ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ησυχία, τάξη κι ανασφάλεια

(ένα παιχνίδι του μυαλού)





Αφορμή για αυτό το κείμενο στάθηκε η συνομιλία μου με ένα  φίλο,που όταν τον ρώτησα πως περνάει, τι κάνει... μου απάντησε ακριβώς αυτό: Ησυχία, τάξη κι ανασφάλεια!

Μόλις τελείωσε η συνομιλία, συνειδητοποίησα ότι η ειρωνική πλέον ατάκα (ησυχία, τάξη και ασφάλεια) είναι παραποιημένη, αφού η λέξη ανασφάλεια είναι η πιο ρεαλιστική της εκδοχή.

Και δεν μπορούμε παρά να παραδεχτούμε ότι η ησυχία και η τάξη είναι εύκολο να επιβληθούν και να διατηρηθούν με την ανασφάλεια.

Οι εκάστοτε εξουσιαστές κυριαρχούσαν και επιβάλλονταν ΠΑΝΤΑ με το φόβο.

Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την ωμή βία, σε πολέμους, δικτατορίες και φυσικά στις ''δημοκρατίες'' τους. Η ευφυέστερη ανακάλυψη τους όμως  ήταν, είναι και θα είναι η προπαγάνδα.
 Η διαδικασία κατά την οποία ο ανθρώπινος νους υποβάλλεται σε ιδέες και σκέψεις που του έχουν έξωθεν επιβληθεί,στην πορεία  όμως τις ενστερνίζεται και τις κάνει ''δικές του'', πιστεύοντας πως είναι δικές του. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται τόσα χρόνια, ελέγχοντας τους ανθρώπους με ''τη θέλησή τους''. Το μυαλό, η συνείδηση, οι πεποιθήσεις μας, η ηθική μας έχουν  γίνει παιχνίδι στα χέρια τους, μία εύπλαστη πλαστελίνη που την πλάθουν ανάλογα με τις συνθήκες και τις εποχές όπως τους συμφέρει.

Δεν είναι τυχαίο ότι από μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούν τους γονείς και τους δασκάλους τους και  αποκτούν την αναγνώριση και αποδοχή τους μόνο αν είναι φρόνιμα και καλά. Επίσης  αποθαρρύνονται απο το να ρωτούν ''γιατί;'', μία απλή ερώτηση που προκαλεί συνειρμούς και εξελίσσει τη σκέψη , αλλά προτρέπονται να αποστηθίζουν στείρα γνώση ειδικά μέσα στα πλαίσια του σχολείου. Οι δάσκαλοι-καθηγητές (που  παρουσιάζονται ως αυθεντίες ορισμένες φορές ) απαιτούν ΗΣΥΧΙΑ και υπακοή (όχι δηλ. να κινητοποιήσουν το πηγαίο ενδιαφέρον για μάθηση) μέσα στην ΤΑΞΗ (λέξη που υπονοεί την αίθουσα διδασκαλίας) με το φόβητρο της βαθμολογίας (δημιουργία ανασφάλειας).

Αποτέλεσμα των ''φυτώριων'' της γνώσης είναι η παραγωγή (και εδώ μιλάμε πραγματικά για παραγωγή)  μηχανικών ανθρώπων.

H τυφλή υπακοή στους γονείς- δασκάλους μετατρέπεται σε τυφλή υπακοή στον εργοδότη, αφεντικό διευθυντή, κυβέρνηση, νόμο, εξουσία.- Ποιoς τολμά να το αμφισβητήσει;

Όλοι οι τελευταίοι αποτελούν τις νέες αυθεντίες που μαζί με τα ΜΜΕ έρχονται να αντικαταστήσουν εκείνες της παιδικής μας ηλικίας ( μια ζωή υπό επιτήρηση!).

Οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλωμένοι σε αυτές τις συνθήκες απεμπολούν κάθε προσωπική τους ευθύνη , μεταφέροντάς την σε ένα αόριστο σύστημα, ή σε εκείνους που θεωρούνται έξυπνοι, μορφωμένοι, έμπειροι και επομένως  ξέρουν τι κάνουν.

Αυτό αποτελεί μεγάλη απερισκεψία αν αναλογιστούμε ότι οι πράξεις , η συμπεριφορά, η εργασία
(και ο τρόπος που την εκτελεί κάποιος) του καθένα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των άλλων, επομένως σε όλη την κοινωνία. Η κοινωνία μας είναι μία συνεχής συνδιαλλαγή μεταξύ ανθρώπων που ως αποτέλεσμα την επηρεάζει και τη συνδιαμορφώνει. 

Οι κρατούντες γνωρίζοντας καλά όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία συγμπλεγματική εξάρτηση μεταξύ εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, μία αίσθηση ότι χωρίς εντολέα ( εξουσιαστή) δεν μπορεί να υφίσταται ούτε ο ίδιος ως μονάδα, αλλά  περαιτέρω δεν μπορεί να διατηρηθεί  γενικότερα η τάξη και η ευρυθμία μέσα στην κοινωνία.

Ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας που οδηγεί αναπόφευκτα στη σκέψη ότι ''τίποτα δε μπορεί να αλλάξει''.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Είμαστε πολλοί  και είμαστε δυνατοί ,αν όμως το καταλάβουμε και το συνειδητοποιήσουμε. Η μεγάλη αλλαγή ξεκινάει πάντα απο ''μέσα'' μας , η πιο δύσκολη και επίπονη αλλαγή είναι να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση, να αλλάξουμε  χρόνιες συνήθειες του  Εαυτού μας.


Να διαλύσουμε παλιές νοοτροπίες, να έχουμε κριτική σκέψη, να ξεκινήσουμε να ρωτάμε ξανά γιατί, να επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες και να μην καταπίνουμε αμάσητο ότι μας πασάρουν.  Να διαμορφώσουμε ενα διαφορετικό μέλλον , να δημιουργήσουμε μία άλλη προοπτική. Να νιώσουμε ασφάλεια κι εμπιστοσύνη με τους γύρω μας. Φυσικά δεν εννοώ σε καμία περίπτωση τη βολική ασφάλεια της ησυχίας και της τάξης τους. Εννοώ εκείνη την ασφάλεια που οι άνθρωποι θα επμιστεύονται τον εαυτό τους και τους άλλους, θα νιώθουν αγάπη, γαλήνη , χαρά και ικανοποίηση. 

Μία ανθρώπινη κοινωνία που με τη δυναμική της θα κάνει τη διαφορά.

Μια μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει ΟΛΟΥΣ.


νάμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου