Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Ελεύθεροι χώροι - μεταμορφώνοντας τη μουντή τσιμεντούπολη
ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ


Ελεύθεροι χώροι είναι τα κομμάτια μιας πόλης, που μπορούν, φιλοξενώντας μέρος της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της πέρα από λογικές κέρδους κι ιδιοκτησίας, να λειτουργήσουν σαν τόποι παιχνιδιού και περιπάτου, συνεύρεσης κι επικοινωνίας, άθλησης, δημιουργίας και προβληματισμού, καταργώντας τα στεγανά της διαφορετικής ηλικίας, καταγωγής, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Μ΄ αυτή την έννοια, λοιπόν, ελεύθεροι χώροι είναι όχι μόνον τα πάρκα, τα άλση κι οι λόφοι αλλά κι οι πλατείες , οι πεζόδρομοι, οι αλάνες και τα πεζοδρόμια .

Ζούμε στην λιγότερο πράσινη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις ψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ρύπανση γίνεται αβίωτη . Παρ΄ όλα αυτά, οι τελευταίοι πολύτιμοι πνεύμονες της γειτονιάς μας, το Πεδίο του ΄Αρεως, ο λόφος του Στρέφη , ο πεζόδρομος της Τοσίτσα και το παρκάκι του Αγίου Νικολάου ρημάζουν βρώμικοι, απότιστοι και αφύτευτοι . Μέχρι σήμερα, η μόνη πρόταση από πλευράς πολιτείας, είναι επιπλέον δόμηση κι ανάπλαση με γνώμονα την επιχειρηματική τους εκμετάλλευση. Οι πεζοί στα Εξάρχεια είναι είδος υπό διωγμόν. Πεζοδρόμια και πεζόδρομοι έχουν παραδοθεί στη ασυδοσία των ιδιωτών. Οι ελεύθεροι χώροι της γειτονιάς μας λειτουργούν στην πλειοψηφία τους ως υπαίθρια parking ή καταλαμβάνονται από αυθαίρετες προεκτάσεις καταστημάτων.

Εμείς οι κάτοικοι των Εξαρχείων, δε θέλουμε άλλο να βλέπουμε τη ζωή μας να υποβαθμίζεται. Δεν αντέχουμε να ζούμε σε μια γειτονιά πνιγμένη στο τσιμέντο, με λιγοστό πράσινο παρατημένο στην τύχη του.

Βαρεθήκαμε πια ν΄ ακούμε τους υποψήφιους Δημάρχους να δεσμεύονται προεκλογικά για την προστασία και επέκταση του πράσινου και στη συνέχεια να πρωταγωνιστούν στη θυσία του σε αγαστή σύμπραξη με μεγαλοεργολάβους στο βωμό της ''τσιμεντογόνου'' ανάπτυξης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Κουραστήκαμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στις ''καλές προθέσεις'' της εκάστοτε κυβέρνησης που δε χάνει λεπτό να διατυμπανίζει πως το περιβάλλον κι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα είναι προτεραιότητά της, την ίδια ώρα που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις χαρίζει σε επιχειρήσεις (πχ Καζίνο Πάρνηθας), προσπαθεί να αναθεωρήσει το άρθρο 24 ή χαρίζει εκτάσεις που προορίζονταν για πάρκα σε μεγαλοεργολάβους(πχ Ελαιώνας, Ελληνικό).

΄Ηρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

΄Ολοι μαζί συζητάμε, αποφασίζουμε, δρούμε

ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


 Από:
 Παίρνουμε τη γειτονιά στα χέρια μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου