ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ιστορικές πολιτικές ατάκες στην εποχή των μνημονίων (και η αποκωδικοποίησή τους)

 του ανιχνευτή  • " Mαζί τα φάγαμε! " (το καλωσόρισμα-εισαγωγή της  Αλίκης στη μνημονιακή χώρα των θαυμάτων!)
-Ναι, αλλά μόνο αυτοί (και κάμποσοι του "περίγυρου") πάχυναν, ψηφοφόρε τους!
(Σκέφτηκε, άραγε, σοβαρά κανείς πόσο η παραπάνω δήλωση αποτελούσε μια κυνικότατη ομολογία τέλεσης ποινικά κολάσιμων πράξεων, βαρύτατων κακουργημάτων, σαν ροχάλα που εκτοξεύεται στα αποχαυνωμένα μούτρα της "δημοκρατίας";)

  • " Η αριστερά της ευθύνης είναι εδώ!"
- Και βέβαια είναι! Όπως, επίσης, δεν έφυγε ποτέ από εδώ η "μεγάλη δημοκρατική παράταξη" που κυβέρνησε "σοσιαλιστικά" τη χώρα, τόσα χρόνια.
 Αριστερά= η πολυπιπιλισμένη καραμελίτσα που, υποτίθεται, ότι καθαρίζει τη δύσοσμη αναπνοή, κρύβοντάς την προσωρινά...(Για να μην παρεξηγηθώ: αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μέσα στο χώρο της αριστεράς πολύ αξιόλογοι άνθρωποι, πραγματικοί αγωνιστές και ιδεαλιστές! Οι ίδιοι, πάνω απ'όλα, οφείλουν να απομονώσουν τα πολλά "φρούτα", που- καθόλου σπάνια- τρυπώνουν κι εκμεταλλεύονται, επί ιδίοις οφέλοις, το όνομα και τη δυναμική αυτού του μεγάλου και πολυπρόσωπου χώρου. Και τον δυσφημίζουν!)

  • " Θα τους τρελάνουμε στη νομιμότητα! "
- Κάτι τέτοια ωραία και καθησυχαστικά άκουγαν, μετά τις τελευταίες εκλογές, οι κεφαλές του τόπου και πείστηκαν, τελικά, να τηρήσουν ως κόρη οφθαλμού τη "νομιμότητα" όσον αφορά τα δικαιώματα και τον "πατριωτισμό" όσον αφορά τα συμφέροντα, του λαού και των εργαζόμενων γενικότερα.

  • " Οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο! "
- Δηλαδή θα αγκυροβολήσει (ο λαός) σε τόπο μονίμως "χλοερό και μακάριο"...ή, έστω, υγρό, καγκελόφραχτο και σκοτεινό.

  • " Οι επενδύσεις θα προστατευτούν με κάθε μέσο! (προσοχή: με κάθε "μέσο!") "
- Ναι, αλλά θα προστατευτούν οι επενδύσεις (= "πωλείται όπως είναι επιπλωμένο σε τιμή πολύ κάτω του κόστους") από ποιους; Μήπως από μια ολόκληρη κοινωνία που δεν επιθυμεί να καταστεί "ερημοσπίτης" και "λουστράκος" των επενδυτών;

  • " Καταδικάστε τη βία απ'όπου κι αν προέρχεται! "
-...και σκύψτε, επιτέλους, πειθήνια κι αγόγγυστα το κεφάλι κάτω από τη χατζάρα (σαν αυτές που κραδαίνει ο Σουλεϊμάνης στο "μορφωτικό κουτί"), γιατί ο δήμιος έχει φορτωμένο πρόγραμμα..!

  • " Η χώρα θα καταφέρει να βγει στις αγορές! "
- Αφού πρώτα "την έβγαλαν στο πεζοδρόμιο" για να τσεκάρουν πόσα πιάνει και είδαν ότι είναι χρυσωρυχείο, στη συνέχεια, για επιβράβευση, θα "τη σπιτώσουν". Στον οίκο όπου συνεργάζεται η τεχνο-επιστήμη υπέρ του ισχυρού με την ανεξέλεγκτη εμπορευματική οικονομία (όπου τα πάντα αποτελούν εμπόρευμα και, προπάντων, ο ίδιος ο άνθρωπος).


Και βέβαια ΔΕΝ ξεχνάμε με τίποτα και το περίφημο, που ειπώθηκε στη ΔΕΘ (Σεπτέμβρης του'11) :
" Θα προσπαθήσουμε σε κάθε οικογένεια να υπάρχει ένας εργαζόμενος!!!(=να τι θα πει "ΑΝΑΠΤΥΞΗ!")
Και δεν κουνήθηκε φύλλο όταν ακούστηκε ηχηρά αυτός ο θόρυβος από το σούρσιμο της ταφόπλακας, έτοιμης να σκεπάσει την ανοιγμένη τρύπα! Λες και  μονολογούσε το τσοπανόπουλο απέναντι στα συμπαθή τετράποδα και, βέβαια, η μόνη απάντηση που έπαιρνε ήταν τα στωικά βελάσματά τους! Κι έτσι, νοματαίοι, φτάσαμε στις σημερινές ημέρες να βιώνουμε, σαν καρκινοπαθείς, τα προχωρημένα στάδια "ανάπτυξης" (ακούω ή γράφω τη λέξη και ανατριχιάζω!) των "καρκινικών όγκων!" Που κατακλύζουν ολόκληρο το (κοινωνικό) σώμα μέχρι να επέλθουν τα χειρότερα τετελεσμένα...


Άιντε λοιπόν "χωριανοί!" Που εγκαταλείψατε την καλλιέργεια της γης, η οποία σας έτρεφε αιώνες, για επιδοτήσεις εκχερσώματος, που είχατε ως μότο το "αν έχεις μέσο και υγρή γλώσσα, διάβαινε!", που πειστήκατε ότι το "δανεικώς ζειν" είναι κι ορθώς ζειν, που οι σκληρές δουλειές ταίριαζαν μόνο σε μετανάστες και αμόρφωτους κι εσείς προοριζόσασταν μόνο για υψηλές μπίζνες και με κάθε μέσο κονόμα, που και τα πτυχία σας τα αποκτούσατε κοντά στα 30, εφόσον έπεφτε ο παράς από τον οικογενειακό σπόνσορα...
 (Δεν αναφέρομαι, βέβαια, σε όλους, αλλά σε μια καθόλου ευκαταφρόνητη μερίδα, που τώρα θυμίζει τη γυναίκα του Λωτ: έχει μείνει στήλη άλατος να παρακολουθεί αποσβωλομένα τα δρώμενα...πού να αγωνιστεί για να τα ανατρέψει! Ή κάνω λάθος;)

 Άιντε και σεις προύχοντες! Που για σας η μόνη ηθική αξία είναι η συσσώρευση του χρήματος, ακόμα κι αν πατήσετε πάνω σε σωρούς από πτώματα, ακόμα κι αν ακυρώσετε το οποιοδήποτε μέλλον της οποιασδήποτε επερχόμενης γενιάς. Εσείς, που μετατρέψατε τη λοβιτούρα, τη ρεμούλα, το ψέμα, τη στρεψοδικία, την εκδικητικότητα και την προδοσία σε φυσιολογική συμπεριφορά (που αναγάγατε και ως πρότυπο προς μίμηση κι ως εγγυημένη οδό επιτυχίας) μέσα σ'ένα αφύσικα δομημένο "οικοδόμημα"...

Η Ιστορία του μέλλοντος θα σας μνημονεύει με τις δικές της αφτιασίδωτες κι αδυσώπητες ερμηνείες! Είναι μια μορφή αθανασίας κι αυτό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου