ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

" Γενναίος τέταρτος κόσμος "

Σχόλιο δικό μας: Σε τούτη τη διάσταση τα πράγματα έχουν σκουρύνει πολύ!

national-geographic (18)
Γενναίος τέταρτος κόσμος: Τον τελευταίο χρόνο, η μανία στα διεθνή χρηματιστήρια συντηρείται από μία πρωτοφανή (και επικίνδυνη) χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, οι κύριοι Μπερνάκι και Κουρόντα, έχοντας τη δυνατότητα να δανείζουν τις κυβερνήσεις τους αγοράζοντας κρατικά ομόλογα με χρήμα που οι ίδιοι τυπώνουν, πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστότητα.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι θλιβερά. Οι χρηματιστικοί δείκτες ευημερούν (λίγοι πολιτικοί αντιστέκονται σε αυτή την κολακεία), η ανάπτυξη δεν τονώνεται και ένας Τέταρτος Κόσμος (τα φτωχά κοινωνικά στρώματα των εκβιομηχανισμένων οικονομιών) επεκτείνεται ραγδαία.

Το μόνο που καταφέρνει αυτή η πολιτική μέχρι σήμερα είναι να αυξάνει με εκθετικό ρυθμό την ανισότητα, αντί να τη μειώνει. Και αλίμονο στις κοινωνίες της Δύσης, εάν – ή, πιο σωστά, όταν – το μπαλόνι που φουσκώνουν οι Κεντρικές Τράπεζες σκάσει.

Για όσους ζουν στον Πρώτο Κόσμο της Αμερικής (και της Ελλάδας) αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα. Αξίζει να δούμε πόσα από τα παρακάτω στοιχεία (που αφορούν τις πανίσχυρες ΗΠΑ, σήμερα) μας είναι γνωστά.

Το 40% των Αμερικανών εργαζομένων έχει ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 20.000 δολάρια (15.000 ευρώ).

49.700.000 Αμερικανοί ζουν στη φτώχεια. Αυτό το «νούμερο» είναι το υψηλότερο ποτέ για τις ΗΠΑ. Και κινείται ευθέως ανάλογα με τα ρεκόρ των εκεί χρηματιστηρίων (διευκολύνοντας τους εμετούς, που θα ‘λεγε κι ο ποιητής).

Σύμφωνα με το Forbes, οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατέχουν μαζί μεγαλύτερη περιουσία από το σύνολο της περιουσίας 150.000.000 συμπολιτών τους.

Το 1980, οι διευθύνοντες τις 500 εταιρίες του δείκτη S&P 500 αμείβονταν 42 φορές περισσότερο από τον μέσο εργαζόμενό τους. Σήμερα, αμείβονται 354 φορές περισσότερο.

37% των οικογενειών με επικεφαλή νοικοκυριού νεότερο των 30 ετών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το έτος 2000, 17.000.000 Αμερικανοί εξαρτώντο από κουπόνια φαγητού για να σιτιστούν επαρκώς. Σήμερα, περισσότεροι από 47.000.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ εξαρτώνται από αυτήν τη βοήθεια σε κουπόνια του Ομοσπονδιακού Προγράμματος Διατροφής.

Στη χώρα μας, έχουμε λίγο δρόμο ακόμα για να φτάσουμε τα «ρεκόρ» των ΗΠΑ. Οι «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις που τινάζουν την κοινωνική αλληλεγγύη στον αέρα – στρέφουν όλους εναντίον όλων (τον νέο κατά του γέροντα συνταξιούχου, τον ιδιωτικό υπάλληλο κατά του εργαζόμενου στο δημόσιο), απορυθμίζουν την αγορά εργασίας και τα χειρότερα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» (βλ. την εκτίναξη των ενεχυροδανειστηρίων από 200 σε 6.000, αληθινό ρεκόρ αυτό), που επιτρέπουν σήμερα τη διακοπή εκατοντάδων χιλιάδων παροχών ρεύματος και αύριο τους (χωρίς όριο και χωρίς περιορισμό ευθύνης) πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας – αυτές οι «μεταρρυθμίσεις είναι που θα μας οδηγήσουν γρηγορότερα στον αμερικανικό εφιάλτη. Ή όνειρο, ανάλογα με τον κόσμο που ζει κανείς.

***

Χάρης Μαθιόπουλος
 
To διαβάσαμε στο edwhellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου