ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Οι ειδήσεις που καπελώνονται από τον κορωνοϊό...


Άιντε, τα καταφέραμε! Ζήσαμε ώστε να βγούμε στη συνταξούλα...
Eν μέσω κορωνοϊού και κοινωνικής παγωμάρας αλλά και υπεύθυνων κυβερνητικών μέτρων, να που έχουνε αρχίσει να περνάνε λάου λάου, ή κάποιοι θέλουνε πολύ να περνάνε με ψιλά γράμματα στην τρέχουσα επικαιρότητα (όπως επισημαίνει και ο Ένοικος), ορισμένες ειδήσεις. Οι οποίες ίσως έχουν σκοπό να τεστάρουν και τις κορωνοϊόπληκτες αντιδράσεις του κόσμου. Του κόσμου του οποίου από την πρώτη στιγμή και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντί του, η ηγεσία του και οι δημοσιογράφοι και οι ειδικοί, όλοι όσοι δηλαδή τον νοιάζονται, τον συμβουλεύουν να μη συγχρωτίζεται, χωρίς οι Αρχές του τόπου μας να καταφεύγουν ακόμα σε πιο αυταρχική πειθώ (τύπου Κίνας ας πούμε;). Άρα και να μην...διαδηλώνει με κάθε τρόπο την αντίθεσή του σε όσα έρχονται να τον πλήξουν με σφοδρότητα που θα ζήλευε κι ένας ιός; Ώστε να μην ασθενήσει κανείς ή να μεταδώσει σε άλλους τη...βολική όπως φαίνεται (ψυχοσωματική τελικά) ασθένεια για την ευόδωση των σχεδίων των μεγάλων αφεντικών. Ειδήσεις που μεταφέρουν αρνητικές εξελίξεις για όλους τους εργαζόμενους και ημιαπασχολούμενους (μην ξεχνάμε αυτό το "εργασιακό" καθεστώς το οποίο καθίσταται όλο και πιο δημοφιλές στην αγορά εργασίας), αλλά και προλειαίνουν το έδαφος για ακόμα πιο δυσοίωνες εξελίξεις. Ειδήσεις που βγάζει το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ όπως "αύξηση ορίου ηλικίας για τις συντάξεις στα 68 το 2024" ! Ναι στα 68, για να μην βαριούνται οι άνθρωποι από την απραξία! 
 Αλλά τα ευχάριστα δεν σταματούν εδώ, το μαγείρεμα συνεχίζεται: η ασφαλιστική μεταρύθμιση που οραματίζονται τα αφεντικά  επεξεργάζεται σενάρια αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 έτη (!) :
" Όπου θα πάει κάπως έτσι η ανηφόρα των αριθμών: Το επίσης όχι και τόσο μακρινό 2036, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανεβεί περαιτέρω, στα 69 έτη, και θα αυξάνεται ακολούθως κατά ένα ακέραιο έτος. Επομένως το 2045 θα φθάσει τα 70 έτη, το 2057 τα 71 έτη και το 2066 θα φθάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων."

 Οπότε αν τη γλιτώσετε από τον κορονοϊό μαζέψτε δυνάμεις για το κυνήγι της σύνταξης! Τώρα αν αντέξετε και είστε υγιείς μέχρι τότε, και σωματικά και ψυχικά, μπορείτε επιτέλους να ξεκουραστείτε και να χαρείτε τη ζωή...Όσο για τα παιδιά σας και το όποιο εργασιακό μέλλον τους, όπως αυτό προδιαγράφεται;...........

Ιδού κι ένα βίντεο που σατιρίζει μια ιστορία 13 έτη πριν, με το story πάλι να επαναλαμβάνεται. Κι όχι σαν κακόγουστο αστείο.

Απόσπασμα από την ελληνοφρένεια της 23ης Νοέμβρη 2007 για το ασφαλιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου