ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τανζανία: Ο τουρισμός είναι καταστροφή. Διεθνή έκκληση των Μασάι για αλληλεγγύη( "Aπό τις Σκουριές μέχρι την Τανζανία, ζει και βασιλεύει η ίδια συμμορία!" )

Σε λίγες ώρες ο πρόεδρος της Τανζανίας, Jakaya Kikwete, μέλει να διατάξει τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων Μασάι, από τα πατρογονικά τους εδάφη για να παραδώσει τις περιοχές αυτές στις τουριστικές επιχειρήσεις για να μπορούν οι νεόπλουτοι της Μέσης ανατολής να κυνηγάνε λεοπαρδάλεις και λιοντάρια ανενόχλητοι.

Ανακοίνωση των  γερόντων της φυλής των Μασάι

Είμαστε οι γέροντες της φυλής των Μασάι της Τανζανίας, μίας από τις παλαιότερες φυλές της Αφρικής. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκδίωξης χιλιάδων Μασάι από την γη τους για να δώσει έδαφος στους νεόπλουτους τουρίστες της Μέσης ανατολής για να πυροβολούν λιοντάρια και λεοπαρδάλεις. Αυτή η βίαιη εκκένωση μπορεί να ξεκινήσει οποιοδήποτε λεπτό.

Η προγενέστερη δημοσιοποίηση του γεγονότος είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να αναστείλει τα σχέδιά της για μήνες, αλλά ο πρόεδρος της χώρας περίμενε υπομονετικά έως να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και τώρα θέλει να ξαναβάλει τα σχέδια του σε λειτουργία.  Χρειαζόμαστε την βοήθειά σας ξανά επειγόντως.

 O πρόεδρος Kikwete μπορεί να μην ενδιαφέρεται για εμάς, αλλά έδειξε ότι υπολογίζει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και την κοινωνική πίεση. Μπορεί να είναι μια υπόθεση ωρών. Παρακαλούμε βοηθήστε μας στον αγώνα να προστατέψουμε την γη μας, τον λαό μας, τα μεγαλειώδη ζώα μας , και διαδώστε την έκκλησή μας σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η τελευταία μας ελπίδα.
Ο λαός μας ζει σε αυτή την γη της Τανζανίας και της Κένυας αιώνες τώρα. Οι κοινότητές μας σέβονται τους συντρόφους μας τα ζώα και προστατεύουν το τοπικό εύθραυστο οικοσύστημα. Αλλά χρόνια τώρα η κυβέρνηση το αντιμάχεται αυτό, παραδίνοντας την δική μας γη σε νεόπλουτους βασιλιάδες και πρίγκιπες της Μέσης Ανατολής για να μπορούν να κυνηγάνε και να σκοτώνουν.
                     


Το 2009 όταν τη κυβέρνηση προσπάθησε να καταλάβει την γη μας για να ανοίξει τον δρόμο για «αγωνιστικά» σαφάρι, εμείς αντισταθήκαμε και εκατοντάδες από εμάς φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν. Τον περασμένο χρόνο οι νεόπλουτοι πρίγκιπες πυροβολούσαν τα πουλιά πάνω στα δέντρα μέσα από ελικόπτερα. Αυτός ο φόνος αντιτίθεται με την κουλτούρα μας
Τώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσδιορίσει μια τεράστια λωρίδα  της γης που ζούμε εμείς για να την μετατρέψει σε ένα πάρκο άγριας ζωής, αλλά εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό δεν αποτελεί παρά την πρόφαση που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση σε κάποια ξένη ιδιωτική εταιρεία σαφάρι για να οργανώσει την «τουριστική» σφαγή των ζώων μας. Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό αποτελεί έναν νέο τρόπο εξασφάλισης της επάρκειας των ζώων αλλά οι συνέπιες στον τρόπο ζωής της κοινότητάς μας θα είναι καταστροφικές. Χιλιάδες από εμάς θα χάσουμε τις ρίζες μας, τα σπίτια μας, την γη που βόσκουν τα ζώα μας.

O πρόεδρος Jakaya Kikwete ξέρει ότι τα σχέδια του θα προκαλέσουν μεγάλο αντίκτυπο στους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα (μια σημαντική πηγή πλούτου), και δεν θέλει να προκαλέσει τριγμούς στις δημόσιες σχέσεις του. Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια αγανάκτηση, όπως είχαμε καταφέρει και την προηγούμενη φορά, τότε ξέρουμε ότι θα αναγκάσουμε τον πρόεδρο να το ξανασκεφτεί.  Βοηθήστε μας να το καταφέρουμε.
Αυτή η απαλλοτρίωση της γης θα σημαίνει το τέλος των Μασάι στην Τανζανία και πολλοί από εμάς είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν από το να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στο όνομα του λαού μας και των ζώων που ζουν σε αυτή τη γη σας παρακαλούμε να σταθείτε στο πλάι μας

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα
Οι γέροντες της φυλής των Μασάι στης περιοχής του Ngorongoro

ΠΗΓΗ: Indymedia Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου