ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

" Ο χρήσιμος ηλίθιος "


Καθώς περνάνε οι μέρες από το "εκλογικό σώου" ή πιο σωστά "εκλογικό μαγείρεμα" του β΄γύρου των εθνικών εκλογών στη Γαλλία, με την "ανατροπή" κι όλων των αποκαλούμενων exit polls, παραθέτουμε ένα κατά τη γνώμη μας σχετικό αξιοσημείωτο άρθρο κριτικής, από το ελληνικό δίκτυο, που μας πρότεινε αναγνώστης.

Ο χρήσιμος ηλίθιος

Παρουσιάζεται ως νικητής των εκλογών στη Γαλλία ο Μελανσόν, ενώ ο πραγματικός νικητής είναι φυσικά ο Μακρόν. Ο οποίος, από την τρίτη θέση που βρισκόταν με το κόμμα του Μαζί, με ποσοστό ψήφων 20%, βρέθηκε αιφνιδίως πάνω από το πρώτο κόμμα σε ψήφους, την Εθνική Συσπείρωση, στη δεύτερη θέση δηλαδή και θα ελέγχει πλήρως την επόμενη κυβέρνηση!

Πως έγινε αυτό; Έγινε διότι τον βοήθησε ο Μελανσόν, ο οποίος, ως χρήσιμος ηλίθιος, του προσέφερε πάνω από 100 έδρες, παραιτούμενος από τον πρώτο γύρο και ψηφίζοντας το κόμμα του Μακρόν! Ως αντάλλαγμα πήρε και αυτός άλλες τόσες και παραπάνω από τον Μακρόν που κι αυτός, όπου ήταν τρίτος, έδινε γραμμή για Μελανσόν!

Οι εκλογές όμως τελείωσαν, ο Μακρόν είναι δεύτερος και ως πρόεδρος θα διορίσει πρωθυπουργό της αρεσκείας του. Όποιον όμως πρωθυπουργό και να διορίσει δεν προβλέπεται ρόλος για τον Μελανσόν, τον χρήσιμο ηλίθιο, που του έδωσε ως δώρο την κυβέρνηση. Διότι, πολύ απλά, ο Μελανσόν δεν ελέγχει το Λαϊκό Μέτωπο. Έχει μόνον 74 βουλευτές. Οι υπόλοιποι του φοβερού Μετώπου είναι σοσιαλιστές, οικολόγοι και άλλοι φιλελεύθεροι αριστεροί της Φον Ντερ Λάιεν.

Οπότε, ο Μακρόν ίσως δώσει εντολή για πρωθυπουργό του Λαϊκού Μετώπου, παραμερίζοντας όμως με μια απλή κίνηση του χεριού του τον Μελανσόν. Θα τους βάλει στη σειρά για να τους διαλέξει έναν-έναν, θα αφήσει τον Μελανσόν που θέλει 150 δισ. το χρόνο για να πληρώνει αυξήσεις και θα διαλέξει κάποιον άλλον. Τον Ολάντ ας πούμε ή την επικεφαλής των οικολόγων. Τέλειο.

Διότι, ο χρήσιμος ηλίθιος δεν έχει πια ρόλο στη νέα κατάσταση στη Γαλλία. Δεν τον θέλει κανένας. Ούτε καν οι συνεργάτες του στο Λαϊκό Μέτωπο. Και έτσι η Γαλλία θα συνεχίσει να κυβερνάται από την ομάδα Μακρόν, με συμπαραστάτες, ποιους άλλους, τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους, που είναι, ούτως ή άλλως, τα δεκανίκια της Κομισιόν και των ΗΠΑ.

Όλο αυτό το σκηνικό ο Τσίπρας το παρουσιάζει ως παράδειγμα, ως νίκη του λαού και όλα αυτά τα χαριτωμένα που λένε συνήθως οι αριστεροί πολιτικοί. Ποια νίκη ακριβώς; Πρόκειται να κυβερνήσει ο Μελανσόν; Πώς; Με τις 74 έδρες που έχει; Ή πρόκειται να κυβερνήσει το Λαϊκό Μέτωπο; Πως; Με τις 182 έδρες του; Δεν μπορεί. Πρέπει να συγκυβερνήσει με τον Μακρόν για να έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Και είναι νίκη της αριστεράς να συνεχίσει να κυβερνάει ο νεοφιλελεύθερος Μακρόν, που αυξάνει τα όρια ηλικίας, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών και της ελίτ των Βρυξελλών και των ΗΠΑ; Δεν νομίζω πως αυτό είναι νίκη. Αυτό είναι καθαρή ήττα.

Μια καθαρή ήττα της δήθεν αριστεράς, πρώτα απ΄όλα. Η οποία γελοιοποιείται, κάνοντας συμμαχία με τον Μακρόν, υποτίθεται να φράξει το δρόμο στην ακροδεξιά, στην πραγματικότητα όμως για να αρπάξει όσες περισσότερες έδρες μπορεί, ακόμα και από το χέρι ενός τραπεζίτη.

Μ΄ αυτά και με κείνα, με τις τυχοδιωκτικές πολιτικές συμφωνίες του δευτέρου γύρου, η Γαλλία τινάζεται πολιτικά στον αέρα και θα κυβερνάται από ένα κόμμα του 20%, ενώ ο λαός της θα παρακολουθεί εμβρόντητος, από τη γωνία που θα τον βάλουν και πάλι οι εξελίξεις.

Εάν ο Μελανσόν δεν έδινε σήμα στήριξης στον Μακρόν και άφηνε τους υποψηφίους του να συμμετέχουν στις εκλογές σε όλες τις περιφέρειες, τώρα θα είχε σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού με τους γκωλικούς και η Γαλλία θα είχε μια ομοιογενή κυβέρνηση που θα εξέφραζε την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Το πολιτικό αποτέλεσμα της αφύσικης συμμαχίας Μακρόν – Μελανσόν θα είναι η γελοιοποίηση της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενώ ταυτόχρονα η Λεπέν θα καθίσταται πλέον η μοναδική αντιπολίτευση, εφόσον όλοι οι άλλοι θα συνομιλούν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης – κουρελού, η οποία δεν θα έχει καν πολιτική νομιμοποίηση, καθώς δεν θα εκφράζει παρά μόνον το 35% (Μακρόν και σοσιαλιστές), ενώ την ίδια στιγμή, ο Μελανσόν, ως χρήσιμος ηλίθιος, θάχει επιστρέψει στη γωνιά του.

του Απόστολου Διαμαντή, 8/7/2024

Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου