(και κάτι από εμάς: Είσαι οι συνήθειές σου, η τροφή σου, η συναίνεσή σου...)
Τα μυστικά της βιομηχανίας κρέατος
Τρανσγλουταμινάση: Η «κόλλα κρέατος» που μετατρέπει τα σκουπίδια σε φιλέτο
Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου.
Φυσικά δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το moto μας «ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ» αλλά ας γνωρίζεις με τι δηλητήρια τρέφεις τα παιδιά σου και τον εαυτό σου όταν βάζεις το αίμα και τα παράγωγα του, στο σώμα σου. Αν το καλοσκεφτούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η τροφή που τρώμε έχει επίδραση στη φυσική, συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Αν προσπαθούμε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς βία, με φιλευσπλαχνία, αν προσπαθούμε να γίνουμε πιο γαλήνιοι και ειρηνικοί, αν προσπαθούμε να ελέγχουμε το νου και τις αισθήσεις μας, τότε φυσικά θα θέλουμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που να μας βοηθάει στην επίτευξη του στόχου μας.
Από κοινωνικο-οικονομική άποψη επίσης, η χορτοφαγία είναι η πιο συμφέρουσα διατροφή. Χρειάζονται 10 στρέμματα βοσκοτόπων για να παραχθεί μια ορισμένη ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, αλλά η ίδια ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να παραχθεί σε ένα μόνο στρέμμα γης. Έτσι 9 στρέμματα σπαταλιούνται, όταν παράγεται κρέας. Παρόμοια, ένα ζώο τρώει 8 κιλά σιτηρά για να παράγει μόνο 1/2 κιλό κρέας κι έτσι 7,5 κιλά σιτηρά πάνε χαμένα.
Εχουμε ευκολίες και δώρα της φύσης με τα οποία μπορούν να τραφούν όλοι μας. Η χορτοφαγία είναι πολύ πιο παραγωγική και πολύ πιο οικονομική. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν η χορτοφαγική διατροφή είναι και η πιο λογική και η πιο ηθική.
Όταν ένα σαρκοβόρο θηρίο τρώει ένα άλλο πλάσμα, τουλάχιστον το κάνει αυτό για να επιβιώσει, καθώς δεν έχει άλλο τρόπο για να διατηρηθεί στη ζωή. Αλλά, όταν ο άνθρωπος στρέφεται στη μη χορτοφαγία, δεν μπορεί να προβάλει αυτή τη δικαιολογία. Πραγματικά, η επιθυμία του να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής που ταιριάζει στη φύση του, προκαλεί μεγάλη σπατάλη και είναι ηθικά αδικαιολόγητη. Αν εκείνοι που τρώνε κρέας έβλεπαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «βιομηχανία κρέατος» στα σφαγεία, πολλοί από αυτούς θα το σταματούσαν από αηδία.
Δείτε τα στα βιντεο όσοι αντέχετε την σύγχονη αηδία των πτωματοφάγων. Δείτε τον πόνο και τα δάκρυα των αγελάδων που τα σφάζουν ζωντανά, για να ταϊστούν τα «πολιτισμένα» ανθρώπινα ζώα.
Από edwhellas.gr μέσω terra papers
Τα μυστικά της βιομηχανίας κρέατος
Τρανσγλουταμινάση: Η «κόλλα κρέατος» που μετατρέπει τα σκουπίδια σε φιλέτο
Τρώτε κρέας ντοπαρισμένο με Αντιβιοτικά – (Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
(Από κοινωνικο-οικονομική άποψη επίσης, η χορτοφαγία είναι η πιο συμφέρουσα διατροφή)
Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας»
αντιβιοτικά απειλούν την υγεία σας! Οι επιστήμονες ανέλυσαν 428
ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και
κοτόπουλο). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν εξετάστηκαν ως
προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε
ανθρώπους.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο
έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease
καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον-
«ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών με συνέπεια ορισμένα
στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα
φάρμακα.
Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της
Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή
κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης
ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας
αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία απειλούν, μέσω της
τροφικής αλυσίδας, την υγεία.
Ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών
ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι,
χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο) καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων
ζωικής προέλευσης (π.χ. φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση
φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που
απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την
ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους. Η
Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι η
«μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ»
Συνολικά απομονώθηκαν 157 στελέχη κολοβακτηριδίου
(Escherichia coli), 25 γερσίνια (Yersinia enterocolitica), 57
σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), 57 εντεροκόκκου (Enterococcus
spp.), 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου
(Campylobacter jejuni). Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο
στα αντιβιοτικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη
κολοβακτηριδίου (E. Coli) απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή
αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η
επιστήμη όπως είναι η αντιβιοτική ουσία σιπροφλοξασίνη. Τα στελέχη
σταφυλοκόκκου (S. Aureus) από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην
κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό στην ουσία σιπροφλοξασίνη. Από τους
εντεροκόκκους περισσότεροι από 20% βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη.
Αντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που
απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στη
νιτροφουραντοΐνη. Τα βακτήρια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο
κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το
αιγοπρόβειο κρέας στην αμινογλυκοσίδη. Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη
παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν
βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη
και σεφουροξίμη.
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες
αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την
Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται
αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες
φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές
κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους
και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Υπάρχει λύση; Η Αμερικανική
Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι «η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ».
Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου.
Όπως αναφέρει «τα βακτήρια έχουν καταπληκτικές ικανότητες προσαρμογής που εμείς δεν τις έχουμε.
Έχουν τη δυνατότητα να επιζούν σε ακραίες συνθήκες ζωής και στα πλέον
αντίξοα περιβάλλοντα όπου εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Πιστεύω ότι
παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών για μη
θεραπευτικούς λόγους, ήδη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ανθεκτικά
βακτήρια, τα οποία φυσικά θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ανάμεσα μας».
Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν
ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως
είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι, μπορεί να
προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.
Τα μυστικά της βιομηχανίας κρέατος
Τρανσγλουταμινάση: Η «κόλλα κρέατος» που μετατρέπει τα σκουπίδια σε φιλέτο
Κατά καιρούς αποκαλύπτονται από τα μέσα μαζική
ενημέρωσης, «έξυπνες» τεχνικές που χρησιμοποιεί η βιομηχανία τροφίμων
για να «βελτιώσει» τα περιθώρια κέρδους της, συχνά εις βάρος της
ποιότητας των τελικών προϊόντων. (δειτε το βίντεο)
Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο, απόσπασμα από
τηλεοπτικό ρεπορτάζ αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού, που περιγράφει μια
διαδεδομένη τεχνική επεξεργασίας κρεάτων, κατά την οποία, «ρετάλια»
κρεάτων ενώνονται μεταξύ τους, για να πωληθούν σαν πολύ ακριβότερα μέρη
του ζώου, όπως για παράδειγμα σαν μοσχαρίσια φιλέτα.
BINTΕΟ: Fake Meat: The Meat Glue Secret
H τρανσγλουταμινάση είναι ένα ένζυμο που στους
τεχνολόγους τροφίμων είναι γνωστή σαν «κόλλα κρέατος» και παράγεται από
την καλλιέργεια βακτηριδίων ή από το αίμα αγελάδων και χοίρων. Όπως θα
δείτε και στο βίντεο, είναι εύκολο -με την χρήση του ενζύμου-
υπολείμματα κρεάτων να μετατραπούν σε ενιαία μάζα κρέατος.
Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται για να
δημιουργήσουν ακριβά φιλέτα από μοσχαρίσιο, χοιρινό κρέας ενώ φαίνεται
ότι πολλά φιλέτα κοτόπουλου αρνιού ή παρασκευάσματα θαλασσινών και
ψαριών, έχουν «κατασκευαστεί» με την βοήθεια παρόμοιων ουσιών.
Η χρήση αυτών των πρώτων υλών-δηλητηρίων, έχει τραγικές συνέπειες
Κατ αρχήν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ
επαγγελματιών, που πουλούν ωμά ή μαγειρεμένα, τέτοιου είδους κρέατα,
χωρίς να διευκρινίζουν ότι περιέχεται η συγκεκριμένη ουσία στις πρώτες
ύλες τους.
Ο καταναλωτής συγκρίνει τις τιμές θεωρώντας ότι
αντιπροσωπεύουν την ίδια ποιότητα, και συνήθως αγοράζει το φθηνότερο
κρέας, τιμωρώντας τον τίμιο επαγγελματία.
Φυσικά ο κρεοπώλης δεν θα ενημερώσει -αν πιθανόν το
γνωρίζει- ότι η κόλλα είναι παράγωγο του αίματος των ζώων και
ουσιαστικά «μεταμφιέζει» το κρέας σε κάτι που δεν είναι.
Είναι προφανές ότι η τρανσγλουταμινάση -και ανάλογα
παράγωγα αίματος- δεν βελτιώνει την διατροφική αξία του κρέατος, που
έτσι κι αλλιώς η διατροφική του αξία στον ανθρώπινο οργανισμό είναι
μηδαμινή, έως ασήμαντη.
Φυσικά δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση το moto μας «ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ» αλλά ας γνωρίζεις με τι δηλητήρια τρέφεις τα παιδιά σου και τον εαυτό σου όταν βάζεις το αίμα και τα παράγωγα του, στο σώμα σου. Αν το καλοσκεφτούμε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η τροφή που τρώμε έχει επίδραση στη φυσική, συναισθηματική και νοητική μας κατάσταση. Αν προσπαθούμε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς βία, με φιλευσπλαχνία, αν προσπαθούμε να γίνουμε πιο γαλήνιοι και ειρηνικοί, αν προσπαθούμε να ελέγχουμε το νου και τις αισθήσεις μας, τότε φυσικά θα θέλουμε να ακολουθήσουμε μια διατροφή που να μας βοηθάει στην επίτευξη του στόχου μας.
Από κοινωνικο-οικονομική άποψη επίσης, η χορτοφαγία είναι η πιο συμφέρουσα διατροφή. Χρειάζονται 10 στρέμματα βοσκοτόπων για να παραχθεί μια ορισμένη ποσότητα ζωικών πρωτεϊνών, αλλά η ίδια ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να παραχθεί σε ένα μόνο στρέμμα γης. Έτσι 9 στρέμματα σπαταλιούνται, όταν παράγεται κρέας. Παρόμοια, ένα ζώο τρώει 8 κιλά σιτηρά για να παράγει μόνο 1/2 κιλό κρέας κι έτσι 7,5 κιλά σιτηρά πάνε χαμένα.
Εχουμε ευκολίες και δώρα της φύσης με τα οποία μπορούν να τραφούν όλοι μας. Η χορτοφαγία είναι πολύ πιο παραγωγική και πολύ πιο οικονομική. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν η χορτοφαγική διατροφή είναι και η πιο λογική και η πιο ηθική.
Όταν ένα σαρκοβόρο θηρίο τρώει ένα άλλο πλάσμα, τουλάχιστον το κάνει αυτό για να επιβιώσει, καθώς δεν έχει άλλο τρόπο για να διατηρηθεί στη ζωή. Αλλά, όταν ο άνθρωπος στρέφεται στη μη χορτοφαγία, δεν μπορεί να προβάλει αυτή τη δικαιολογία. Πραγματικά, η επιθυμία του να εγκαταλείψει τον τρόπο ζωής που ταιριάζει στη φύση του, προκαλεί μεγάλη σπατάλη και είναι ηθικά αδικαιολόγητη. Αν εκείνοι που τρώνε κρέας έβλεπαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «βιομηχανία κρέατος» στα σφαγεία, πολλοί από αυτούς θα το σταματούσαν από αηδία.
Δείτε τα στα βιντεο όσοι αντέχετε την σύγχονη αηδία των πτωματοφάγων. Δείτε τον πόνο και τα δάκρυα των αγελάδων που τα σφάζουν ζωντανά, για να ταϊστούν τα «πολιτισμένα» ανθρώπινα ζώα.
Από edwhellas.gr μέσω terra papers
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου