ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Πρόλογος του συγγραφέα Α. Μέρριτ στο έργο του Επιστημονικής Φαντασίας ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΤΕΡΑΣ


"Σε τούτο το μεγάλο χωνευτήρι της ζωής που λέγεται Γη και στο ακόμη πιο μεγάλο που λέγεται σύμπαν, τα μυστήρια κυριολεκτικά βρίθουν. Είναι αμέτρητα σαν τους κόκκους της άμμου στις ακρογιαλιές της θάλασσας∙ απλώνονται γιγάντια στις αστροστόλιστες αβύσσους του απείρου κι ανασαλεύουν, απειροελάχιστα μικρά, κάτω από το ερευνητικό μάτι του μικροσκοπίου. Υπάρχουν και συμβαίνουν δίπλα μας, δίχως να τα βλέπουμε και δίχως να τ’ ακούμε, αν και είναι σαν να μας φωνάζουν και να μας προκαλούν, απαιτώντας να μάθουν γιατί παραμένουμε κουφοί στο κάλεσμά τους και τυφλοί στα θαύματά τους.

Ωστόσο, είναι φορές που τα πέπλα πέφτουν από τα μάτια μας, και τότε ο άνθρωπος βλέπει – και μιλά για τα οράματά του. Αλλά εκείνοι που δεν τα έχουν δει τον αγνοούν, και τον προσπερνούν αδιάφορα
ανασηκώνοντας δύσπιστα τα φρύδια τους ή τον σαρκάζουν. Όμως, αν το όραμα που τους αφηγείται είναι πολύ μεγαλειώδες για να μπορούν να το αγνοήσουν, τότε πέφτουν πάνω του και τον κατασπαράζουν.

Υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό. Η ζωή, βλέπετε, είναι μια συνεχής ζύμωση. Πάνω της κι ολόγυρά της, σε μια αδιάκοπη εναλλαγή και κίνηση, άλλοτε προσθέτοντας κι άλλοτε αφαιρώντας, επενεργούν αμέτρητες δυνάμεις, ορατές και αόρατες, γνωστές και άγνωστες.

Και ο άνθρωπος, ένα απλό μόριο σ’ αυτή τη ζύμη, αρπάζεται απεγνωσμένα απ’ οτιδήποτε του φαίνεται σταθερό. Και, όπως είναι φυσικό, δεν καλοδέχεται κάποιον που του λέει ότι αυτό πάνω στο οποίο στηρίζεται μπορεί να είναι ένα σπασμένο δεκανίκι, δίχως ταυτόχρονα ν’ απλώνει προς το μέρος του ένα άλλο πιο γερό ραβδί.

Η Γη είναι σαν ένα καράβι που αρμενίζει στους αχαρτογράφητους ωκεανούς του διαστήματος. Παράξενα ρεύματα υπάρχουν εκεί, κρυφές ξέρες και ύφαλοι παραμονεύουν, και στις εκτάσεις τους φυσούν οι άγνωστοι άνεμοι του Απείρου.

Και όταν στους ταξιδιώτες αυτούς, που με τόσο κόπο χαράζουν την πορεία τους, έρθει κάποιος και τους πει ότι οι χάρτες τους πρέπει να ξανασχεδιαστούν από την αρχή δίχως να μπορεί να τους πει και το γιατί, νομίζετε ότι τον άνθρωπο αυτό θα τον υποδεχτούν με ανοιχτή την αγκαλιά; Όχι, το αντίθετο μάλιστα!

Έτσι είναι φυσικό οι άνθρωποι να έχουν μάθει να φυλάγονται και ν’ αποφεύγουν να μιλούν για τα μυστήρια που γνώρισαν. Κι ωστόσο, ξέροντας ο καθένας τους στα βάθη της καρδιάς του πόσο αληθινό υπήρξε το όραμά του, είναι σ’ αυτό που πάνω απ’ όλα πιστεύει. "
(μετάφραση Γιώργου Μπαλάνου - εκδόσεις Locus-7)

το δανειστήκαμε από ΕΔΩ

Κάτι από τον Ένοικο : Μη διστάζεις ν'αγαπήσεις τους ψιθύρους του Μυστηρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου