ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Περί επικοινωνίας και τηλεπολιτισμού με φόντο την συγκυβερνητική συνεννόηση-υπόδειγμα!
Τις πιο πολλές φορές όταν ξεκινάμε να κάνουμε διάλογο με κάποιον(-ους), άρα να επι-κοινωνήσουμε, με άλλα λόγια ν'αλληλεπιδράσουμε, αυτό που-δυστυχώς-συμβαίνει είναι ότι είμαστε τόσο παθολογικά προσκολλημένοι στις γνώμες μας, αόριστες ιδέες, φοβίες, εντυπώσεις, τραύματα, εμμονές, που τελικά δεν ακούμε τον άλλο(-ους) αλλά το θόρυβο των δικών μας σκέψεων!

Κι έτσι μπορεί να μας ξεφεύγουν κάποια σημαντικά μηνύματα που πιθανώς έχει να μας προσφέρει ο άλλος ή (ακόμη χειρότερα) να τα προσπερνάμε ως ασήμαντα... Και, τελοσπάντων, σε καμιά περίπτωση να μην επωφελούμαστε από τη μεγάλη ευκαιρία της επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους, ώστε να γίνουμε πιο "πλούσιοι". Κι ακόμη και αν διαφωνούμε σε κάποιο ή κάποια ή πολλά θέματα, εντούτοις να δεχτούμε πολύτιμα ερεθίσματα που μπορεί να πλατύνουν τους ορίζοντές μας, να μας υποδείξουν νέους δρόμους, να μας προτείνουν λύσεις σε προβλήματα, ικανοποίηση σε απορίες, να μας φωτίσουν με καινούριες γνώσεις, να μας αλλάξουν ακόμη και την ίδια τη ζωή...Ή απλώς να μας προσφέρουν χαλάρωση και παρηγοριά μέσα στην τρέλα και τις εξοντωτικές ταχύτητες της σύγχρονης ανελέητης πραγματικότητας.


Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά, όμως, είναι και να ξεπέφτουμε σε κόντρες, ανούσιους διαξιφισμούς, άσκοπη σπατάλη ενέργειας, ακόμη και ανάμεσα σε φαινομενικά ομοϊδεάτες. Άλλωστε, πόσες φορές έχετε αισθανθεί θιγμένοι, οργισμένοι και τελικά "άδειοι" μετά από μια τέτοια ψυχοφθόρα κατάσταση που ξεκίνησε από μια απλή "συζήτηση;"  Βλέπετε, ο άκρατος εγωισμός και το πείσμα για το πείσμα είναι κακοί σύμβουλοι του εαυτού. Όχι! δεν είναι απαραίτητο "να έχει κάποιος την τελευταία κουβέντα" ως έπαθλο (α-νοησίας) σε μια ουσιαστική τιποτολογία! Προτιμότερο να κάνει κανείς πίσω όταν νιώσει ότι έχει πέσει στα πλοκάμια μιας τέτοιας ευτελούς κατάντιας κι ας έχει τη χαρά ο άλλος ότι λεκτικά είναι υποψήφιος για...ολυμπιακό μετάλλιο, αν υπήρχε το ευγενές αγώνισμα του μαραθώνιου σε "ανώμαλο έδαφος μπουρδών" ή της λεκτικής κοκορομαχίας (με δυνατότητες και επερχόμενης ελληνορωμαϊκής πάλης ή απλώς κλωτσοπατινάδας...)


Α!ναι! μια και ξεκινήσαμε να μιλάμε για επικοινωνία (που από ανύπαρκτη κι ανούσια μπορεί να γίνει ως και ιδιαίτερα βίαιη) μη ξεχάσουμε να εκθειάσουμε και το λαμπρό παράδειγμα της τηλεόρασης, που πάντα πρωτοπορεί σε σχετικά μαθήματα πολιτισμού και υψηλής διαλεκτικής. Ειδικά σε κάτι παραθύρια στα δελτία υποτιθέμενων ενημερωτικών δελτίων ή ανάλογων εκπομπών, όπου ξεπροβάλλουν σαν ξωτικά κάτι μουντές, βαριεστησμένες, εντομοαπωθητικές φάτσες πολιτικάντηδων, "ειδικών", δημοσιοκάφρων-σχολιαστών, συνδικαλισταράδων που "δε μασάνε", λογής τσιρακίων και άλλων πολλών πιθανών κι απίθανων. Και ξαφνικά, σαν να πέφτει σύρμα από κάποιο αόρατο νεύμα, αρχίζουν όλοι μαζί να ωρύονται, να γαβγίζουν, να λένε ασυναρτησίες που δε σημαίνουν τίποτε το πραγματικό, να μιλάνε ο ένας πάνω στα λόγια του άλλου, να τους στάζουν τα σάλια και τελικά να μη καταλαβαίνει κανείς πού στο διάβολο κατέληξαν (αν κατέληξαν κάπου), αν βγήκε κάποιο σαφές συμπέρασμα ή υπήρξε κάποιο μίζερο ίχνος εποικοδομητικής προσέγγισης. Που μπορεί να αφορά ζητήματα ιδιαίτερα σοβαρά ή κρίσιμα για τις ζωές των απλών ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν μια... σταράτη κουβέντα ή έστω κατανοητή! Και όταν τελειώνει ο τηλεοπτικός χρόνος της μαλακίας, γιατί έρχονται τα πραγματικά σοβαρά: οι διαφημίσεις, ξαναπέφτει το σύρμα και όλοι ξαφνικά το βουλώνουν σα να μην έγινε τίποτα (που δεν έγινε!). Όσα περίγραψα πριν συμβαίνουν συχνότατα, βέβαια, και σε πιο "πολιτισμένες" τηλεσυζητήσεις, γύρω από σικάτα τραπέζια με "ιλλουστρασιόν περιτύλιγμα" τη σοβαροφάνεια και τα κοστούμια ή ταγεράκια των υψηλών ή σημαίνοντων συμμετέχοντων, με "διαιτητή" κάποιο μεγαλοδημοσιογράφο ή "ελπιδοφόρο" πουλέν της ενημέρωσης.

Βέβαια, δεν μας περνάει ποτέ απ'το μυαλό ότι όλα τα παραπάνω τηλεπαρατράγουδα μπορεί και να είναι στημένα, για να πέφτουν φτιαριές οι στάχτες στα μάτια και τ'αυτιά των αιωνίως κορόιδων! Όχι βέβαια! Κι αν η "αριστερά της ευθύνης" έχει χωθεί σαν το λιγούρη με το φαναράκι μέσα στις "ερωτικές περιπτύξεις" σοσιαληστών και δεξιών (όλα αυτά είναι ορισμοί κενοί γράμματος!) και δεν βλέπει τίποτα μεμπτό σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία, είναι γιατί πρόκειται για κάτι εντελώς τυχαίο ή...καλοπροαίρετο! Στα πλαίσια της καλύτερης συνεννόησης και...ορθού διαλόγου μεταξύ των φατριών των κυβερνώντων ώστε να παίρνουν ομόφωνα τις καλύτερες αποφάσεις! Για το καλό μας  και την εξέλιξή μας σε πιο πνευματικά όντα! (αφού σύντομα θ'αρχίσουμε να αποδημούμε στους ουρανούς από την ασιτία, τις κακουχίες και την μανιοκατάθλιψη).

ανιχνευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου