Aς δούμε, αρχικά, τι έχει να επισημάνει το παρακάτω εξαιρετικό άρθρο (μελετήστε το ολόκληρο ΕΔΩ) περί προσέγγισης της Αλήθειας και της Ενέργειας που διαποτίζει την ύλη και κινεί τα πάντα στον κόσμο, καθώς και την οπτική του μεγάλου Ηράκλειτου περί αυθεντικής σοφίας και Κόσμου (cosmos).
Αμέσως μετά παραθέτω δυο χαρακτηριστικά βίντεο (αξίζει να τα δείτε, αλλάζουν όλη την θεώρηση για τον κόσμο που ζούμε και μας περιβάλλει, καθώς και για την εκπληκτική φύση της "ύλης" ) από την περίφημη επιστημονική ταινία "τι στο μπιπ ξέρουμε;" (δείτε τη στο γιουτιουμπ με ελληνικούς υπότιτλους). Υπάρχει και το ομώνυμο βιβλίο: "ένα βιβλίο μιας καταπληκτικής επιστήμης. Με τη βοήθεια δέκα και περισσότερων ερευνητών και θεωρητικών επιστημόνων, σας οδηγεί μέσω του καθρέφτη της φυσικής των κβάντων σε ένα σύμπαν που είναι πιο αλλόκοτο και πιο ζωντανό απ' όσο μπορείτε να φανταστείτε. Μετά, σας οδηγεί ακόμη πιο πέρα, στα απώτερα όρια της επιστημονικής μας γνώσης για τη συνείδηση, την αντίληψη, τη χημεία του σώματος και τη δομή του εγκεφάλου".
Πάμε λοιπόν:
«Εννοείς ότι υπάρχει και άλλος κόσμος πάνω από
αυτόν εδώ;» H αρχαία παράδοση της Ανατολικής φιλοσοφίας διδάσκει μια
βασική αρχή, oτι ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια «Μάγια» δηλαδή μια
πλάνη, μια ψευδαίσθηση. Όλα γύρω μας καλύπτονται από ένα πέπλο, το οποίο
είναι η αιτία για την οποία ο άνθρωπος ποτέ δεν φτάνει να αγγίξει την
Αλήθεια. Ένας από τους λόγους που τον εμποδίζουν σε αυτή την γνώση είναι
το ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί μόνο συγκεκριμένες διαστάσεις,
μια και δεν έχει αναπτύξει ακόμη αισθήσεις για άλλες διαστάσεις.
Έπειτα ο νους, που τόσο έχει «θεοποιήσει» ο
άνθρωπος, δεν μπορεί από μόνος του να τον οδηγήσει στην αλήθεια, θα
χρειαστεί και άλλα εργαλεία.
Από την άλλη πλευρά όμως, η σύγχρονη επιστήμη έφτασε πολύ κοντά στην
«έκπληξη» στο «δέος», μπροστά σε αυτό που μπορεί τελικά να υπάρχει «εκεί
έξω» ή « εκεί μέσα» (εξαρτάται από την οπτική γωνία). Ένα παράδειγμα
είναι η συνειδητοποίηση της σχέσης μικρόκοσμου και μακρόκοσμου. Γιατί
είναι τόσο όμοια η δομή ενός ατόμου (με τον πυρήνα και ηλεκτρόνια) και η
δομή ενός ηλιακού συστήματος;
Ο Ηράκλειτος διαιρεί τους ανθρώπους σε κοιμώμενους και εγερμένους...
Ο νόμος πού εκφράζεται από το λόγο, δηλαδή την κατανόηση των αληθών σχέσεων πού εγκαθίστανται μεταξύ των πραγμάτων, είναι στη διάθεση όλων, αλλά δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνθρωποι, μερικοί θεωρούν αυτό το νόμο καλύτερον από άλλους δυνάμει των αντιστοίχων διανοητικών ικανοτήτων.
Ο νόμος πού εκφράζεται από το λόγο, δηλαδή την κατανόηση των αληθών σχέσεων πού εγκαθίστανται μεταξύ των πραγμάτων, είναι στη διάθεση όλων, αλλά δεν είναι ίδιοι όλοι οι άνθρωποι, μερικοί θεωρούν αυτό το νόμο καλύτερον από άλλους δυνάμει των αντιστοίχων διανοητικών ικανοτήτων.
Όποιος θα είναι σε θέση να κατανοήσει το λόγο περισσότερο, θα προσεγγίσει την αλήθεια και την αυθεντική σοφία. Για τον Ηράκλειτο δεν είναι σοφός εκείνος πού γνωρίζει έναν μεγάλο αριθμό πραγμάτων, αλλά εκείνος πού γνωρίζει να συλλέγει καλύτερα από άλλους, τη φύση των σχέσεων πού εγκαθίστανται μεταξύ των πραγμάτων.
Η Ενέργεια είναι η αιτία όλων των μεταβολών, που εκπροσωπεί μία θεμελιώδη αρχή, την αλλαγή, την άφθαρτη μεταβολή που ανανεώνει τον κόσμο και αν και αυτή καθαυτή η αλλαγή δεν αποτελεί υλικό αίτιο, ο εκπρόσωπός της, το πῦρ, συνιστά ως θεμελιώδης αρχή και την κινούσα δύναμη. Στο κοσμολογικό τμήμα του έργου του με τίτλο ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ, ο Ηράκλειτος δηλώνει αφοριστικά πως…
DK B30 Κόσμον <τόνδε> τὸν αὐτὸν ἁπάντων οὔτε τις θεῶν οὔτε ἀνθρώπων ἐποίησε, ἀλλʹ ἦν αἰεὶ καὶ ἔστι καὶ ἔσται πῦρ ἀείζωον, ἁπτόμενον μέτρα καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα.Επιστήμονες σαν τον Μάξγουελ, τον Νιλς Μπόρ, τον Νικολά Τέσλα, τον Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, τον Βίλχελμ Ράιχ, τον Έρβιν Σρέντινγκερ είπαν στους ανθρώπους:
(Ο κόσμος παραμένει αναλλοίωτος για όλα τα όντα και δεν είναι δημιούργημα κανενός θεού και κανενός ανθρώπου, αλλά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα, ως πύρ αείζωον, που αναφλέγεται σύμφωνα με καθορισμένα μέτρα και αποσβένεται με καθορισμένα μέτρα).
Εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο "Δεν είσαι προγραμματισμένος να γνωρίζεις την Αλήθεια"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου