ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Περί των "green big businesses" των ανεμογεννητριών (volume 1)

 

φωτο από το άρθρο του europost (Σεπτέμβριος του 2021) με τίτλο ‘Αναδασώνουν’ τα καμμένα δάση στην Εύβοια με ανεμογεννήτριες! 17 νέες άδειες αιολικών πάρκων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε πυρόπληκτες περιοχές – Αναρτήθηκαν στο Διαύγεια!

ΘYMHΣΟΥ ΕΔΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ : Παράγει ένα αιολικό αρκετή ενέργεια για να κατασκευαστεί ένα αιολικό; Και ας μιλήσουμε για ...hoaxes, αν αντέχετε !! Με αφορμή και την "γκρίνια" φορέων τοπικών και κατοίκων ελληνικών περιοχών που και φέτος παραδίδονται στις καταστρεπτικές φλόγες-όλεθρο οικολογικό, οι οποίοι φοβούνται ότι θα δούνε τα επόμενα χρόνια και στις δικές τους καμμένες εκτάσεις να "φυτρώνουν" τα μεταλλικά τέρατα, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στην Εύβοια και όχι μόνο. Όπως  είχαμε επισημάνει και σε ανάρτηση ("αιολικών πάρκων blues") τον Αύγουστο του 2021: Συμπτωματικά, ακριβώς 40 ημέρες πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε την υπ΄ αριθμόν 504/2021 απόφαση, με την οποία χορηγούσε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) στο Μαντούδι της Εύβοιας.  ΚΑΙ  Ντοκουμέντα: Οι δήμοι που καίγονται στη Β.Εύβοια είχαν απορρίψει απόφαση της ΡΑΕ για αιολικά πάρκα πριν 15 μέρες!  Αλλά πολύ σύντομα θα επανέλθουμε για αυτό το ζήτημα, σε συνδυασμό και με τις φοβερές και φέτος πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, με τους "κακοήθεις" να αναρωτιούνται πριν μερικές μέρες πόσο "τυχαίο" είναι να ξεσπούν πάνω από 60 μικρές και μεγάλες πυρκαγιές την ίδια ακριβώς ημέρα, κάτι που αναπόφευκτα διασκορπίζει τις λιγοστές (σε σχέση με τις ανάγκες μιας πυρόπληκτης κάθε καλοκαίρι χώρας) δυνάμεις πυρόσβεσης...

Ένα σύνθημα που μας φαίνεται κάθε άλλο παρά "πανηγυρτζίδικο" είναι και αυτό:

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ "ΟΡΑΜΑΤΑ" ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ" ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ "ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ" ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"......!

Πάμε λοιπόν να δούμε το γιατί, για να μην βιαστεί κάποιος να σκεφτεί ότι καταλήγουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα: 


Απάτη, από απατεώνες, για θύματα και ηλίθιους
(28 Ιανουαρίου 2019)


(σημείωση του συντάκτη του άρθρου που αναδημοσιεύουμε σχετικά με την εικόνα που παραθέτει: "Την εικόνα αυτή την βρήκα και την μετέφρασα. Πριν σχολιάσετε την εικόνα, να διαβάσετε την ανάρτηση. Ξέρω, είναι δύσκολο το διάβασμα...")

Οι λεγόμενες ΑΠΕ (και ειδικά τα αιολικά) κακώς αναφέρονται σαν "ανανεώσιμες" ή σαν "πηγές ενέργειας".

Μία ανεμογεννήτρια δεν έχει τίποτα το ανανεώσιμο. Ο αέρας είναι "ανανεώσιμος", αλλά η μετατροπή του αέρα σε ρεύμα (που υπάρχει ανάλογα με τον αέρα), που γίνεται με μία ανεμογεννήτρια, δεν είναι! Η δε "ενσωμάτωση" του ρεύματος από αέρα σε ένα δίκτυο είναι ακόμα λιγότερο "ανανεώσιμη".

Μία ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής 15-20 χρόνια. Αποτελείται από μία βάση από ενισχυμένο μπετόν, ένα πύργο από ατσάλι, ένα κουβούκλιο από λαμαρίνα ή/και πλαστικό, ένα μηχανισμό από ατσάλι, χαλκό, αλουμίνιο, μαγνήτες και ορυκτέλαια. Συν πτερύγια από φάϊμπεργκλάς (πλαστικές ρητίνες, ίνες γυαλιού ή αντίστοιχα και ειδικές μπογιές). Για να φτιαχτούν όλα αυτά, χρειάζονται πράγματι εξορύξεις, εργοστάσια, μεταλλουργία, μηχανουργεία, πετρέλαιο ή αέριο (για πρώτη ύλη), συν τα διάφορα ενδιάμεσα μηχανήματα. Τίποτα το "ανανεώσιμο" σε μία ανεμογεννήτρια. Ίσως λίγα ανακυκλώσιμα υλικά, που μέχρι σήμερα δεν συμφέρουν να ανακυκλωθούν. Τα περισσότερα ή μένουν επί τόπου για το ...μέλλον, ή ψάχνουν υπανάπτυκτες χώρες χωρίς τηλεόραση για να πεταχτούν.

Για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας χρειάζονται διανοίξεις δρόμων και βουνών με μεγάλα χωματουργικά, ειδικοί γερανοί και αρκετό ντήζελ. Για την μεταφορά του ρεύματος χρειάζονται πυλώνες, ατσάλι, καλώδια, χαλκός, αλουμίνιο, μονωτικά, διακόπτες, μετασχηματιστές και όλα τα περίεργα λάδια που μπαίνουν μέσα στους μετασχηματιστές. Τίποτα "ανανεώσιμο" στην εγκατάσταση!

Για την ενσωμάτωση μία ανεμογεννήτριας χρειάζονται εργοστάσια παραγωγής ρεύματος "ταχείας απόκρισης με χαμηλά τεχνικά ελάχιστα" (βασικά μονάδες αερίου), αέριο, μετασχηματιστές μεταφοράς, διανομής και "μετατόπισης φάσης" (για διακόπτες) και δεν ξέρω τι άλλο. Ανανεώσιμο κάτι από αυτά? Χαχαχαχά!

Αλλά σχεδόν καμία βιομηχανική δραστηριότητα δεν είναι "ανανεώσιμη". Τα ερωτήματα λοιπόν που πρέπει να απαντήσετε, είτε σας αρέσουν τα αιολικά, είτε δεν σας αρέσουν, είναι εάν η ενέργεια που παράγουν όταν φυσάει: 1) υποκαθιστά συμβατική ενέργεια (εάν δηλαδή 100 α/γ των 2 μεγαβάτ υποκαθιστούν μία συμβατική μονάδα των 200 ΜΒ, 2) εξοικονομεί συμβατικά καύσιμα 3) εάν συμβάλλει στην ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης, 4) εάν μπορεί να κατασκευαστεί μία ανεμογεννήτρια με ενέργεια από άλλες ανεμογεννήτριες, και, 5) τι, τέλος πάντων, κάνει η λεγόμενη "αιολική ενέργεια".

(σ.σ. καλούμε τους αναγνώστες να αφιερώσουν τη δέουσα προσοχή σε όσα αναφέρονται στη συνέχεια!)

1) Τα αιολικά δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, απεναντίας, κάθε αιολικό μεγαβάτ απαιτεί και 1 ή "1,1" μεγαβάτ σε μονάδα αερίου. Οι μονάδες αερίου μπορούν να υποκαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες, όχι τα αιολικά. Και τα αιολικά όχι μόνο δεν υποκαθιστούν μονάδες αερίου, αλλά τις χρειάζονται, τις απαιτούν.

2) Τα αιολικά δεν εξοικονομούν μετρήσιμα πραγματικά καύσιμα, διαχρονικά. Δηλαδή, ενώ οι αιολικοί ισχυρίζονται ότι οι "εγχεόμενες" αιολικές μεγαβατώρες εξοικονομούν αντίστοιχα καύσιμα, αυτό δεν προκύπτει σε μετρήσεις, διαχρονικά. Και ο λόγος είναι τριπλός: α) Σίγουρα κάποιο καύσιμο εξοικονομείται την ώρα ή την μέρα που φυσάει, αλλά κάποια στιγμή σταματάει να φυσάει, η ξεκινάει να φυσάει. Σε αυτές τις στιγμές που κάποιες συμβατικές μονάδες πρέπει να αυξομειώσουν την ισχύ τους, για να εξισορροπήσουν το αιολικό ρεύμα που μεταβάλλεται, αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με το να δούλευαν σταθερά. Ή, η μειωμένη αποδοτικότητα λόγω μεταβλητότητας αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων διαχρονικά. β) Οι συμβατικές μονάδες εφεδρείας πρέπει να είναι σε "θερμή" εφεδρεία για την ασφάλεια του δικτύου. Δηλαδή καίνε ακόμα κι όταν φυσάει. γ) Είτε αρέσει στους "οικωλόγους" είτε όχι, οι μεγάλες μονάδες βάσης είναι γενικά πολύ πιο αποδοτικές από τις μικρές μεταβλητές μονάδες. Εάν ενδιαφέρει η εξοικονόμηση καυσίμων, μία μονάδα αποδοτικότητας 45% καίει το μισό καύσιμο από μία μονάδα αποδοτικότητας 22,5% -- για το ίδιο ρεύμα. Και οι απολογιστικές μελέτες το δείχνουν: Καμμία εξοικονόμηση, ίσως και κάποια αύξηση στην χρήση καυσίμων. Και ο "φίλος" μου ο ΣΚ βρήκε μία μελέτη στην Σκωτία που λέει ότι υπάρχει κάποια εξοικονόμηση στις "οριακές" μονάδες -- εάν δηλαδή τύχει να φυσάει σε ώρα αιχμής που χρειάζονται "οριακές μονάδες αιχμής". Και βρήκα εγώ μια από το Τέξας που λέει κάτι αντίστοιχο...

3) Τα αιολικά δεν συμβάλλουν στην επάρκεια και ασφάλεια της ηλεκτροδότησης. Μπορεί να διαφωνεί με αυτό ο ...Σταθάκης, αλλά τον διαψεύδει (και όχι μόνο σε αυτό) η Γερμανική και η Αγγλική εμπειρία: 1%, πρόσφατα μετρημένη, η εξασφαλισμένη ηλεκτροδότηση από αιολικά στην Γερμανία. 2% στην Αγγλία (που έχει πιο συνεχή και σταθερό αέρα λόγω Jet Stream). Ή κύριε Υπουργέ, αν, ο μη γένοιτο, βρεθείς σε "επείγον περιστατικό", κάποια στιγμή τον ...Σεπτέμβριο, να μην βασίζεσαι σε ασφάλεια και επάρκεια ηλεκτροδότησης από αιολικά, εκτός εάν είσαι αναλώσιμος και ...δεν πειράζει.

4) Τα αιολικά, όλα τα αιολικά του κόσμου, τζάμπα, με τζάμπα διασύνδεση, δεν μπορούν να κατασκευάσουν, όχι μόνο μία ανεμογεννήτρια, αλλά ούτε μία βίδα ανεμογεννήτριας, ή 10 πόντους χάλκινο σύρμα, ή μία μπίλια ρουλεμάν, ή μισό κιλό άσπρη μπογιά. Αυτό, όποιος δεν το καταλαβαίνει, να ρωτήσει κανέναν εργάτη σε πραγματικό εργοστάσιο, να του το εξηγήσει. Οι δηλώσεις ότι η τάδε μεγάλη εταιρία θα ηλεκτροδοτείται εφ' εξής με πράσινο ρεύμα είναι παραπλανητικές μούφες. Κάθε εταιρία στο δίκτυο, ηλεκτροδοτείται από το δίκτυο. Μπορεί, λογιστικά, να πληρώνει για Πράσινα Πιστοποιητικά, αλλά δεν ηλεκτροδοτείται με αυτά, απλά τα πληρώνει.

5) Εάν δεν υποκαθιστούν μονάδες, εάν δεν εξοικονομούν μετρήσιμα καύσιμα, εάν δεν συμβάλλουν στην επάρκεια και ασφάλεια της ηλεκτροδότησης, εάν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ένα εργοστάσιο κατασκευής οποιουδήποτε πράγματος, τι κάνουν τα αιολικά; Απλούστατα, εισπράττουν εύκολα, σίγουρα και πολλά λεφτά, με σκοπό να τα ...εισπράττουν. Η είσπραξη είναι ο σκοπός που υπάρχουν. Τα περί "Σωτηρίας του Κλίματος" είναι για να μην γίνει και εδώ Κίνημα Κίτρινων Γιλέκων... Για την αποδοχή της εξαπάτησής μας. Κεφαλικός φόρος. Και οι πραγματικά ωφελημένοι από αυτόν είναι κατά 70% οι Γερμανοί που τα εξάγουν, κατά 20-25% οι Γάλλοι και οι Ιταλοί που τα λειτουργούν (αλλά κερδίζουν από την ηλεκτροδότηση με πυρηνικά ή με αέριο), και τα ρέστα είναι για τους "επιχειρηματίες" μας που βγάζουν τις άδειες και μιλάνε καλά ελληνικά στα Υπουργεία.

ΥΓ1. Διαβάστε ποιος είναι ο Thomas Homer-Dixon που έκανε την αρχική δήλωση...

ΥΓ2 Δεν είστε ηλίθιοι. Απλά, πολλοί από εσάς δεν έχετε την υπομονή ή την αντοχή (ή την παιδεία) να παρακολουθήσετε κάτι πιο σύνθετο από ένα απλό τσιτάτο... Και τα θέματα ηλεκτροδότησης είναι και λίγο εξειδικευμένα. Αλλά οι "ζημιές στα τοπία" ή στο "περιβάλλον", όσο κι αν είναι πιο εύπεπτες, δεν πιάνουν την πραγματική διάσταση. Που για μεν τα αιολικά, γενικά, είναι η ενεργειακή και οικονομική εξαπάτηση, και στην περίπτωση της Ελλάδας, η απόλυτη άλωση και ιδιοποίηση των βουνών για να βγάζουν το 5-10% οι "επιχειρηματίες", το 20-25% οι ξένοι ηλεκτροπαραγωγοί και το 70% για να στηρίζουμε τους Γερμανούς. Κατοχικό δάνειο, συν εκχώρηση και καταστροφή της χώρας. Ορίστε, ένα απλό τσιτάτο.

Το δανειστήκαμε από τον archaeopteryx



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου