ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Έχουν ισχύ οι εφιάλτες όταν ανοίγουμε τα μάτια;



" Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο και καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε ζωή", είχε γράψει ο Νίκος Καζαντζάκης στην Ασκητική του.

Για μια μόνο στιγμή, για ένα ολόδικό σου τόσο δα.. διάφανο και άδειο απ'όλα τα βάρη των συνηθειών και των αναγκαιοτήτων και της καταιγιστικής ομοβροντίας υπολογιστικών σκέψεων με τα οποία ενδύεται και σαλεύει η ζωή σου. Πάγωσε σα μάγος το χρόνο και βρισκόμενος ολομόναχος σ'ενα κενό ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν του κόσμου, με το μέλλον να χάσκει σαν ακάλυπτη επιταγή, αφέσου στο ένστικτο της καρδιάς. Δεν θέλει πολύ να σε κατακλύσει με όλη της την αποκαλυπτικά δυσάρεστη και μαζί λυτρωτική πνοή αυτή η απορία και βεβαιότητα την ίδια κιόλας στιγμή: μα έτσι όπως απονοηματοδοτείται διαρκώς η ζωή και κατρακυλάει στην αγωνιώδη άβυσσο μιας γεμάτης από άγχη κι αφόρητες πιέσεις κραυγή επιβίωσης, κατά πόσο αποτελεί "φωτεινό διάστημα;" Κι όχι μια σύντομη σκοτεινή άβυσσο ανάμεσα σε δυο σκοτεινές αβύσσους;

Για να "παιδευτείς"  μετά με τις ολόδικές σου ερωτήσεις:

Έτσι είναι; Έτσι θα'πρεπε να είναι; Έτσι ήταν πάντα;
Και γιατί; Για ποιον; Για ποιους; Ποιοι το αποφάσισαν αυτό και πότε πάρθηκε αυτή η απόφαση; Πότε ρωτήθηκες; Και πότε και πώς υπέγραψες μιας τέτοιας συναίνεσης συμφωνία; Δεν ήξερες τι θα συμβεί; Κι όταν κατάλαβες ότι εξαπατήθηκες; Δεν μπορεί να ακυρωθεί το "συμβόλαιο"; Γιατί όχι; "Ουδείς αλάθητος" εκτός του θεού, έτσι δεν σου'μαθαν στα σχολεία τους; Ή μήπως ο θεός και οι λεγεώνες του είναι αυτοί που σου λεηλατούν κάθε υλικό, ψυχικό, πνευματικό εφόδιο και σε σμικρύνουν σε αποστεωμένο νούμερο καταλόγων της εφορίας; Και κάθε επίσημου ή μυστικού κωδικού καταχώρησης. Εκτός αν ζούμε δηλαδή σε εποχές -και δεν το'χουμε καταλάβει οι δύστυχοι πιστοί κι άπιστοι- του απόλυτου πάρτυ δικαίωσης όλων των θεοφοβούμενων εσχατολάγνων, και γεμάτων χολή θεάρεστης φρίκης, αυτόκλητων προφητών...

Πόσο ισχυρές είναι όλες οι φανερές και υπόγειες δυνάμεις; που συχνά αρέσκεσαι να κατηγορείς ότι σε υποχρεώνουν -κάτι σαν βιβλικοί εκδικητικοί θεοί-  στο πώς θα ζήσεις; Ή, μάλλον, στο πως δεν θα ζήσεις όπως θες!
Είναι τόσο ισχυρές όσο νομίζεις εσύ ότι είναι και τόσο ανίσχυρες όσο παύεις να τις λογαριάζεις ως ισχυρές;
" Δεν έχω καμιά εξουσία πάνω σου που δεν μου δίνεις εσύ και δεν έχεις καμιά εξουσία πάνω μου που δεν σου δίνω εγώ!", έλεγε με γενναίο νόημα ο Λέων Τολστόι.

Κι από πού μπορείς να πιαστείς;
Μια σειρά από ερωτήματα... μέσα σε ερωτήματα

Κλείνοντας αυτή τη ροή ερωτημάτων, η δική μου απάντηση στο τελευταίο ακριβώς ερώτημα είναι αυτή: Από την Αμφιβολία σου!

Για τον αέρα και την τροφή που ταΐζουν το σώμα σου, για τα δηλητηριώδη βέλη μιας φαρέτρας γεμάτης θέσφατες "αποδεδειγμένες" αλήθειες, πρωτόκολλα ρύθμισης συμπεριφορών, ιδανικών, επιβραβεύσεων, απαγορεύσεων, ακλόνητων παραδοχών και αυτοματοποιημένων απορρίψεων. Που από το πρώτο σκίρτημά σου λαβώνουν ύπουλα και ακατάληπτα τη φωτεινότητα του διαστήματος εκείνου που αποκαλείται ζωή. Δικής σου και των άλλων.

Αμφέβαλε! Είναι η καλύτερη αρχή. Αμφέβαλε και για σένα τον ίδιο. Όσο ακόμα πιστεύεις πως οι κάθε λογής φανεροί ή χωμένοι και συνωμοτούντες σε ανήλιαγες στοές και συναγωγές επίγειοι  "θεοί" είναι απρόσιτοι, ανίκητοι κι ανώτεροι από τους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι διόλου "θεϊκοί".


 Έχουν πια ισχύ οι εφιάλτες όταν ανοίγουμε τα μάτια;

Ο Ένοικος...

 Eρωτήσεις που...παίρνουν στο κυνήγι τις απαντήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου