ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

Καλά χριστούγεννα κύριε Λόρενς: Απομυθοποιώντας περαιτέρω την πανδημία (περί κυκλοφορίας ενός βιβλίου σχετικού με την "πανδημία" και τα χρονικά της...)

 Aρχικά, να θυμίσουμε εμείς: Γρίπη...γρίπη...πού είσαι; πού ταξίδεψες; - "Όποιος βρει που έχει κρυφτεί φέτος η γρίπη κερδίζει 5 δωρεάν τεστ και μια δεκάδα μασκούλες"

Ή: Funny how the common flu has dropped off the face of the Earth. Common flu down 98% this year...


Καλά χριστούγεννα κύριε Λόρενς: Απομυθοποιώντας περαιτέρω την πανδημία

" Η πανδημία αφορά πρωτίστως τη Δύση, αφού έχει δυσανάλογη επίπτωση σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού, έχει δώσει σχεδόν το μισό των κρουσμάτων και των θανάτων.
Γιατί λοιπόν η Κίνα και οι γείτονες της, με πληθυσμό υπερδιπλάσιο από όλη την Δύση, απέχουν αυτής της σκληρής μοίρας; Η απάντηση που δόθηκε ήταν εξόχως πολιτική. Άλλωστε πάνω στον πολιτικό καμβά βάλαν οι καθεστωτικοί επιστήμονες τις δικές τους στρεβλές πινελιές για να δημιουργηθεί όλο αυτό το φασιστικό τερατούργημα της δήθεν αντιμετώπισης της πανδημίας, στην οποία η Δύση εκ των πραγμάτων απέτυχε παταγωδώς."

Κι αν σας έλεγε κάποιος ότι τα περισσότερα που γνωρίζετε, ή νομίζατε ότι ξέρατε για την πανδημία, είναι λάθος, τότε τι; Όχι όλα βέβαια. Απλά τα περισσότερα.

Αυτός ο κάποιος που σας το ξαναλέει είναι ο ίδιος που από τον Μάρτη επέμενε σε πείσμα όλων, ότι η θνητότητα του ιού ήταν πολύ κάτω του 1% και μπορεί να έφθανε και στο 0,3%, όταν ο πλανήτης νόμιζε ότι αντιμετώπιζε κάτι το πολύ θανατηφόρο.

Αυτός ο κάποιος κινήθηκε εντοπίζοντας παράδοξα που δεν έμοιαζαν να έχουν καμία λογική, επιλύοντας τα σταδιακά, με το να προτείνει τις μόνες δυνατές λύσεις, όσο απίθανες κι αν ήταν αυτές, ισχυριζόμενος ότι τα παράδοξα αυτά προέρχονταν από σφάλματα στις καταγραφές και τις ερμηνείες τους, όπως θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε στο βιβλίο του «Χωρίς Ανάσα. Τα χρονικά τουμεγάλου φόβου» (Εκδόσεις ETRA).

Αυτός ο κάποιος, επανέρχεται χριστουγεννιάτικα σαν το Άι βασίλη του σκεπτικισμού, με μερικά ακόμη παράδοξα, τα οποία θεωρεί ότι οφείλονται στους ίδιους λόγους εξαιτάις των οποίων δημιουργήθηκε το φιάσκο στο πρώτο κύμα: σε κακές καταγραφές και ερμηνείες τους.

Από αυτά τα παράδοξα που ξαναστριμώχτηκαν ερήμην του γενικού πληθυσμού, καθώς το πιο ορατό κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας αδυνατεί να δώσει τις σωστές απαντήσεις καθώς δεν κάνει τις σωστές ερωτήσεις, αυτός ο κάποιος θα αναφερθεί σε μερικά στα οποία φαντάζεται, ή κρίνει ότι βρίσκεται κοντά στην λύση τους.

Το οικοδόμημα του πανδημίας έχει κλονιστεί συθέμελα από τις ρίζες του ήδη αρκετές φορές, άσχετα με το αν το γνωρίζει ο γενικός πληθυσμός.

Το αφήγημα πχ του κινεζικού ιού που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη στην Γουχάν, είναι πλέον παντελώς αυθαίρετο όταν ο ιός έχει βρεθεί σε Ιταλία, Γαλλία και Βραζιλία ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019. Δεν λέω ότι καταρρίπτεται. Λέω ότι είναι αυθαίρετο.

Η πραγματική καταγωγή του ιού, παραμένει ένα αναπάντητο ερωτηματικό, σε πείσμα της κυρίαρχης αφήγησης. Και δεν είναι το μόνο.

Η πανδημία αφορά πρωτίστως τη Δύση, αφού έχει δυσανάλογη επίπτωση σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού, έχει δώσει σχεδόν το μισό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Γιατί λοιπόν η Κίνα και οι γείτονες της, με πληθυσμό υπερδιπλάσιο από όλη την Δύση, απέχουν αυτής της σκληρής μοίρας;

Η απάντηση που δόθηκε ήταν εξόχως πολιτική. Άλλωστε πάνω στον πολιτικό καμβά βάλαν οι καθεστωτικοί επιστήμονες τις δικές τους στρεβλές πινελιές για να δημιουργηθεί όλο αυτό το φασιστικό τερατούργημα της δήθεν αντιμετώπισης της πανδημίας, στην οποία η Δύση εκ των πραγμάτων απέτυχε παταγωδώς.

Και η απάντηση τους ήταν πως ήταν διαφορά κουλτούρας. Οι ασιάτες έχουν συλλογικό νου, όπως οι μέλισσες και τα μυρμήγκια κι έτσι δέχονται πιο εύκολα μέτρα για το κοινό καλό από ότι οι εγωπαθείς, ναρκισσιστικοί δυτικοί, εξ’ ου και η προτροπή να κινεζοποιηθούμε , εγκαταλείποντας τις αξίες που ανέδειξαν τον Δυτικό πολιτισμό ως κυρίαρχο εδώ και πολλούς αιώνες.

Αυτή η επίσπευση του κινεζικού αιώνα, αυτή η πολιτισμική συντριβή της Δύσης με αφορμή την πανδημία, περιέχει κάποια αλήθεια, αλλά αυτή η αλήθεια έχει τα όρια της.

Κι είναι στενά. Όσα στενά είναι τα διαμερίσματα των Ασιατών.

Κανείς λοιπόν από τους κινεζολάτρες φωστήρες μας δεν του κατέβασε η γκλάβα του πως ναι μεν, η ασιατική πειθαρχία και κουλτούρα μπορεί να περιορίσει, να αναχαιτίσει την πανδημία και να ισοπεδώσει την πανδημική καμπύλη, αλλά ένα πράγμα είναι παντελώς αδύνατο να πετύχει: να την εξαφανίσει.

Πάρτε για παράδειγμα την Κίνα: Ο ιός περιορίστηκε στη Γουχάν. Η απόλυτη καραντίνα θα πει κάποιος αχαρακτήριστος τα κατάφερε, ξεχνώντας ένα πολύ σημαντικό παράγοντα: Η καραντίνα έγινε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα και καθώς η Γουχάν είναι βιομηχανικό κέντρο, είναι απλά αδύνατο να μην έχει επεκταθεί ο ιός και σε άλλα σημεία της Κίνας. Απλά ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

Όσο για τους γείτονες, ναι, φοβούμενοι την προηγούμενη εμπειρία του SARS, κλείσαν τα σύνορα νωρίς, και κάναν και φοβερή ιχνηλάτιση και σίγουρα παίξαν ρόλο όλα αυτά στην έκβαση της πανδημίας, αλλά η Νότιος Κορέα πχ, τον Μάρτιο, ακολουθούσε πορεία παράλληλη με την Ιταλία.

Είναι προφανές ότι ο ιός ήταν και στις γείτονες χώρες παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά τους.

Τι ήταν αυτό λοιπόν που ουσιαστικά εξαφάνισε την πανδημία εκεί;

Αυτό επιτρέψτε μου να το κρατήσω για κάποιο επόμενο τεύχος του Hellenic Nexus γιατί και τα πνεύματα έχουν σώματα και τα σώματα πρέπει να φάνε. Που και που.

Μήπως είναι γονιδιακό το ζήτημα; Όχι, για λόγους που θα διαβάσετε στο εγγύς μέλλον. Αλλού είναι το μεγάλο μυστικό.

Υπάρχει ένας παράγοντας που καθιστά παντελώς αδύνατη την εξαφάνιση του ιού μέσω μέτρων: Οι ασιατικές κοινωνίες δεν είναι κοινωνίες μυρμηγκιών μόνο στην κουλτούρα τους αλλά και σε άλλα, πιο χειροπιαστά κοινωνιολογικά τους χαρακτηριστικά. Πολλές περιοχές είναι τόσο πυκνοκατοικημένες, που ζωτικός χώρος των ατόμων είναι συνθλιπτικά μικρός, τόσο που ο όρος συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτη συνθήκη για πολλές πόλεις και κάνει τα δυτικά γκέτο που είναι από τις μεγαλύτερες εστίες διασποράς να μοιάζουν με επαύλεις.

Είναι παντελώς αδύνατο να λειτουργήσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εκεί. Ο όρος είναι οξύμωρος για πολλές ασιατικές πόλεις. Είναι αστείος όπως και κάθε επιχείρημα που στηρίζεται πάνω του. Μάσκες ξεμάσκες, όταν έχεις δικό σου το πολύ ένα τετραγωνικό μέτρο στην καθημερινότητα σου, ότι και να κάνεις, είναι απλά μάταιο.

Γιατί λοιπόν το Τόκυο δεν έγινε Μπέργκαμο, κυρίως όταν οι Ιάπωνες δεν έκαναν καραντίνα αλλά στηρίχτηκαν σε μέτρα με κεντρικό άξονα την πολιτεία κι όχι μόνο τους πολίτες;

Και ποιος σας είπε ότι δεν έγινε;

Το 2019, η Ιαπωνία είχε μια από τις χειρότερες γρίπες των τελευταίων δεκαετιών, σε βαθμό που εταιρίες κλείσαν τα γραφεία τους. Αυτό που δεν δούλεψε το 2019 για την γρίπη, πως δούλεψε για τον κορονοϊό;

Για να φτάσουμε στο επόμενο κρίσιμο ερώτημά μας;

Που πήγαν οι γρίπες;

Και η απάντηση στα δύο μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα α) γιατί η Ασία την γλύτωσε από την πανδημία και β) που πήγαν οι γρίπες, είναι, όπως και τόσα άλλα προηγούμενα παράδοξα που κάποιος εντόπισε, μάλλον μία, κοινή και συνδυαστική. Όσο απίθανη κι αν ακούγεται, είναι η μόνη πιθανή.

Θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε από κάποιον κυνηγό των παραδόξων να έχει περισσότερα δεδομένα για την μόνη υπόθεση που μπορεί να λύσει αυτά τα παράδοξα.

Καλά Χριστούγεννα κύριοι Λώρενς!

Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogspot, χριστούγεννα του 1 μετά Ιού.


Το διαβάσαμε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου