ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Το Κάλεσμα της Ύπαρξης

Καλότυχοι εκείνοι οι άνθρωποι, που οδηγούνται κάποια στιγμή της ζωής τους στην επιθυμία να "ξεφυλίσσουν" στοχαστικά περασμένες σελίδες από το "προσωπικό τους καλεντάρι". Άλλες κιτρινισμένες από το χρόνο, άλλες μισοσκισμένες από βολική λήθη. Και να νιώσουν εκείνη την ασυμβίβαστη αίσθηση να αναπολήσουν με θέρμη ορισμένες ανόθευτες στιγμές. Όταν ένιωσαν οι αγαπημένοι του εαυτού τους και όχι οι φθηνοί προδότες του. Και ίσως να τρανταχτούν από αναφιλητά, μακριά από έτσι κι αλλιώς άσχετες ματιές, ανήμπορες να συλλάβουν όλη τη διαυγή συντριβή μιας ύπαρξης που αγκαλιάζει γυμνή την αδυναμία της. Ακόμη κι από ματιές των πλέον κοντινών προσώπων.

Και ίσως αναρωτηθούν πώς στο διάβολο έχουν βρεθεί μέσα σε μια ασφυχτική τρύπα, που παριστάνει πως είναι ζωή.
Να παρασύρονται σε άσκοπα και υπερφίαλα όνειρα.
Να καταναλώνονται σε ενεργοβόρες διαπλοκές: με ιδεολογικά στοιχειά, με ματαιοδοξίες κοινόχρηστες, με σαδιστικούς φαύλους κύκλους, με τις λάθος ερωτήσεις, με φοβίες αυτοσυντηρούμενες.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που καναλιζάρουν όλη τη συσσωρευμένη αδυναμία για να τη μετουσιώσουν κι εκπέμψουν ως Δύναμη! Αν και οι δράσεις που θ'ακολουθήσουν εκπέμπουν σε ανάλογες συχνότητες.

Καθώς αυτό που ίσως ακολουθήσει αποδειχτεί ένα μικρό προσωπικό θαύμα: ο λόγος τιμής που δίνεται στον εαυτό να μη χάσκουν άλλο σαν κακόγουστα, κακοφτιαγμένα αγάλματα. Προσποιούμενοι ότι προχωρούν μπροστά, για να πάνε πού άλλωστε; Και τις στιγμές τους να μπολιάζουν μ'εκείνη την πνοή που δίνει σημασία στο γεγονός ότι υπάρχουν, ότι ζούνε. Κι αργότερα, ότι πέρασαν κάποτε από εδώ χάμου!

Δεν είναι ούτε μάχη επιβίωσης ούτε επιβεβαίωσης. Είναι, ενάντια στη σκουριά των αυτοματισμών, το ατέρμονα επαναλαμβανόμενο Κάλεσμα της Ύπαρξης.

 "Τα πάντα ρει". Αλλίμονό μας αν όχι κι εμείς μαζί τους!

Ο Ένοικος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου