ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Αντιμετωπίζοντας την Monsanto

 Μια αναφορά της Via Campesina, των Friends of the Earth και της καμπάνιας Combat Monsanto που παρουσιάζει στιγμιότυπα από τους αγώνες κατά της Monsanto καθώς και άλλων βιοτεχνολογικών εταιρειών που προωθούν τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) καλλιεργειών.  Παρουσιάζει πως μικροί αγρότες, βιοκαλλιεργητές, τοπικές κοινότητες και κοινωνικά κινήματα σε όλο τον κόσμο αντιστέκονται και απορρίπτουν τη Monsanto και το μοντέλο βιομηχανικής γεωργίας που αυτή αντιπροσωπεύει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα που εναντιώνεται σε αυτή τη παντοδύναμη πολυεθνική, η οποία διασπείρει τα γ.τ. προϊόντα της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα σχετικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά κόστη.
Όπως παρουσιάζεται, αυτές οι κινητοποιήσεις από κοινωνικά κινήματα και οργανώσεις πολιτών ωστόσο, έχουν αρχίσει τώρα και αποκτούν αντίκτυπο στους φορείς χάραξης πολιτικής που είναι επιφορτισμένοι με τη νομοθετική ρύθμιση της διατροφής και της γεωργίας σχετικά με τις γ.τ. καλλιέργειες και τα φυτοφάρμακα.
Για παράδειγμα, στην Ινδία, έχει εφαρμοστεί ένα μορατόριουμ για την καλλιέργεια του Bt brinjal, μια γ.τ. ποικιλία ενός βασικού συστατικού της Ινδικής διατροφής, ενώ η εταιρεία Mahyco-θυγατρική της Monsanto έχει κατηγορηθεί επίσημα για βιοπειρατεία από την Ινδική Εθνική Αρχή για τη βιοποικιλότητα. Μετά από μια δεκαετία της λαϊκής αντίθεσης στην Ινδία, ένα κίνημα που απορρίπτει την αποικιακού στιλ προσέγγιση της Monsanto συσπειρώνεται με την εκστρατεία “Monsanto Φύγε από την Ινδία”, με στόχο την εκδίωξη της εταιρείας από τη χώρα. Κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε τη βιομηχανία βαμβακιού της Ινδίας, η οποία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από τη Monsanto, και θα μπορούσε να βοηθήσει στο να σταματήσουν οι αυτοκτονίες των μικρών αγροτών που οδηγούνται στο χρέος από τις ολοένα και αυξανόμενο κόστος της χρήσης γ.τ. καλλιεργειών και των χημικές εισροών (φυτοφάρμακα) που αυτές απαιτούν. Το κίνημα κατά της Monsanto μεγαλώνει επίσης και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Το ισχυρό Αγροτικό Κίνημα στη Βραζιλία συνεχίζει να προωθεί εναλλακτικές λύσεις για τη διατροφική  αυτονομία, ενώ μαζικές κινητοποιήσεις στην Αϊτή κατάφεραν να αποτρέψουν την “δωρεά” υβριδικών σπόρων της Monsanto μετά τον περσινό σεισμό, λόγω της διαφαινόμενης απειλής πως μια τέτοια “βοήθεια” θα ζημίωνε τους μικρούς αγρότες και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Ένα δεκαετές μορατόριουμ σχετικά με τους γ.τ.ο. έχει εισαχθεί στο Περού, ενώ ο περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων κοντά στα σπίτια σε περιοχές στην Αργεντινή προβλέπεται τώρα από τη νομοθεσία στην Αργεντινή. Δίκτυα κατά των γ.τ.ο. στη Γουατεμάλα προειδοποιούν για επικείμενη νομοθεσία και προγράμματα βοήθειας των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην είσοδο γ.τ. σπόρων και τροφίμων στη χώρα.
Η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης παραμένει αντίθετη στη παραγωγή γ.τ. τροφίμων, και πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν πλέον εθνικές απαγορεύσεις καλλιέργειας για το καλαμπόκι Mon810 της Monsanto και τη πατάτα Amflora της BASF, παρά την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτές τις απαγορεύσεις. Μια σειρά από άμεσες δράσεις συνεχίζεται επίσης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της τοπικής παραγωγής τροφίμων της Γαλλίας από τους “Εθελοντές Θεριστές”, και ακτιβιστές στην Ισπανίας που ευαισθητοποιούν το κοινό για την έμμονη υποστήριξη που προσφέρει η Ισπανικής κυβέρνηση στις γ.τ. καλλιέργειες. 
Το κίνημα κατά των γ.τ.ο. έχει να αντιμετωπίσει ωστόσο ακόμα πολλές προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν πειραματικές γ.τ. καλλιέργειες, κινήσεις που προσπαθούν να υπονομεύσουν το υφιστάμενο μορατόριουμ  των γ.τ.ο. στην Ευρώπη, και η επιθετική τακτική που αναπτύσσεται από το λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων περιλαμβάνοντας την αξιοποίηση Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε να αρθεί η Γαλλική απαγόρευση καλλιέργειας του γ.τ. καλαμποκιού MON810, παρόλο που η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει την απαγόρευση. Η Monsanto και άλλες βιοτεχνολογικές εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης νομικές προκλήσεις και στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών με σκοπό την απαγόρευση εξάπλωσης των γ.τ. καλλιεργειών σε εθνικά καταφύγια άγριας ζωής.
Η Συμμαχία για την Διατροφική Αυτάρκεια στην Αφρική ενθαρρύνει τις τοπικές κοινότητες στο να  αποφεύγουν το κακό παράδειγμα της Νότιας Αφρικής, που έχει υιοθετήσει την αποτυχημένη τεχνολογία των γ.τ.ο, έχοντας αποδειχθεί πως οι ισχυρισμοί για τις εν λόγω ποικιλίες όσον αφορά την ανθεκτικότητα στην ξηρασία και τις πλημμύρες δεν ισχύουν. Στο Μάλι επίσης, αγρότες και οργανώσεις συνεχίζουν επίσης τον επιτυχή αγώνα τους για την απαγόρευση της εμπορίας γ.τ. σπόρων. 
Σε κάθε ήπειρο, οι κοινότητες αγωνίζονται ενάντια στους γ.τ.ο και υπέρ της διατροφικής αυτονομίας. Ωστόσο, υπάρχει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε εξέλιξη από την αγρο-βιομηχανία, κάτω από το λάβαρο της νέας “Πράσινης Οικονομίας”, μια έννοια η οποία – καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι το Rio+20 - πλαισιώνεται με την προοπτική του να δημιουργηθεί χώρος για έναν ακόμη κεντρικότερο ρόλο για τις εταιρείες και τις αγορές. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει  σε επιχειρήσεις, όπως η Monsanto, να διασφαλισουν ακόμα καλύτερα την χειραγώγηση από πλευρά τους των τροφίμων και καλλιεργειών, και να διευκολυνθεί η διάδοση της γενετικής μηχανικής - επιδεινώνοντας την επισιτιστική και κλιματική κρίση.
Ο σκοπός της αναφοράς “Αντιμετωπίζωντας τη Monsanto” είναι να παρουσιάσει εκείνες τις μαρτυρίες και αναλύσεις που θα πρέπει να εισακουστούν από αυτούς που καθορίζουν τους τρόπους με τους οποίου θα διαχειρίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της αειφορίας, καθώς και να εμπνεύσει και να ενώσει τους καταναλωτές, ακτιβιστές και κινήματα που είναι αποφασισμένοι να καταρρίψουν τη δύναμη της Monsanto. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αποκτήσουν μια νέα προσέγγιση: με την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και βιώσιμων πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν τις γ.τ. καλλιέργειες, τα φυτοφάρμακα και άλλες αγρο-βιομηχανικές πρακτικές παρωχημένες.
Η χρήση των γ.τ. καλλιεργειών καταστρέφει την αγροτική βιοποικιλότητα, ομογενοποιεί ισοπεδωτικά τα τρόφιμα και καταστρέφει την τοπική σχετική γνώση και πολιτισμό. Με αυτό τον τρόπο η κοινωνική ανισότητα, η φτώχεια και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ευδοκιμεί, μέσα στο πλαίσιο του υπάρχοντος νεοφιλελεύθερου, καπιταλιστικού τροφοπαραγωγικού συστήματος, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή κέρδους αντί της βιώσιμης παραγωγής.
 Ωστόσο, η διατροφική αυτονομία είναι μια πραγματική και εφικτή εναλλακτική λύση. Δεν είναι εφαρμόσιμη μόνο σε αγροτικές κοινότητες, αλλά μια πρακτική που μπορεί και πρέπει να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη προσέγγιση για την ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων. Συγκεντρώνοντας όλους εκείνους που αγωνίζονται ειδικότερα εναντία στη Monsanto και γενικότερα κατά του αγρο-βιομηχανικού μοντέλου μπορεί να βοηθήσει στο να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και ένα κοινό όραμα το οποίο μπορεί να μετατρέψει τις κοινωνίες μας. Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε ενάντια στη Monsanto.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου