Χτεσινή συνέντευξη
1. Η συντριπτική πλειοψηφία ασθενών κορονοϊού δεν θα χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα, γι αυτό δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.
2. Είναι δύσκολος ιός για ευπαθείς ομάδες, γι αυτό πρέπει να προστατευθούν αυτές στοχευμένα και να μην εφαρμόζονται οριζόντια δρακόντεια μέτρα.
3. Η θνητότητα διαμορφώνεται από το πώς εμείς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Αποτελεί πλέον κοινό επιστημονικό τόπο ότι η διάμεση τιμή θνητότητας παγκοσμίως είναι κάτω του 0.2%.
4. Το lockdown είναι τυφλή λύση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Το κράτος πρέπει να δώσει μόνο κατευθυντήριες συμβουλές.
5. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας πέραν κάποιας ώρας ή το κλείσιμο χώρων σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες συνωστισμού σε άλλες ώρες και άλλους χώρους οι οποίοι μάλιστα είναι εξ ορισμού ανεξέλεγκτοι.
6. Τα lockdowns έχουν καταστροφικές συνέπειες. Για παράδειγμα στην ψυχική υγεία, 25% των νέων 18-24 ετών στο πρώτο lockdown είχαν διάθεση αυτοκτονίας. Δύο νεαροί από το περιβάλλον συναδέλφων μου αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown. {σχόλιο: ε ρε χρυσές δουλειές και πελατεία για ψυχιάτρους και σχετικά ιδρύματα και άσυλα !...- Γέμισαν τα Ψυχιατρεία στη Γαλλία .. τους τρέλαναν δεν άντεξαν το lockdown2. }
7. Με οριζόντια δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού υποχρεώνουμε ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα να συνωστίζονται σε λιγότερους κλειστούς χώρους και να διασπείρουν τον ιό περισσότερο.
8. Τα lockdowns δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Όσο αυστηρά και να είναι, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αναγκασμένο να κινηθεί και να εργαστεί.
9. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εργαστούν για να ζήσουν με τη φυσική τους παρουσία επιβαρύνονται υγειονομικά δυσανάλογα σε σχέση με τους υπόλοιπους (όπως και εμάς) που μπορούμε να εργαζόμαστε από την άνεση του γραφείου μας διαδικτυακά. Έτσι κινδυνεύουν περισσότερο και οι πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων από κοινωνική σκοπιά.
10. Τα lockdowns θεωρητικά μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο να οργανώσεις τις μονάδες υγείας αλλά καταστρέφεις όλα τα υπόλοιπα: και την κοινωνία και την υγεία και την οικονομία.
11. Κάποιες κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες από τις άλλες στις συνθήκες γενικών τυφλών κλειδωμάτων. Ιδιαιτέρως σε κοινωνίες όπως η Ελλάδα οι οποίες στηρίζονται σε δουλειές φυσικής παρουσίας (τουρισμός/εστίαση κλπ) τα lockdowns είναι εξαιρετικά καταστροφικά.
12. Δυστυχώς πολλές χώρες επιστρέφουν στη λογική των τυφλών κλειδωμάτων, ακόμη και στην Αμερική, παρά τις αντίθετες παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος
Το είδαμε ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου