Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

" Δανία: Ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα "(αχ! μακάρι να υπήρχαν κύματα και στην Ελλάδα, σωστά;)


Σχόλιο: Eιδήσεις σαν την παρακάτω, το λιγότερο μας θλίβουν όταν σκεπτόμαστε ότι έχουμε την ατυχία να ζούμε σε αυτή τη χώρα με την τεράστια ακτογραμμή και το θαλάσσιο πλούτο (άρα και υδάτινο δυναμικό για παραγωγή Ενέργειας) και της ανύπαρκτης ή απροκάλυπτα δοσίλογης πολιτικής βούλησης. Που όχι μόνο δεν προωθεί κι ευνοεί τις πρωτοπόρες και καινοτόμες μελέτες και τεχνολογίες (δεν είναι τυχαίο ότι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν κι αξιοποιούνται στο εξωτερικό), αλλά τις αγνοεί, τις υποβαθμίζει ή ακόμα τους στέκεται κι ως εμπόδιο αποτρεπτικό. Φυσικά. Στο κατασταλτικό και αντικοινωνικό κράτος των "επενδυτών" και των πωλητικών τους η Ενεργειακή απελευθέρωση θα σήμαινε και οικονομικη απελευθέρωση, άρα αυτονομία και...κοινωνική ευημερία! Αυτό δηλαδή που οι εγχώριοι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι κι επιχειρηματίες, οι δημόσιοι καρνάβαλοι που εκλέγονται κι από ένα "αφυπνισμένο" κομμάτι του πληθυσμού και οι εντολοδότες τους απεχθάνονται όπως ο εξαποδώ το λιβάνι!

 Δανία: Ηλεκτρική ενέργεια από τα κύματα


Η Δανία δαμάζει τα κύματα και ηγείται της πορείας προς την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης κλιματικής συνόδου, η χώρα παρουσιάζει τη δημιουργία πειραματικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από την κινητική ενέργεια του κυματισμού της θάλασσας.

Το πρώτο τμήμα του φιλόδοξου έργου, με ικανότητα παραγωγής 500 κιλοβάτ, βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά της πόλης Χάνστχολμ στις δυτικές ακτές της Δανίας, με μηδενικούς ρύπους.

Η μονάδα Wave Dragon, αποτελεί μια πρωτότυπη κατασκευή, η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια που μεταφέρουν τα ορμητικά κύματα για να παράγει ηλεκτρισμό. Έτσι, η μονάδα θα «παλεύει» με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα για να τροφοδοτήσει με ρεύμα το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, σε απόσταση τέσσερα περίπου χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, ώστε να μην ενοχλεί ο θόρυβος από τις τουρμπίνες της και ο τεράστιος όγκος της μόλις που θα διακρίνεται από την παραλία. Στόχος της συγκεκριμένης εγκατάστασης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση όχι μόνο στο φυσικό τοπίο αλλά και στο περιβάλλον. Το όραμα της εταιρείας είναι να παρέχει καθαρή, οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη ενέργεια σε οποιοδήποτε νησί και οποιαδήποτε χώρα με πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα.

Η αξιοποίηση της κίνησης των κυμάτων για την παραγωγή ρεύματος παρουσιάζει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως για παράδειγμα ότι είναι προβλέψιμη, αφού στους ανοικτούς ωκεανούς οι δορυφόροι μπορούν να υπολογίσουν έως και δύο ημέρες νωρίτερα πότε τα κύματα θα φτάσουν κοντά στη στεριά. Επίσης, καθώς η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί σε ακτίνα μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από κάποια παράκτια περιοχή, τα «κυματικά πάρκα» θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα χωρίς να χρειαστεί μεγάλη επέκταση των ηλεκτρικών δικτύων. Και βέβαια, τα κύματα είναι πιο ισχυρά το χειμώνα ? όταν είναι μεγαλύτερη και η ζήτηση για ηλεκτρισμό.Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη κι όταν ο άνεμος κοπάσει και οι ανεμογεννήτριες πάψουν να λειτουργούν, ο κυματισμός της θάλασσας μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ακόμη ώρες, με συνέπεια μονάδες σαν τη «Wave Dragon» να συνεχίσουν να παράγουν ρεύμα. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας, τα «κυματικά πάρκα» θα μπορούσαν να καλύψουν έως και το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στη Γηραιά Ηπειρο.


Το διαβάσαμε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου