ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΚΟΛΑΣΗ!
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται (κυρίως) από ιατρικούς κύκλους, στην Ελλάδα της "ανάπτυξης" ο αριθμός των παιδιών που οδηγούνται σε νοσοκομεία με άγχος, κατάθλιψη, με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα έχει αυξηθεί σε ποσοστό 38%! Παράλληλα, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι στις χώρες της Ευρώπης όπου τρέχουν τα "προγράμματα σωτηρίας" ένα στα τρία παιδιά ζει στα όρια (ή και κάτω απ'αυτά) της φτώχειας. Δηλ. στερείται της ικανοποίησης των βασικών (και...δημοκρατικά κατοχυρωμένων) αναγκών: απειλείται με έλλειψη στέγης, δεν έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχει θέρμανση και-το τραγικότερο-υποσιτίζεται, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας ή εξαθλίωσης, για να'μαστε πιο ακριβείς.
Κι ας παραδέχονται επίσημα αξιωματούχοι του ΔΝΤ ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έγινε "λάθος" στους χειρισμούς (άρα εξακολουθεί να γίνεται εφόσον ο σχεδιασμός δεν αλλάζει), αλλά οι "ψυχές που είναι να βγουν ας βγουν", γιατί, όπως μας δίδασκαν από την παιδική ηλικία στα σχολεία, "όταν αρχίζεις κάτι πρέπει και να το τελειώνεις, γιατί δενείναι καλό να το αφήνεις στη μέση!" (να και το ηθικό δίδαγμα!)

Εγώ έχω μια απορία: όλοι όσοι λένε "εγώ δεν μπορώ να βγω στους δρόμους", "να φωνάξω, να διεκδικήσω δυναμικά, να ρισκάρω" κλπ "γιατί έχω παιδιά!", έχουν σκεφτεί ότι το μέλλον που "μαγειρεύεται" για τα παιδιά τους είναι "το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κόλασης;" Που είναι "αυστηρώς ακατάλληλη" για ανηλίκους; (και αυτούς που είναι ήδη εδώ και αυτούς που είναι-αν είναι-να έρθουν!) Όσο για τους ενηλίκους ήδη νιώθουν για τα καλά στο πετσί τους το τσουρούφλισμα από τα "καζάνια!"

Τι περιμένουν γι'αυτούς και τις οικογένειές τους; Την οριστική αποτέφρωση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου