ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Dead ChristmasΤα στοιχεία αποτελούν κόλαφο για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα και την αντίληψή του περί πολιτισμού και αξιών: Πάνω από 152 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται σε καθεστώς απάνθρωπης και δολοφονικής καταναγκαστικής εργασίας (με τις ευλογίες των πολυεθνικών εταιρειών που χρειάζονται πρώτες ύλες για να κατακλύσουν τις αγορές με τα έξυπνα κι εύχρηστα γκατζετάκια, τις διάφορες συσκευές και άλλα προϊόντα τους), ενώ 40 εκατομμύρια πλέον άτομα (τουλάχιστον) βρίσκονται σε κατάσταση δουλείας.
 (πχ: Τα παιδιά σκλάβοι στα «ορυχεία του τρόμου» στο Κονγκό-Από την ηλικία των 4 ετών εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες στην εξόρυξη κοβαλτίου ή: Σύγχρονη σκλαβιά. Όνειδος για την ανθρωπότητα)
Κι αυτές οι συνθήκες δεν ευδοκιμούν μόνο σε Αφρική και Ασία κυρίως, αλλά πλέον συμβαίνουν και στην καρδιά της Ευρώπης. Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο υποπρολεταριοποιούνται, ενώ από την άλλη αυξάνεται σκανδαλωδώς η κάστα των κροίσων

Ηappy New Fear!

Και μέσα σε όλα, νάτος πάλι ο κωλοπαιδαράς κοιλαράς (τυχαίο αυτό του το γνώρισμα;), ο κοκακο(ω)λοαναθρεμμένος "άγιος" που έρχεται (πιο σωστά μας τον κουβαλάνε για στυγνά εμπορικούς κι εμπορεύσιμους λόγους) σαν ειρωνικός πύραυλος από τα παγωμένα του λημέρια:
τα αόρατα διευθυντήρια της νέας α-ταξίας πολιτικών καθαρμάτων, τα εργαστήρια κοινωνικών μαζικών ταφών, τα σχεδιαστήρια καπιταλιστικών ψυχαναγκασμών, τα στρατηγεία σχεδιασμού απανωτών φορολογικών "δώρων", τις βόμβες εισπραχτικών τρόμων, τα κολαστήρια αστυνομικών μπουντρουμιών!
 Τα τσοπανόσκυλα δεν σταματούν να γαβγίζουν άγρια, παρά το πέρασμά του, για να θυμίσουν στα κοπάδια, ιδιοκτησίας
τσελιγκάδων και κρυφών από πίσω μεγαλο-αφεντάδων, ότι οι χαζοχαρούμενες φαντασιώσεις και τα χονδροκομμένα, ευρείας κατανάλωσης, παραμύθια είναι παρηγοριά για τους ασθενείς-ποτέ διέξοδος χειροπιαστή και πραγματική.
Tα λογής φωτεινά φτιασίδια και τα λαμπιόνια δεν μπορούν με τίποτε να εξωραΐσουν την κοινωνική ασχήμια και την πνευματική εξαχρείωση.Οι άστεγοι, οι άνεργοι, οι αποκλεισμένοι, οι παρίες, οι χθεσινοί νοικοκύρηδες και νυν επαίτες, φλερτάρουν περισσότερο με τους καλικάντζαρους και τα στοιχειά, γινόμενοι κομμάτι της πιο σκοτεινής όψης των λεγόμενων εορταστικών ημερών.
Όλο και πιο πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι θέλουν να καταπιούν όλη τη σιωπή μέχρι οι λέξεις να χάσουν κάθε νόημά τους, κάθε λόγο ύπαρξης. Γιατί οι λέξεις τους πρόδωσαν, αφέθηκαν να χρησιμοποιηθούν απο αυτές και στη συνέχεια εκείνες τους ξέρασαν στα πιο στείρα εδάφη της ψυχής και στα πιο  δύσοσμα και αγωνιώδη λαγούμια της ζωής.

Μπροστά σε όλα τα καλούδια που ετοιμάζεται να φέρει κι αυτός ο σημαδεμένος σαν τράπουλα σεσημασμένων λωποδυτών κι απατεώνων χρόνος, ίσως η μόνη λύση είναι να του γυρίσουμε πεισματικά την πλάτη. Να αρνηθούμε κάθε ευχή που, στηριγμένη στις συνειδητές ψευδαισθήσεις των λέξεων, έχει απολέσει κάθε νόημα. Να αρνηθούμε να εκπληρώσουμε κάθε πειθήνια υποχρέωση που φέρνει ο νέος χρόνος και οι σπόνσορες και ιδιοκτήτες του. Να αρνηθούμε κάθε προσφορά της συμφοράς και του εμπαιγμού των χειριστών αυτής της ύπουλης, νεκρής γλώσσας: είτε λέγεται "Βlack Friday" είτε "κοινωνικό μέρισμα" είτε "ελαστική εργασία" είτε  διακανονισμός είτε κατώτατος μισθός είτε άλλη 24ωρη "απεργία" μετά υγιεινού περιπάτου είτε άλλη "θυσία" για έξοδο στις "αγορές" είτε άλλη σωτηρία τραπεζών είτε είτε είτε...

Και, ως οι πραγματικοί δημιουργοί του χρόνου που μας αναλογεί, να επανακαθορίσουμε την ποιότητα και τους χτύπους των ρολογιών, που θα τα συντονίσουμε στις δικές μας συχνότητες και στη δική μας νέα γλώσσα. Αυτή όπου η λέξη γιορτή δεν έχει περιορισμένα χρονικά όρια, διότι σημαίνει έναν υπαρκτό κόσμο καλύτερο για τους ζώντες ανθρώπους, απαλλαγμένο από σιχαμερούς χαρτογιακάδες και παράσιτα, νεκροθάφτες και μοιρολόγια και...αγιοποιημένους ή εκθειασμένους αντιερωτικούς κυφήνες και υπαλλήλους άπληστων αφεντάδων.

Και κάτι ως επίλογο: ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!

 ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου