ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Στο βωμό μιας καριέρας

 

Toυς στίχους που ακολουθούν τους είχα γράψει πριν πολλά χρόνια. Όταν είχα αρχίσει να διαχωρίζω μέσα μου, άρα διαμορφώνοντας και τις επιλογές μου "προς τα έξω", τα πράγματα που μου μιλάνε στην καρδιά και με εμπνέουν από εκείνα που με αφήνουν αδιάφορο έως και με χαλάνε.

Δεν τους αφιερώνω στους γιάπηδες που προσωπική ανέλιξη γι'αυτούς σημαίνει τούρλωμα των οπισθίων. Στα φρικιά της εξουσίας του χρήματος. Στους υπέρμαχους της φριχτής αντι-αρχής "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Στους "πολιτικούς καριέρας" (ή πολιτικατζήδες), που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως ψηφοφόρους και στατιστικά δεδομένα σε ατζέντες συμβουλατόρων. Σε όσους θεωρούν ότι οι (οικονομικές και ανθρωπιστικές) κρίσεις αποτελούν "χρυσές ευκαιρίες" για ακόμη μεγαλύτερο πλουτισμό ή νεοπλουτισμό. Πατώντας πάνω σε εκατόμβες θυμάτων, στην ένδεια, τη δυστυχία, τα προσωπικά δράματα των συνανθρώπων τους.
 Αυτοί είναι τελειωμένη υπόθεση. Αυτοί όλοι είναι ο ταξικός (και με διόλου ευκαταφρόνητο απόθεμα φανερής ή κρυφής ψυχοπάθειας) εχθρός!

Τους αφιερώνω σε όσους αμφιταλαντεύονται αλλά και στην άκρη του μυαλού τους ακόμη φλασάρει συχνά κι ανομολόγητα μια ιδέα, εμφυτευμένη από τις "Σειρήνες της ανοησίας και συμφοράς", που λυμαίνονται και "σαγηνεύουν" το σύγχρονο άνθρωπο. Η ιδέα ότι η ουσία και πεμπτουσία της ζωής μπορεί και να είναι τελικά ένα αξίωμα, μια θεσούλα, κι ας είναι κι ένα ή και δύο κλικ πιο πάνω απ'αυτό του κλητήρα σε κάποια υπηρεσία. Μια καρέκλα σ'ένα γραφείο λίγο μεγαλύτερο απ'αυτό που ήδη βρίσκονται. Ένας παχυλός τραπεζικός λογαριασμός, ένα "γαμάτο αμάξι", ένα "άνετο διαμέρισμα" κι ας προέρχεται από μια δανειακή θηλειά. Ή ό,τι άλλο "λουστραρισμένο" προσφέρει (ακόμα και σε τούτες τις εποχές των ισχνών αγελάδων κι αυτό κάνει τα πράγματα χειρότερα) ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός και η "κουλτούρα" που τον προσδιορίζει. Ένας καταναλωτικός δηλαδή, ένας κανιβαλιστικός πολιτισμός που κατατρώει τις σάρκες της φύσης, των πιστών και των παιδιών του (όπως ο...Κρόνος), τις ίδιες τις δικές του σάρκες, την ψυχή του κόσμου.
Κι όπως είχε επισημάνει και ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς: "Δεν πρέπει να δεχόμαστε παθητικά ό,τι μας προσφέρει η φύση και η κοινωνία, αλλά να μπορούμε να επιλέγουμε. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια ζωή που τη ζεις πραγματικά και σε κάποια φευγαλέα σκιά στον τοίχο ενός γραφείου".

Καριέρα

Δεν είσαι εσύ.
Σε τέτοιους δρόμους δεν μπορείς να είσαι εσύ.
Αλλεπάλληλες οι μάσκες που με σαδισμό προβάρεις
σε σαρκοβόρους βωμούς καριέρας.
Αλλεπάλληλες μικρές ατομικές κηδείες.

Δεν αισθάνεσαι και πολύ καλά;
Μη τυχόν και τους το δείξεις!
Να κυμαίνεται η απόδοση σ'επίπεδα υψηλά!

Δεν σε πείθει πια η συνταγή.
Η όρεξή σου παραπαίει.
Μα δεν παύεις να καταβροχθίζεις
και την τελευταία απ'το πιάτο τους μπουκιά!

Ίσον επαγγελματίας.
Συν λαμπρός καριερίστας!

........................

ανιχνευτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου