Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013

Η επανάσταση της χελώναςΤο στρατιωτικό σύμπλεγμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια αυστηρή δομή πυραμίδας από πάνω προς τα κάτω. Οι υπάλληλοι αφομοιώνονται σε υπηρεσίες γραφειοκρατικές πολύ πειθαρχημένες. Σε άγρια αλαζονεία πολέμων και συγκρούσεων μελλοντικών, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν η ριζωματική οδός του να κάνουμε τα πράγματα, ήτοι εκείνη που ξεκινά από τα χαμηλά και κινείται δικτυωτά εάν μπορεί να έχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τη δυτική ορθολογιστική προσέγγιση.Ο βαθύς μετασχηματισμός της κοινωνίας φαίνεται να μοιάζει όλο και περισσότερο σαν ένα ρίζωμα και όχι σε πυραμίδα, σε χελώνα και όχι σε λαγό.

Η παραδοσιακή διήγηση λέει πως κερδίζουμε τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Εμείς είμαστε οι καλοί. Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κακό. Αν και παραβιάζουμε όλους τους νόμους και την ηθική για να εξολοθρεύσουμε τους κακούς, ακόμη δεν κάνουμε τίποτα το κακό. Στην πραγματικότητα, είμαστε ήρωες, φέρνουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία στις καταπιεσμένες γωνιές του κόσμου.

Κάποιοι από εμάς όμως αρχίζουν να νιώθουν πως υπάρχει κάτι που λείπει σε αυτή την κυρίαρχη διήγηση…Υπάρχει ένα τυφλό σημείο που δεν μπορούμε να δούμε, πως κάτι είναι ριζικά λάθος στην προσέγγιση απ’ τα ψηλά στα χαμηλά της Nasa, της CIA και του FBI.
Να συνεχίσουμε να ψάχνουμε σε βάθος αυτή την γεωπολιτική ένταση είναι ένα προαίσθημα για το μέλλον με το οποίο όλοι εμείς θα έχουμε να κάνουμε.
 
Το στρατιωτικό σύμπλεγμα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εργάζεται χρησιμοποιώντας μια αυστηρή δομή πυραμοειδή, top-down [από πάνω προς τα κάτω]. Ιεραρχία, τάξη και πειθαρχία είναι αναγκαία για το σύστημα. Οι υπάλληλοι αντιμετωπίζονται σαν γραφειοκρατίες πολύ πειθαρχημένες. Τηρούνται λεπτομερή αρχεία όλων των αλληλεπιδράσεων. Τα πράγματα προχωρούν με αυστηρούς κανονισμούς σε μια αλυσίδα εντολών άκαμπτων.

Το Ισλάμ σαν ιδεολογία πολιτική είναι πιο ριζωματικό…ροές ενέργειας από κάτω προς τα πάνω. Οι συναλλαγές γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο. Οι σχέσεις είναι προσωπικές. Οι διαταγές τρέχουν πλαγίως. Για παράδειγμα, στη Συρία jihadisti που προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο ενώνονται, ο καθένας με τις ιδέες του και με ημερήσιες διατάξεις διαφορετικές, κι ας έχουν κοινό στόχο.

Στην άγρια αλαζονεία πολέμων και συγκρούσεων μελλοντικών, πρέπει ν’ αναρωτηθούμε εάν η ριζωματική οδός να κάνουμε τα πράγματα δεν έχει πλεονέκτημα απέναντι στην ορθολογική δυτική προσέγγιση. Στην longue durée της ανθρώπινης ιστορίας, το ρίζωμα θα μπορούσε να είναι η χελώνα και η πυραμίς ο λαγός ;

adbusters.org


Το διαβάσαμε στην  Αέναη κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου