ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018

Ένα "ταξίδι στην άγρια φύση" - "Into the wild"

"Η χαρά της ζωής δεν βρίσκεται μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις. Βρίσκεται τοποθετημένη παντού γύρω μας...""Into the wild" ( "Ταξίδι στην άγρια φύση", 2007): μια όμορφη και ευαίσθητη ταινία του τεράστιου σε αξία και ταλέντο Αμερικανού ακτιβιστή, ηθοποιού & σκηνοθέτη Σον Πεν.  Το μικρό κι όμορφο τραγούδι από το σάουντρακ είναι του Eddie Vedder,  των Pearl Jam.
Το βίντεο του συνδέσμου παρακάτω δείχνει κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματά της ταινίας (ιδιαίτερα παραστατικά, όπως τα υγρά από συγκίνηση μάτια του αντισυμβατικού νεαρού ήρωα όταν αντικρίζει τα ζώα να τρέχουν ελεύθερα στο πανέμορφο τοπίο), η οποία και αφηφείται μια αληθινή ιστορία! Με μουσική υπόκρουση άλλο ένα τραγούδι του Vedder από το αξιόλογο σάουντρακ.
 https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=Mwx3RvDWvDM : Eddie Vedder - Guaranteed (Into The Wild)

Η ιστορία, εν συντομία, είναι η εξής:
Ο 22χρονος νεαρός ιδεαλιστής Κρίστοφερ Μακάντελς, μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, κι ενώ τον περιμένει μια πλουσιοπάροχη ζωή, αποφασίζει ξαφνικά να εγκαταλείψει τα πάντα για την άγρια φύση της Αλάσκας. Τα πράγματα που συνιστούν και τροφοδοτούν την "τρέλα"του Μακάντλες: Περιπλάνηση σε αφιλόξενες για τους συνηθισμένους αστούς περιοχές, συναντήσεις με διάφορους ανθρώπους, δουλειά όπου του προσφέρεται κι όχι για χρήματα αλλά για εξασφάλιση τροφής και προσωρινής στέγης. Καθώς το ταξίδι της αυτο-ανακάλυψης στην ουσία, παρά τις μικρές στάσεις, δεν σταματάει να τον κρατάει σε Κίνηση και διαρκή ενδοσκόπηση με αφορμή τα ερεθίσματα που εισπράττει διαρκώς και αφουγκράζεται με στοχαστική διάθεση αλλά κι επιδιωκόμενες γενναίες δόσεις ελευθερίας του πνεύματος.
Το τίμημα; Αφήνει δυστυχώς πολύ άτυχα και πολύ πρόωρα την τελευταία του πνοή εκεί που επέλεξε να βρίσκεται… Στην άγρια φύση.

Η ατάκα του ήρωα της ταινίας που μου έμεινε χαραγμένη στο μυαλό: "Η χαρά της ζωής δεν βρίσκεται μόνο στις ανθρώπινες σχέσεις. Βρίσκεται τοποθετημένη παντού γύρω μας..."
 Έτσι είναι: στην γλυκιά θαλπωρή της νύχτας που σε ταξιδεύει με τις σκέψεις σου και σε συνάρτηση με τη φυσική παρουσία σ'ένα υψηλών δονήσεων κι άγριας ομορφιάς ή σ'ένα χαλαρωτικών vibes τοπίο (να επικαλεστώ εδώ και τον rohala), στο πέταγμα των πουλιών με φόντο το συννεφιασμένο ουρανό που θα φέρει το αναγκαίο ξεδίψασμα της ξερής γης, στο περπάτημα μέσα στα μυστικά πράσινα μονοπάτια ενός όμορφου δάσους, στο τρίξιμο των φύλλων κάτω από τα πόδια, στο να κολυμπάς (κατά προτίμηση γυμνός/ή) παραδίδοντας το κορμί σου στη δροσερή αγκαλιά μιας θάλασσας ή ενός ποταμού και τη βίωση αυτής της αρχετυπικής αίσθησης ελευθερίας που εισπράττεις με όλους τους πόρους...

ανιχνευτής

Σύνδεσμοι: "The Ultimate Guide to Traveling Without Money" (Ο απόλυτος οδηγός του να ταξιδεύεις χωρίς χρήματα!) Ναι, υπάρχουν κι αυτοί: Ο άνθρωπος που ζει χωρίς χρήματα από το 2008! Η απίστευτη Ιστορία του κυρίου Ραδίκι  Το κίνημα του guerilla gardening κι άλλα περί πλήρους αυτονομίας κι απεξάρτησης από το δηλητηριασμένο κι ελεγχόμενο τρόπο ζωής και... διατροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου