ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Είναι εφικτός ένας εμφύλιος πόλεμος στη σύγχρονη Αμερική;


 { ΣΥΝΔΕΣΗ: "The U.S is leading the way" }


Κοντινή άποψη του Μνημείου της Συνομοσπονδίας, Μοντγκόμερι, Αλαμπάμα. © Carol M. Highsmith / Buyenlarge / Getty Images

Είναι εφικτός ένας εμφύλιος πόλεμος στη σύγχρονη Αμερική;

γράφει ο Robert Bridge

Με ένα φαινομενικά αγεφύρωτο χάσμα να χωρίζει την κοινωνία, οι ζοφερές προβλέψεις για ένοπλες συγκρούσεις εντείνονται

Σε σύγκριση με το πολιτικό υπόβαθρο που οδήγησε στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1861-65, όταν το έθνος διχάστηκε για τη δουλεία, είναι δύσκολο να κατονομάσει κανείς ένα μόνο πρωταρχικό ζήτημα που χωρίζει τους Αμερικανούς σήμερα. Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικασμένες να επαναλάβουν την ιστορία;

Καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάμνηση του πρώτου (1861-65), της πιο θανατηφόρας στρατιωτικής σύγκρουσης στην αμερικανική ιστορία, ήταν τόσο απόλυτα καταστροφική που είναι αδύνατο να την αποτινάξει κανείς. Ή ίσως οι Αμερικανοί δεν βλέπουν πραγματικά άλλη διέξοδο από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα παρά μόνο να πολεμήσουν εναντίον του εαυτού τους.

Σε μια ακόμη από εκείνες τις αιώνιες δημοσκοπήσεις που μοιάζουν αποφασισμένες να εμπνεύσουν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, ο Economist και η YouGov ρώτησαν τους Αμερικανούς για τις αλλαγές στο πολιτικό κλίμα των ΗΠΑ. Δύο στους πέντε από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι τουλάχιστον «κάπως πιθανός» την επόμενη δεκαετία- οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο πιθανό από τους Δημοκρατικούς να αναμένουν εμφύλιο πόλεμο. Λίγοι βλέπουν τα πράγματα να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια: Το 62% αναμένει αύξηση των πολιτικών διαιρέσεων.

Θα μπορούσε σχεδόν να υποστηριχθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υποστεί ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι διαμαρτυριών του Black Lives Matter, ακολουθούμενο από την έφοδο στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, βιώνουν ήδη έναν εμφύλιο πόλεμο, αλλά απλώς δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα. Είναι απαραίτητο να έχουμε άλλη μια μάχη του Γκέτισμπεργκ με μόνιμους στρατούς και χιλιάδες νεκρούς για να ταιριάζει στον ορισμό του «εμφυλίου πολέμου»; Σε κάθε περίπτωση, η έφοδος του FBI στο Μαρ-Α-Λάγκο, την έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, σίγουρα υπογράμμισε το κλίμα πολιτικού διχασμού ως προοίμιο μεγάλων αναταραχών. Οι Ρεπουμπλικάνοι το είδαν ως την τελευταία απόδειξη ότι το κατεστημένο δεν ενδιαφέρεται να παίξει με τους κανόνες. Οι «οπλισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες» που τείνουν να κινούνται τόσο γρήγορα και άγρια εναντίον της δεξιάς, υποστηρίζουν οι συντηρητικοί, δεν δείχνουν ποτέ τον ίδιο ενθουσιασμό όταν αντιμετωπίζουν τα υποτιθέμενα λάθη της αριστεράς.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στο πολιτιστικό μέτωπο δεν φαίνεται λιγότερο βιώσιμη. Μιλάμε για μια χώρα που είναι κατά 65% χριστιανική και κατά 50% συντηρητική και παλεύει να αντιμετωπίσει μια έκρηξη έντονα αμφιλεγόμενων ιδεών – από τη θεωρία της Κριτικής Φυλής, η οποία επιδιώκει να κατηγορήσει τη λευκή φυλή για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τώρα τις μειονότητες, μέχρι τον τρανσεξουαλισμό, ο οποίος διατυπώνει την ιδέα ότι το φύλο δεν καθορίζεται από το φυσικό φύλο ενός ατόμου, αλλά μάλλον από ό,τι πιστεύει ότι είναι αυτός ή αυτή (ή αυτοί, ή οποιαδήποτε από τον ανοιχτό κατάλογο αντωνυμιών). Και πόσες Drag Queen Story Hours μπορεί να αντέξει το κοινό μυαλό πριν κάτι δώσει;
Αυτό που πολλοί Αμερικανοί βρίσκουν τόσο δυσβάσταχτο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφυγή, κανένας τρόπος να εξαιρεθεί κανείς, κανένας τρόπος να προστατευτούν ακόμη και τα παιδιά από τις πολιτιστικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πέρυσι, η Stacy Langton, μητέρα έξι παιδιών από τη Βιρτζίνια, ήρθε αντιμέτωπη με τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του σχολικού συμβουλίου σχετικά με τα βιβλία που είναι διαθέσιμα στους μαθητές στη σχολική βιβλιοθήκη. Φέρνοντας τίτλους όπως «Lawn Boy» και «Gender Queer: A Memoir», τα βιβλία απεικόνιζαν το σεξ μεταξύ ανδρών και αγοριών, με ένα από αυτά να περιγράφει έναν μαθητή της τετάρτης τάξης να κάνει στοματικό σεξ σε έναν ενήλικα άνδρα. 
 {ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ: αυτό έχει να κάνει με ελευθεριακό τρόπο σκέψης ή με διαμόρφωση "κλίματος" ευνοϊκού για την...ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ???
Παρά τον σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις, η σχολική περιφέρεια αρνήθηκε να αφαιρέσει τα βιβλία από τα ράφια, καθώς η πολιτική θερμοκρασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέβηκε άλλο ένα βαθμό.

Έτσι, ενώ δεν είναι δύσκολο να αποδείξουμε ότι υπάρχει ένα πραγματικό χάσμα που χωρίζει τώρα τον αμερικανικό λαό, αυτό αποδεικνύει ότι ο εμφύλιος πόλεμος είναι στον ορίζοντα; Κανείς δεν ξέρει. Το ακριβές σημείο θραύσης που θα κάνει τους ανθρώπους να πουν «αρκετά» και να πάρουν τα όπλα εναντίον των αδελφών τους δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Ίσως οι συνθήκες για εμφύλιο πόλεμο να είναι ακόμη πιο ώριμες τώρα απ’ ό,τι ήταν την εποχή του Λίνκολν, αλλά οι Αμερικανοί απλώς έχουν γίνει πολύ άνετοι και αυτάρεσκοι για να πολεμήσουν. Ενώ πάντα θα υπάρχουν μερικοί παρορμητικοί νέοι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και θα ενταχθούν στον όχλο, το να πείσουν το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τον άνετο τρόπο ζωής του Netflix μόνο και μόνο για να πολεμήσει για έναν σκοπό φαίνεται πολύ απίθανο. Το στιβαρό, πρωτοποριακό πνεύμα που καθόριζε την εποχή του 1861 απέχει πολύ από τη σύγχρονη ενσάρκωσή του. Σήμερα, πολλοί Αμερικανοί αρκούνται στο να διεξάγουν «εμφύλιο πόλεμο» μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συζητώντας τα θέματα με απρόσωπους αντιπάλους, ενώ η χώρα πέρα από το παράθυρό τους γίνεται ένας ολοένα και πιο βίαιος τόπος.

Αν και φαίνεται απίθανο οι Ηνωμένες Πολιτείες να διαλυθούν σε μάχες σύντομα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν περισσότερα όπλα στη ντουλάπα του έθνους από ό,τι συνδρομές στο διαδίκτυο. Αυτό δίνει σε αυτά τα απογοητευμένα άτομα τα μέσα για να «εκφραστούν» χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν το σάλπισμα της σάλπιγγας. Έτσι, αντί να γίνουν μάρτυρες μιας επανάληψης του Φορτ Σάμπτερ, οι Αμερικανοί μπορούν να περιμένουν να δουν μια έξαρση μεμονωμένων ηθοποιών να ξεσπούν σε απόγνωση σε μια κοινωνία που δεν καταλαβαίνουν πλέον.

Όπως είπε κάποτε ένας πνευματώδης, «η ιστορία σπάνια επαναλαμβάνεται, αλλά κάνει ομοιοκαταληξία».

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

(η πηγή του άρθρου είναι αδιευκρίνιστη)


Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου