Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Ποινές – «χάδι» στις βιομηχανίες που μολύνουν τον Ασωπό – Άνεϋ προηγουμένου τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου

Σχόλιο δικό μας: Ποιος νοιάζεται μπροστά στα κέρδη, για την απειλούμενη υγεία των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος (κι άρα και της υγείας των ανθρώπων); Σίγουρα όχι οι βιομήχανοι, όχι οι "επενδυτές", όχι οι πολιτικατζήδες του κράτους, όχι οι δημοσιογράφοι, όχι οι δικαστές, όχι και οι πολιτσμάνοι. Οι απλοί άνθρωποι τουλάχιστον πόσο νοιάζονται έμπρακτα; Οι άνθρωποι με τους διάφορους αναγνωριστικούς προσδιορισμούς, όπως "πολίτες", "ψηφοφόροι", "καταναλωτές", "κοινή γνώμη", "νοικοκυραίοι"...Κι αυτόν τον χαρακτηρισμό που τον έχουν οι τελευταίοι τούμπανο, να ηχεί ενοχλητικά στις πιο μύχιες γωνιές του μυαλού τους (κι ας τον απωθούν σαν τον καταδικασμένο στο κελί του θανατοποινίτη που αρνείται την κατάληξή του) και οι πρώτοι κρυφό καμάρι: ΘΥΜΑΤΑ!

  • Ποινές – «χάδι» στις βιομηχανίες που μολύνουν τον Ασωπό – Άνευ προηγουμένου τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου
Πρόκληση αποτελεί το ύψος των χρηματικών προστίμων που επιβλήθηκαν σε δέκα βιομηχανίες των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ” εξακολούθηση από την οποία δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.

Πρόκειται για τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, μόλυνση που επεκτάθηκε και στον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θηβών.

Ένοχοι κρίθηκαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών:

1. Aluminco Α.Ε. με ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ,

2. ICR Ιωάννου Α.Ε. με ποινή φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, ενώ αναγνώρισε το δικαστήριο ελαφρυντικά

3. Γαλβανιστήρια Ελλάδας Α.Ε. με φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, αφού αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά


4. Viometale Α.Ε. φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ,

5. Βαφική Α.Ε. φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ,

6. Ε.Α.Β. Α.Ε. φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, ενώ αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και

7. BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ στην οποία αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.

Τα χρηματικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρωτοδίκως αποτελούν πρόκληση για τις δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, που είδαν τα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο στην περιοχή τους να εκτινάσσονται (14% μεγαλύτερη αύξηση μέσα σε 10 χρόνια).

Ενδεικτικά, στον πολυεθνικό κολοσσό Aluminco επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ, όταν μόνο το 2012 τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης έφτασαν τις 700.000€ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και απόσβεσης άγγιξαν τα 3,2 εκατ. ευρώ.

Άνευ προηγουμένου τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου

Στο μεταξύ, «κόκκινο» χτυπούν οι τιμές του εξασθενούς χρωμίου στα νερά του ποταμού, ενώ εντοπίστηκαν και νέες επιβλαβείς ουσίες. Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο των «Νέων», τον Μάιο του 2014 οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο ευθύνεται για καρκινογενέσεις, είχαν φτάσει τα 4.900 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (μg/L) όταν το ανώτατο όριο που έχει θεσπιστεί είναι μόλις 50 μg/L.

Μάλιστα σε γεωτρήσεις που έκαναν ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 10.103 μg/L.


Το διαβάσαμε στην παντιέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου