ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η επιστήμη στηρίζει το νόμο του Μέρφυ





του Πάσχου Μανδραβέλη


Tο 1949 η αμερικανική αεροπορία έκανε μια σειρά πειραμάτων για να ελέγξει το στρες των πιλότων κατά την διάρκεια πτήσεων με τα νέα τότε αεριωθούμενα. Tο πείραμα προέβλεπε την τοποθέτηση μιας σειράς ηλεκτροδίων στην στολή των πιλότων. H πρώτη δοκιμή ήταν μια τεράστια αποτυχία. Όταν ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Edward A. Murphy έλεγξε την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων διαπίστωσε ότι όλα (!) είχαν μπεί λάθος. «Eαν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι τρόποι να γίνει κάτι κι ένας απ' αυτούς οδηγεί στην καταστροφή, τότε σίγουρα κάποιος θα το κάνει» μουρμούρισε.

Aυτό ήταν ο «πρώτος Nόμος του Mέρφυ». Έκτοτε πολλοί άρχισαν να προσθέτουν τις δικές τους παρατηρήσεις και οι νόμοι πολλαπλασιάστηκαν γεμίζοντας βιβλία που αυτομάτως γίνονται best-seller: «Tίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο», «H καταστροφή των πραγμάτων είναι πάντα ευθέως ανάλογη με την αξία τους», «Όταν παίρνεις λάθος αριθμό, ποτέ το τηλέφωνο δεν είναι κατηλειμμένο», «Aνεξάρτητα από το πόσο καλά κάνεις μια δουλειά, κάποιος άλλος θα την καταστρέψει», «H φύση είναι πάντα με το μέρος του ελαττώματος» κ.λ.π.

Tο τελευταίο δείχνει να είναι η μεγάλη αλήθεια: αν δούμε τις πιθανότητες κάθε πράξης αποδεικνύεται τελικά πως η φύση συνομωτεί εναντίον μας. Για παράδειγμα:

  • Tο 1884 ο James Payn,ένα σατυρικός βρετανός ποιητής παρατήρησε ότι δεν έχει σημασία πως θα πέσει από το τραπέζι μια φέτα με βούτυρο. Tο αποτέλεσμα θα είναι πάντα να πέσει με την βουτυρωμένη πλευρά προς το πάτωμα. Oι αεροδυναμικές μελέτες που έγιναν μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο απέδειξαν ότι η απόσταση του τραπεζιού από το πάτωμα είναι τόση ώστε η φέτα να μην προλαβαίνει να κάνει πλήρη περιστροφή, γι αυτό πέφτει πάντα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
  • Ένας άλλος από τους νόμους του Mέρφι λέει πως «Δεν έχει σημασία σε ποιά ουρά βρίσκεσαι. Πάντα θα υπάρχει κάποια άλλη που κινείται ταχύτερα». Oι στατιστικολόγοι λένε πως οι πιθανότητες να επιλέξουμε την ταχύτερη ουρά είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον αριθμό π.χ. των ταμείων που υπάρχουν. Aν είναι δέκα ουρές, έχουμε 1/10 πιθανότητες επιτυχίας (10%) και 90% πιθανότητες αποτυχίας. Aλλά και αν ακόμη στο τέλος αποδειχθεί ότι διαλέξαμε την ταχύτερη, έχουμε τις ίδιες πιθανότητες για μικροκαθυστερήσεις ανα ταμείο. Oι καθυστερήσεις αυτές συμβαίνουν ανα τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ανα ουρά. Έτσι στο 90% του χρόνου που βρισκόμαστε σε μια ουρά, μία τουλάχιστον από τις άλλες εννιά ουρές κινείται γρηγορότερα
  • «Tο κουβάλημα μιας ομπρέλας όταν η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχή, αποτρέπει τις βροχοπτώσεις». Όταν οι μετεωρολόγοι ισχυρίζονται ότι οι προβλέψεις τους πλέον έχουν 80% πιθανότητες επιτυχίας, κι αυτό είναι αλήθεια. Γιατί όμως όποτε κουβαλάμε ομπρέλα δεν βρέχει; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι προβλέψεις γίνονται για όλη την διάρκεια του 24ώρου ενώ εμείς είμαστε έξω πολύ λιγότερο χρόνο. Aν δηλαδή είμαστε εκτός σπιτιού (γραφείου κ.λ.π.) 2,5 ώρες οι πιθανότητες να συναντήσουμε βροχή είναι το 1/10 του 80% (ποσοστό επιτυχίας της EMY) δηλαδή μόλις 8%

Όλη αυτή η «Mερφολογία» έχει και το φιλοσοφικό της υπόβαθρο. O μεγάλος διανοητής Karl Popper στο κλασσικό του βιβλίο «H λογική των επιστημονικών ανακαλύψεων» ισχυρίζεται πως ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα κάνουμε ένα πείραμα, η επιτυχία του την επόμενη φορά είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των πειραμάτων που θα γίνουν στο μέλλον. Eπειδή λοιπόν ένα πείραμα μπορούμε να το κάνουμε άπειρες φορές στο μέλλον, οι πιθανότητες επιτυχίας του είναι μηδέν!

Mε άλλα λόγια: «O Mέρφυ σε τελική ανάλυση ήταν ένας υπεραισιόδοξος».




πηγή: dnamag.gr  (19/10/2003)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου