ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019

Μεταμόρφωση

( Το παρακάτω κείμενο του Μεϊσάν μπορεί να συνδεθεί και με  αυτό το άρθρο: «Παρωχημένο» για τον Τραμπ το ΝΑΤΟ, ύμνοι για Brexit και πυρά σε Μέρκελ  , αλλά και με αυτό, που θίγει πολύ σοβαρά ζητήματα με γλαφυρή διάθεση,  από εμάς: I, Donald Trump ! Κομιστής του Χάους ή της "Συμφωνίας του Αιώνα" ; )


Μεταμόρφωση
του Τιερί Μεϊσάν

 "Αναδημοσιεύουμε εδώ το πρωτοσέλιδο άρθρο της Al-Watan, στο οποίο ο Τιερί Μεϋσάν παρουσιάζει στους Σύρους αναγνώστες την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη χώρα τους. Το παρόν άρθρο περιλαμβάνει αρκετές πληροφορίες που αγνοήθηκαν από τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και φωτίζει τη διαδικασία λήψης απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ, με τους Σαουδάραβες και Καταριανούς συμμάχους του και τους Ρώσους εταίρους του."

Η Συρία είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης για τα έθνη όλου του κόσμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αντιμετώπιζαν η μία την άλλη. Στις 20 Δεκεμβρίου 2018, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποσυρθεί χωρίς αποζημίωση.

Αυτή η ημερομηνία θα μετρήσει στην ιστορία του κόσμου ως την πιο σημαντική μετά τις 26 Δεκεμβρίου 1991 (διάλυση της ΕΣΣΔ). Για 27 χρόνια, ο κόσμος ήταν μονοπολικός.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η κορυφαία οικονομική και στρατιωτική δύναμη. Ήταν οι μοναδικοί κυρίαρχοι των γεγονότων.

Πριν από τρία χρόνια, έχασαν το οικονομικό τους καθεστώς και ξεπεράστηκαν από την Κίνα. Στη συνέχεια, έχασαν την ιδιότητά τους ως την πρώτη συμβατική στρατιωτική δύναμη ενώπιον της Ρωσίας. Μόλις έχασαν τη θέση της πρώτης πυρηνικής δύναμης ενάντια στα ρωσικά υπερηχητικά όπλα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο στρατηγός Μάττις τήρησαν τις υποσχέσεις τους να αποσύρουν την υποστήριξη της χώρας τους στους τζιχαντιστές, καθώς και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Συρία και το Αφγανιστάν. Ωστόσο, για τον Μάττις, το τέλος του Συνασπισμού κατά του Νταές που συγκεντρώνει 73 έθνη γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες προδικάζει τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Ως στρατιώτης, δεν μπορεί να δεχτεί τον κίνδυνο να στερηθεί συμμαχιών. Αντίθετα, ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαιώνει ότι η πτώση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιτρέπει πλέον κανέναν πόλεμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να συνεχίσει να διοικεί τους συμμάχους και επείγον να αναβιώσει την οικονομία των ΗΠΑ.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ έχει μελετηθεί διεξοδικά.

Ακολουθεί την επίσκεψη στη Δαμασκό του Ρώσου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ. Διευθύνει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα στη χώρα του. διαθέτει επί τούτου έναν ειδικό προϋπολογισμό που ξεφεύγει από κάθε δυτικό έλεγχο και δεν εμφανίζεται στον επίσημο προϋπολογισμό του κράτους. Συμφωνήθηκαν οι όροι της ανοικοδόμησης και των μελλοντικών οικονομικών σχέσεων, μόνο σε ρούβλια και μέσω μιας ειδικής τράπεζας, εκτός δολαρίου.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί επίσης την επίσκεψη στη Δαμασκό ενός Αραβικού αρχηγού κράτους, του Ομάρ ελ-Μπασίρ. Ο πρόεδρος του Σουδάν εκπροσωπούσε ταυτόχρονα τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Μόλις έδωσε αναφορά στον πρόεδρο Τραμπ των αποτελεσμάτων της συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, έγινε η ανακοίνωση της στρατιωτικής απόσυρσης των ΗΠΑ.

Ένα σχέδιο για την επανένταξη των Κουρδών μαχητών στο Συριακό Αραβικό Στρατό συζητήθηκε με τη βοήθεια του Ιράν. Φέρεται ότι θα περάσει από μια παρέμβαση της κύριας ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία του αιώνα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ήδη εφαρμόζεται. Η Χαμάς δεν μάχεται πλέον με το Ισραήλ, αλλά από τώρα και στο εξής χρηματοδοτείται από εκείνο, μέσω του Κατάρ. Η Χασεμιτική μοναρχία θα πρέπει να δεχθεί να κυβερνήσει τους Παλαιστινίους με τον κίνδυνο να την ανατρέψουν. Το καθεστώς του απαρτχάιντ στο Τελ Αβίβ αναμένεται να γνωρίζει τα επόμενα χρόνια την ίδια μοίρα με αυτή της Πραιτώριας.

Ο κόσμος δεν εξελίσσεται όπως το είχαμε σκεφτεί: από ένα μονοπολικό σύστημα σε ένα πολυπολικό σύστημα. Φυσικά, υπάρχει στη μια πλευρά η ρωσοκινεζική ευρασιατική ένωση, αλλά δεν υπάρχει πλέον Δύση. Ξαφνικά, κάθε κράτος του ΝΑΤΟ επανακτά την ανεξαρτησία του. Είναι πιθανό ότι ορισμένα θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, πεπεισμένοι ότι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι ακόμη πιθανό να ξανακάνουν πολέμους μεταξύ τους.

Ό τι μάθαμε για το κόσμο τέλειωσε. Ξεκινά μια νέα εποχή.

Τιερί Μεϊσάν

Μετάφραση
Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή
al-Watan (Συρία)


Το διαβάσαμε στο Δίκτυο Βολταίρος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου