Μια ιδιαίτερης σημασίας συνέντευξη, για πάρα πολλούς λόγους, τόσο επιστημονικού και φιλοσοφικού όσο και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Από τον επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών Μάνο Δανέζη, έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες και διανοούμενους στην Ελλάδα, και ίσως όχι μόνο κατά την δική μου εκτίμηση. Συνέντευξη στην εκπομπή "Αντιθέσεις" του Cretetv.
Παραθέτω και μια σύνθεση ορισμένων αποσπασμάτων και με συνοδευτικό σχολιασμό από εμένα:
" Ολόκληρος ο Δυτικός πολιτισμός στηρίχτηκε σε τρεις πυλώνες: τα κοινωνικά συστήματα, την επιστήμη και τη θεολογία. Οι ρίζες και των τριών είναι τρεις φυσικές έννοιες: η ύλη, ο χώρος και ο χρόνος. Ακόμη και η θεολογία μιλάει για έναν θεό που έφτιαξε ύλη. Ακόμη και τα κοινωνικά συστήματα, όπως προκύπτει από τη μελέτη της φιλοσοφίας τους, συστήματα όπως ο διαλεκτικός υλισμός και μαρξισμός κλπ., στηρίζονται πάνω στην έννοια της ύλης - και στην υλιστική θεώρηση της ζωής, να προσθέσω εδώ, δημιουργώντας ανάλογες αξιακές κατασκευές, όπου η ενασχόληση με πνευματικά ζητήματα συχνότατα χλευάζεται, για να μην πούμε ότι έχει θεωρηθεί έως και..αντεπαναστατική! -
Oλόκληρος ο πολιτισμός έχει δομηθεί στο αξιακό περιεχόμενο που δινόταν σε αυτές τις έννοιες το 1600 και 1700. Όσοι όμως είναι γνώστες των σύγχρονων θετικών επιστημών κι άρα γνωρίζουν ότι αυτές οι έννοιες έχουν ανατραπεί 1.000.000.000%, ξέρουν πως όλο το οικοδόμημα -κοινωνικοπολιτικό, επιστημονικό, θεολογικό- που έχει δομηθεί πάνω στις τρεις αυτές έννοιες έχει καταρρεύσει!
Για τη μεγάλη επιστημονική επανάσταση που έχει ξεκινήσει εδώ κι έναν αιώνα περίπου -μια παλιά πλέον αντίληψη της πραγματικότητας κι όχι νέα, όπως λανθασμένα ίσως νομίζουν πολλοί- και που δεν έχει ακόμη εισαχθεί ολόκληρη στα πανεπιστήμια, η ύλη είναι ένα MATRIX! Είναι μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί ο εγκέφαλός μας λόγω της φυσιολογίας μας!
Τα δεδομένα αυτά έχουν αποδειχτεί εδώ και χρόνια, αλλά αρνούμαστε ακόμα να τα διδάξουμε σε όλο το -εκπληκτικό για να μην πούμε συγκλονιστικό!- εύρος τους, γιατί δεν είναι "social correct"!
- Ή, αλλιώς, γιατί η "εκπαίδευση", άλλη διαδικασία μάθησης κι απόκτησης πραγματικής γνώσης η "Παιδεία", λειτουργεί αναπαράγοντας αυτό το καταρρέον σύστημα και έχοντας τεράστιες ευθύνες για τη βαθιά κρίση του, αντί να το ωθεί προς τα μπρος, προς νέους και πραγματικά συναρπαστικούς ορίζοντες. Ακόμη και σημερινοί "επιστήμονες" και καθηγητάδες ανωτάτων σχολών, όπως επισημαίνει και ο κ. Δανέζης, όταν ακούνε για την καινούργια αντίληψη της "πραγματικότητας", κι ας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από παλιά, μιλάνε υποτιμητικά για μεταφυσική ή θεολογία. Πιστοί υπηρέτες του επιστημονικού ιερατείου του σύγχρονου σκοταδισμού, που υπηρετεί με συνέπεια την καταπιεστική βία, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική ή διανοητική, της εξουσίας και τη συστηματική εξαπάτηση των ανθρώπινων μαζών -
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΙ ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ..."
Περισσότερη ανάλυση στο βίντεο της συνέντευξης.
Να κλείσω με παραπομπή σε άλλη μια συνέντευξη του κ. Δανέζη που έχουμε αναρτήσει:
Μάνος Δανέζης «Ζούμε σ’ ένα matrix…η ανατροπή είναι ζήτημα χρόνου»
Απ' όπου και τα εξής ως επίλογο:
" Είναι επιτακτική ανάγκη, το συντομότερο δυνατόν, να αντικατασταθεί ο πολιτισμός του Homo Sapiens, του σοφού ανθρώπου των πολέμων του αίματος και των καταστροφών, από τον ουμανιστικό πολιτισμό του Homo Universalis, του Συμπαντικού ανθρώπου, που τόσο έχουμε ανάγκη"
Συμφωνούμε απόλυτα!
Ο Ένοικος...
Ίσως και κάτι ακόμα:
ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2 -από την περίφημη σειρά ντοκυμαντέρ της ΕΤ3 -
Eπεισόδιο 2: "Η ψευδαίσθηση του αισθητού κόσμου" Αισθήσεις και πραγματικότητα ή μάλλον ανθρώπινες αισθήσεις και το αδιόρατο, ισότροπο και ομογενές Σύμπαν που μας περιβάλλει. Είναι άραγε άμεσο και αληθινό αυτό που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας; Υπάρχουν στην πραγματικότητα όλα αυτά που παρατηρούμε, αγγίζουμε, γευόμαστε και βλέπουμε; Μήπως όλα είναι μια εικονική πραγματικότητα;
Μήπως όλα αυτά τα οποία αντιλαμβανόμαστε με τις ατελείς ανθρώπινες αισθήσεις μας αποτελούν, όπως λέμε σήμερα, ένα matrix, δηλαδή μια πλαστή εικόνα, την οποία δημιουργεί η ανθρώπινη φυσιολογία μέσω του εγκεφάλου και των αισθητηρίων οργάνων μας; Είναι γεγονός πλέον ότι οι νέες, πειραματικά επιβεβαιωμένες όμως, επιστημονικές απόψεις για την ύλη και τα παράγωγά της ανατρέπουν, ή πολλές φορές, ενισχύουν δόγματα τόσο επιστημονικά όσο θεολογικά και κοινωνικά. Κατ' αυτόν τον τρόπο μας οδηγούν σε νέες πολιτισμικές προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει γνωρίσουμε και να ξέρουμε, αφού αυτές πια θα καθορίζουν και θα καθοδηγούν τη ζωή μας.
ΕΤΣΙ ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Σειρά ημίωρων εκπομπών με θέματα αιχμής της σύγχρονης φυσικής, αστροφυσικής, ιστορίας και φιλοσοφίας. Η νέα σειρά του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί, τρόπον τινά, συνέχεια της επιτυχημένης σειράς των επιστημονικών εκπομπών της ΕΤ3 με τον τίτλο «Το Σύμπαν που αγάπησα» και τους ίδιους επιστημονικούς συντελεστές Μάνο Δανέζη και Στράτο Θεοδοσίου, καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκπομπές εκείνες φάνηκε ότι οι ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αλλάξει το τοπίο στην επιστημονική κοινότητα. Η νέα σειρά διερευνά το πώς ακριβώς διαμορφώνεται ο πολιτισμός μας από τις ανακαλύψεις αυτές, αλλάζοντας τελικά και τον κόσμο μας. Περιεχόμενο και στόχος της είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι η ουσιαστική βάση της ανάπτυξης ενός Πολιτισμού αποτελείται από τρεις βασικές έννοιες: της ύλης, του χρόνου και του χρόνου. Οι έννοιες αυτές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας των Θετικών επιστημών και το περιεχόμενο που τους προσδίδουμε κάθε φορά έχει βαθύ αντίκτυπο σε μια σειρά απαντήσεων σε φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως από που ερχόμαστε, που πηγαίνουμε και ποια είναι η σκοπιμότητα μας στον κόσμο αυτόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου