ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

" Γαλλία, απεργίες και συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά "

{ Σύνδεση: Θεέ του Χρήματος και των Εταιρειών, σώσε τους Banksters (ή gangsters) και τον χαρτογιακά Μακρόν (και όχι μόνο!): Κοινωνική έκρηξη τεράστιας ισχύος στη Γαλλία (στην Ελλάδα ακούγεται κάτι;)“Μας ξύπνησαν τα Κίτρινα Γιλέκα” }

Γαλλία, απεργίες και συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά

Μια σύνοψη των δύο τελευταίων μηνών:

Η οργή είναι μεγάλη. Κάθε μέρα, ένα χτύπημα, μια απεργία, μια εξέγερση στη χώρα. Προκειμένου οι πολλές πρωτοβουλίες να μην πέσουν στη λήθη και να δώσουν μια εικόνα της κοινωνικής κατάστασης η παρακάτω αναφορά είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι απεργίες και οι ενέργειες που έλαβαν χώρα στη Γαλλία από τις 5 Δεκεμβρίου:

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: Η RATP (δημόσια συγκοινωνία στο Παρίσι) απεργεί για 45 συνεχείς ημέρες. Το Παρίσι ουσιαστικά παρέλυσε κατά τις επίσημες αργίες. Οι καθημερινοί αποκλεισμοί των σταθμών λεωφορείων, συχνά καταστέλλονται. Οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων πολλαπλασιάζουν
τις ενέργειες τους σε όλη τη χώρα. Η απεργία διακόπτεται στις 20 Ιανουαρίου. Στις 5 Δεκεμβρίου, η γραμμή TGV Paris-Lyon-Marseille υπέστη σαμποτάζ. Στα τέλη Δεκεμβρίου, η κυκλοφορία στις γραμμές της ανατολικής Γαλλίας επιβραδύνθηκε σημαντικά από την απεργία. Αρκετοί σταθμοί δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές, ιδιαίτερα στο Savenay, στο Bordeaux και στο Παρίσι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Πραγματοποιούνται διάφορες διακοπές κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, κυρίως στο Νομό Νάντ κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και στο αστυνομικό τμήμα του Μπορντώ. Τον Ιανουάριο συσκοτίστηκαν η αγορά Rungis, στο CFDT, στο αεροδρόμιο του Orly κ.λπ. Η ηλεκτροδότηση διακόπτεται κατά τη διάρκεια των ωρών χαμηλής κατανάλωσης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Στις 15 Ιανουαρίου, ο πυρηνικός σταθμός Gravelines μπλοκαρίστηκε από τους υπαλλήλους, με πυροτεχνήματα να εκτοξεύονται μπροστά από τα κτίρια. Πολλοί άλλοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής απειλήθηκαν να κλείσουν. Στα διυλιστήρια, από τον Δεκέμβριο πραγματοποιούνται κυλιόμενες απεργίες.

ΛΙΜΑΝΙΑ: Στις 15 Ιανουαρίου, στη Χάβρη, οι λιμενεργάτες επιτέθηκαν κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς των εργοδοτών στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ρίχνοντας μεγάλα πυροτεχνήματα και καπνογόνα. Οι εορτασμοί ακυρώθηκαν. Έγιναν αρκετοί αποκλεισμοί στο Montoir de Bretagne και το Fos. Ακόμη στη Χάβρη, οι απεργοί εισέβαλλαν στο δημαρχείο και σκόρπισαν τα γλυκά και τις σαμπάνιες που προορίζονταν για τη δεξίωση του νέου δημάρχου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Οι χώροι της ακαδημαϊκής επιθεώρησης του Alès κτίζονται από τους φοιτητές. Τα παλαιά βιβλία ρίχνονται στα γραφεία του πρύτανη. Πολλά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές καταλαμβάνοντας τα σχολεία τους. Σε πολλές σχολές, οι καθηγητές εμπόδισαν τους φοιτητές να δώσουν εξετάσεις.

 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η Όπερα των Παρισίων έδωσε σειρά συναυλιών δρόμου. Τα Χριστούγεννα έγιναν υπαίθριες παραστάσεις της «Λίμνης των Κύκνων» με ορχήστρα και μπαλαρίνες. Η χορωδία του Ραδιοφώνου της Γαλλίας διέκοψε την ομιλία του νέου αφεντικού της στις 8ης Ιανουαρίου, με την παράσταση της «Χορωδίας των Στρατηγών» του Βέρντι. Στις 17 Ιανουαρίου, τεχνικοί και καλλιτέχνες διέκοψαν το πρόγραμμα της Όπερας της Ρουέν και έκαναν συναυλία στο δρόμο. Το Λούβρο έκλεισε για κάποιο διάστημα. Οι εργαζόμενοι στο κάστρο των Βερσαλλιών επίσης κήρυξαν απεργία, όπως και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Οι δικηγόροι σπρώχτηκαν με τους αστυνομικούς μπροστά από το δικαστήριο στο Bobigny στις 15 Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι του Παρισιού κατέστρεψαν τους φακέλους τους στο «comparution immédiate» (πρακτική άμεσης παρουσίασης σε ποινικό δικαστή σε περίπτωση σύλληψης). Άλλοι πέταξαν τις τηβέννους τους. Στη Rennes οι δικηγόροι ζητούν την απελευθέρωση όλων των αλλοδαπών που φυλακίζονται σε στρατόπεδα φυλάκισης. Η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης για το νέο έτος στο Caen διακόπηκε. Τα 164 σωματεία των δικηγόρων βρίσκονται σε απεργία.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Παύση εργασιών και απεργίες. Στις 17 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της αεροναυπηγικής στο Clermont-Ferrand πέταξαν τις φόρμες τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βρίσκονταν στους δρόμους στις 5 Δεκεμβρίου. Σχεδόν 2 εκατομμύρια στις 17 Δεκεμβρίου. Στις επόμενες ημέρες της γενικής απεργίας, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις. Το Δεκέμβριο έγιναν σοβαρές συγκρούσεις στο Παρίσι, στη Ρεν και στη Νάντη. Παραμονή της Πρωτοχρονιάς σημειώθηκαν πολλοί εμπρησμοί αυτοκινήτων. Στις 7 Ιανουαρίου, η πολυεθνική BlackRock δέχεται επίθεση από εργάτες των σιδηροδρόμων. Στις 9 Ιανουαρίου πολλοί συνδικαλιστές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια άγριας καταστολής στο Παρίσι. Πολλά γραφεία της En Marche (La République en Marche, κόμμα του Μακρόν) δέχτηκαν επιθέσεις.

Ο Εμμανουήλ Μακρόν απομακρύνθηκε από θέατρο του Παρισιού στις 17 Ιανουαρίου υπό το φόβο λυντσαρίσματος. Εξ αιτίας του παραπάνω γεγονότος ένας δημοσιογράφος συλλαμβάνεται και εκατοντάδες χιλιάδες γαλλικοί λογαριασμοί στο Twiter μπλοκάρονται για ώρες επειδή δημοσίευσαν βίντεο το οποίο δείχνει τον Μακρόν στο θέατρο. Το εστιατόριο La Rotonde όπου συχνάζει ο Μακρόν καίγεται την ίδια νύχτα. Την επομένη, η διαδήλωση των κίτρινων γιλέκων δέχεται βάρβαρη καταστολή στο Παρίσι, στις 18 Ιανουαρίου. Στις 20 Ιανουαρίου, ο Μακρόν προσκαλεί διάφορα στελέχη διεθνών ομίλων στις Βερσαλλίες. Δύο εργαζόμενοι αρνούνται να υπηρετήσουν τον πρωθυπουργό στην δεξίωση και απολύθηκαν επί τόπου. Σημειώθηκαν συγκρούσεις έξω απ’ τις Βερσαλλίες, προκαλώντας μεγάλη ένταση στην οργάνωση της τελετής.
Ε

το δανειστήκαμε από το anarchypress



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου