτικές τους λύσεις ...Ακολούθησαν την πολιτική τού "όλα ή τίποτε" σε μια χαμένη "παρτίδα" ...Ρίσκαραν πέρα και πάνω από τους εαυτούς τους. Οι κακομαθημένοι της Μασαχουσέτης ισοπέδωσαν τα πάντα στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Ο Γιωργάκης, πάνω στην αγωνία του να σωθεί, "ξόδεψε" τον Βενιζέλο. Τον ανέσυρε από τα μετόπισθεν και τον έβαλε να "φορτωθεί" όλες τις αμαρτίες του δικού του σχεδιασμού ...Τον έβαλε να επωμισθεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ο ίδιος είχε προσυμφωνήσει με την Τρόικα και υποτίθεται θα εφάρμοζε με το "αστροπελέκι" τον Παπακωνσταντίνου. Απέτυχαν τα χαϊβάνια και έβαλαν στη θέση τους τον χοντρό. Αν, δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ελπίζει σε μια επόμενη ημέρα με ένα plan B βασισμένο στον Βενιζέλο, αυτήν η επιλογή χάθηκε. Ο Γιωργάκης, αδυνατώντας να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις του, "έκαψε" και την εφεδρεία του κόμματος ...Κοινώς, το "πήρε" μαζί του ...Καταστράφηκε ο ίδιος και κατέστρεψε τον διάδοχό του.

Τα ανάλογα έκανε και ο "ντράμερ" της Συγγρού. Πάνω στην αγωνία του να επιβιώσει και ενώ έβλεπε τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραφε, "έφαγε" και τις "εφεδρείες" του κόμματος ...Έφαγε τον "κουρασμένο", ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί ένα plan-B σωτηρίας για ένα κόμμα, το οποίο θα βρισκόταν σε μεγάλη κρίση ηγεσίας. Αν, δηλαδή, μέχρι τις εκλογές υπήρχε το "κεφάλαιο"-Καραμανλής ως "αντίμετρο" στην όποια κρίση ηγεσίας προέκυπτε εξαιτίας της σαμαρικής διαχείρισης, τότε ο Σαμαράς το "έφαγε" αυτό, χωρίς να κερδίσει το παραμικρό. Τον "ξόδεψε" στη στήριξη που του παρείχε. Με τον Καραμανλή στο "πλάι" του πήρε το 18%. Με την "υποστήριξη" του "Μακεδόνα" απέτυχε ακόμα και στη Θεσσαλονίκη. Με τις "ευχές" της "οικογένειας" δεν έκανε τίποτε παραπάνω από ένα "πρεμεντί" στις Σέρρες.


Ο δικομματισμός σήμερα δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να επιβιώσει, γιατί απλούστατα έχει ξεμείνει από "καύσιμα". Έχει χάσει το μεγάλο του "όπλο", που είναι η δυνατότητά του να εκμεταλλεύεται την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, προσφέροντας ελπίδα σε φανατικούς οπαδούς. Όταν ακόμα και ο "τυφλός" βλέπει πρόβλημα στην "ανανέωση" της ηγεσίας των δύο κομμάτων, τότε δεν υπάρχει τύχη για τον μηχανισμό που "πουλάει" ελπίδα. Αυτό ήταν το κατόρθωμα των "τζακιών". Ως "υποθήκη" για την επιτυχία τους έβαλαν την προδοσία της πατρίδας μας, αλλά δεν είχαν τις δυνατότητες να την πραγματοποιήσουν. Απλά πράγματα. Ακόμα και η προδοσία απαιτεί ικανότητες, για να μην κλονιστεί ο σχεδιασμός που τη δρομολογεί. Αν σπάσει το "καράβι" της προδοσίας, ούτε αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτό κινδυνεύει να πάθει τώρα ο δικομματισμός.


Αποφάσισε να προδώσει την πατρίδα με τους άχρηστους και τώρα βυθίζεται με κίνδυνο όχι μόνον να "πνιγούν" οι άχρηστοι, αλλά να μην μπορεί να δρομολογηθεί η ίδια η προδοσία ...Ο ένας είναι πιο βλάκας από τον άλλο. Ο Γιωργάκης με τις πράξεις του "βύθισε" το ΠΑΣΟΚ στο 13% και ο Αντωνάκης "βύθισε" τον άλλο πόλο του δικομματισμού στο 18% ...Μιλάμε για την τραγωδία του δικομματισμού ...Μιλάμε για πράγματα, που λίγους μήνες πριν δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος ...Μιλάμε για ηλίθιους ...Αμετανόητους ...Ακόμα παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Δεν έχουν καταλάβει τι έχουν πάθει, γιατί ακόμα δεν κατάλαβαν τι έχουν κάνει οι ίδιοι.


…Έπρεπε ν' αντιληφθεί ο δικομματισμός της Μεταπολίτευσης πως έχει αλλάξει η φύση του και αυτό να το λάβει υπόψη του. Είχε αντικαταστήσει με επιτυχία το "στέμμα" και έπρεπε να πάψει να αισθάνεται ανασφαλής και να φέρεται με ανάλογο τρόπο. Τα κυρίαρχα κόμματα —με τη ύπουλη βοήθεια και του ΚΚΕ— ήδη είχαν λάβει τη μορφή πολιτικών ανώνυμων εταιρειών, που δεν είχαν σε καμία περίπτωση ανάγκη την αρχηγική κηδεμονία και επίβλεψη. Έστω και άτυπα είχαν γίνει σαν τα αμερικανικού τύπου κόμματα του αντίστοιχου μονοπωλιακού δικομματισμού. Political Institutions, όπως θα έλεγαν οι αγγλόφωνοι. Οι τεράστιες δανειακές τους εξαρτήσεις από τις τράπεζες θα τα εγκλώβιζαν πολύ εύκολα εκεί όπου βόλευαν τους ιδιοκτήτες τους. Θετικό ήταν γι' αυτά η τραπεζική χρηματοδότηση και η εξάρτηση και όχι αρνητικό.


Αυτό συνέβαινε, γιατί, εξαιτίας αυτής της εξάρτησης, θα μονιμοποιούνταν μόνον τα συγκεκριμένα κόμματα στη Διαπλοκή. Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μόνον με αυτά θα μπορούσαν να έχουν σχέσεις αλληλεξάρτησης. Ακόμα και η λίστα της Siemens λειτουργούσε υπέρ τους. Αυτό το μονοπώλιο έπρεπε —ως "καρτέλ" της εξουσίας— ν' αντιληφθεί ότι ελάχιστη σχέση είχε πλέον με τη Δημοκρατία και άρα να δρα με τον τρόπο που συμφέρει τα καρτέλ και όχι με τους όρους της Δημοκρατίας ...Με τους όρους που συμφέρουν τις μονοπωλιακές "εταιρείες" της πολιτικής και άρα χωρίς την ανάγκη να διαχειρίζονται οι φυσικοί τους ιδιοκτήτες την εξουσία.


Απλά πράγματα. Ό,τι έκανε η οικογένεια Χίλτον, η οποία επέλεξε τους επαγγελματίες διαχειριστές και δεν έδωσε τη διοίκηση της εταιρίας της σε ανάξιους φυσικούς κληρονόμους. Έτσι έπρεπε να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των κομμάτων με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Να μιμούνται τα υπερατλαντικά αφεντικά τους. Να μιμούνται το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο, το οποίο πίσω από κλειστές πόρτες προαποφασίζει γι' αυτά τα οποία θα "αποφασίσει" ο κυρίαρχος λαός στις εκλογές. Κάθε τέσσερα χρόνια να μαζεύονταν ιδιοκτήτες, εκδότες και μεγαλοεπιχειρηματίες στις Εκάλες και στα Ψυχικά, για ν' αποφασίζουν ποιοι θα ήταν οι "αρχηγοί" των ιδιόκτητων κομμάτων τους για την κάθε νέα εκλογική μάχη.


Κάθε νέα μάχη να έχει έναν νέο αρχηγό, για να μην χάνει ο κόσμος το ενδιαφέρον του για το "σήριαλ" της Δημοκρατίας ...Να "δουλεύουν" το πόπολο, χωρίς ελπίδα ν' αντιδράσει. Να εξοντώνουν τον ανταγωνισμό πριν προλάβει αυτός να γίνει απειλητικός. Έπρεπε οι Γιωργάκηδες ή οι Αντωνάκηδες ή οι Ντορούλες να "διασπαρθούν" σε προνομιούχες δημόσιες θέσεις αργομισθίας και να μην εμφανίζονταν καν στο πολιτικό προσκήνιο. Εύκολο ήταν από εκεί και πέρα τα κόμματα να μπορούν να λειτουργούν ως "φυτώρια" γενιτσάρων ...Γενιτσάρων πιο πιστών στα "αφεντικά" τους παρά στη Δημοκρατία.


Αυτό ήταν το ζητούμενο και όχι να "σπρώχνουν" τα παιδιά τους σαν επαρχιώτες βλαχοδήμαρχοι, που ονειρεύονται μεγάλα "συνοικέσια". Έπρεπε να δημιουργήσουν τις απόλυτες συνθήκες αξιοκρατίας εκεί όπου δεν τους αφορούσε και βεβαίως δεν τους απειλούσε η αξιοκρατία. Αξιοκρατία στην εξεύρεση αγωνιστικών "σκύλων" έτοιμων να παλέψουν για τα συμφέροντά τους. Αυτό ήταν το ζητούμενο, γιατί το πρόβλημα όλων των φασιστικών συστημάτων διοίκησης είναι η εξασφάλιση της διαιώνισής τους, χωρίς να αλλοιώνεται η λειτουργία του συστήματος που τα προστατεύει. Ο νεποτισμός αυτό το απειλεί, γιατί δεν διασφαλίζει την ποιότητα αυτών, οι οποίοι θα αναλάβουν να χειρίζονται το σύστημα. Ο νεποτισμός είναι μια εκφυλιστική νόσος του συστήματος, εφόσον προκρίνει τα προσωπικά συμφέροντα των εξουσιαστών εις βάρος των συμφερόντων του συστήματος.


Σε αυτό το σημείο έκαναν λάθος οι κυρίαρχοι του συστήματος της Μεταπολίτευσης. Θεώρησαν ότι μπορούν να έχουν εκ του ασφαλούς —και χωρίς κίνδυνο— καί το χρήμα καί τη δόξα. Δεν τους έφτανε το χρήμα ενός "γενναιόδωρου" κρατικού μισθού και νόμιζαν ότι η κατοχή της εξουσίας και των μέσων τα οποία διαθέτει είναι πάντα σε θέση να καλύπτουν τις ανεπάρκειες των προσώπων. Νόμιζαν ότι είναι ασφαλές για τα συμφέροντά τους να "σπρώχνουν" τα παιδιά τους σε υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, έστω κι αν εξ’ αρχής γνώριζαν πως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε κάποια στιγμή η έλλειψη "ποιότητας" και αξιοκρατίας θα θίξει την ίδια την "επιχείρησή" τους.


Κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο σύστημα, που φτιάχτηκε μέσα σε δεκαετίες και με τις "πλάτες" όλων των γνωστών μυστικών υπηρεσιών ...Ένα σύστημα ιδιαίτερα "έξυπνο", που τα "μυστικά" του βρισκόταν στον εμφύλιο πόλεμο και κανένας δεν τολμούσε να τα "ανασκαλίσει" ...Ένα σύστημα, που βασιζόταν στα αντανακλαστικά των Ελλήνων και δεν ανατρεπόταν με τίποτε ...Ένα σύστημα, που, κάθε φορά που απειλούνταν, μπορούσε να απειλεί τον λαό ακόμα και με αλληλοσφαγή ...Ένα σύστημα, που βασιζόταν σε έναν δεξιό και έναν δήθεν αριστερό πυλώνα, οι οποίοι δήθεν ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, ενώ στην πραγματικότητα εξυπηρετούσαν τα ίδια συμφέροντα ...Τα συμφέροντα των γνωστών πρεσβειών και βέβαια των γνωστών "αγίων" οικογενειών της Διαπλοκής ...Των οικογενειών, που, μέσω των δημοσίων έργων, λεηλατούν τα δημόσια ταμεία ...Των οικογενειών των εθνικών μας εκδοτών, πετρελαιάδων, εργολάβων και προμηθευτών ...Των εκλεκτών, που μπορούν να φτιάξουν με δημόσια χρήματα μαρίνες στη Φλώρινα ή χιονοδρομικά λιφτ στη Βουλιαγμένη.


Αυτό το σύστημα σήμερα δίνει τον υπερπάντων αγώνα για την επιβίωση ...Τον αγώνα του Mega του Καψή και της Τρέμη. Για τα συμφέροντα κάποιων λίγων εκατοντάδων ανθρώπων απειλείται ένα έθνος με ολοκληρωτική καταστροφή. Για να μην χάσουν τα δισεκατομμύρια αυτοί, οι οποίοι τα απέκτησαν κλέβοντάς μας. Τώρα, που αυτοί οι κλέφτες δεν μπορούν να μας απειλήσουν με εμφύλιους και "κονσερβοκούτια", επιχειρούν να μας απειλήσουν με τους μισθούς και τις συντάξεις ...Και πάλι όμως στοχεύουν στην ίδια απειλή, που αφορά την ύπαρξή μας.


Το πλήρες άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου