ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

TV vs ANEΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ (2ο μέρος)

  Η ανάρτηση αυτή αποτελεί μια πιο εξειδικευμένη συνέχεια του "TV vs ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ", με θέμα τον αποπροσανατολιστικό & διαβρωτικό ρόλο που επιτελεί η τηλεόραση, βασικό εργαλείο στα χέρια των ελίτ που επιθυμούν σφόδρα να εξουσιάζουν τον πλανήτη και να χειραγωγούν την κοινή ( ή κενή, όπως καταλήγει) γνώμη. Αυτή η χειραγώγηση-διαμόρφωση γίνεται συχνά με έκδηλους και σχετικά ευπρόβλεπτους τρόπους για όσους αφουγκράζονται τις καταστάσεις βάσει ορθής & συνδυαστικής λογικής και είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και προσκολλήσεις σε δημοφιλείς αντιλήψεις & λογής στρατευμένες απόψεις. Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, όμως, αυτή η μορφή πνευματικού ελέγχου για όλους γίνεται με ιδιαίτερα ύπουλες μεθόδους και τεχνικές!

 Σε γενικές γραμμές, τα τηλεοπτικά κανάλια παγκοσμίως αυτό που κυρίως κάνουν είναι να κατηχούν και να καθοδηγούν τις ανύποπτες ζαλισμένες μάζες (χάρη στον πανάκριβο διαφημιστικό μηχανισμό που διαθέτουν και μια στρατιά από "έγκριτους ειδικούς" της ενημέρωσης). Έτσι οι μαζάνθρωποι ωθούνται να υιοθετήσουν ένα συμβατικό ή με άλλα λόγια προβλεπόμενο τρόπο ζωής κι ελεγχόμενο άρα τρόπο σκέψης. Καθώς τα μηνύματα του "κουτιού" στοχεύουν στο θυμικό των καταναλωτών-ψηφοφόρων-φορολογούμενων πολιτών, τους αποβλακώνουν. Πριν όμως από την αποβλάκωση, "πλένει τα μυαλά" των θεατών κι αυτή η πλύση εγκεφάλου ξεκινά από την παιδική ηλικία, με τις όλο και αυξανόμενες ώρες τηλεθέασης, που καταντάει ν'αποτελεί συχνά και μοναδική διέξοδο διασκέδασης και κύρια πηγή πληροφόρησης για πάρα πολλούς ακόμη ανθρώπους, κι ας ζούμε στον αστερισμό του διαδικτύου-ελεγχόμενο κι αυτό πλέον με όλο και πιο ανησυχητικούς ρυθμούς).
 
 Σ'αυτή την ανάρτηση λοιπόν θ'ασχοληθούμε περιεκτικά με κάποια "τεχνικά στοιχεία"...

Πριν προχωρήσουμε, κάποιες απαραίτητες πληροφορίες για τις εγκεφαλικές συχνότητες:

Τα κύματα Α (Άλφα), δημιουργούνται όταν ο εγκέφαλος αδειάζει από τις αναμνήσεις και ρηλαξάρει και χαρακτηρίζουν τη χαλάρωση και το διαλογισμό, τη νοητική κατάσταση στην οποία ονειροπολούμε και αφήνουμε τη φαντασία μας να τρέξει ελεύθερη. Πρόκειται για τα εγκεφαλικά κύματα που συνδέονται καλύτερα με τον υποσυνείδητο νου. Αυτά τα κύματα κυριαρχούν στα πρώτα στάδια του ύπνου.

Τα κύματα Β (Βήτα), εκπέμπονται όταν ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται στην καθημερινή εγρήγορση οπότε κινούμαστε και σκεπτόμαστε (για παράδειγμα όταν μιλάτε ή επεξεργάζεστε ένα δύσκολο λογικό πρόβλημα). Είναι χρήσιμα στις πρακτικές δουλειές και εμποδίζουν το νου να χαλαρώσει (κοινώς να τεμπελιάσει).

Τα κύματα Θ και Δ (Θήτα & Δέλτα), εκπέμπονται όταν η εγκεφαλική δράση περιορίζεται. Μετά τον πρώτο ύπνο, ο εγκέφαλος πέφτει από τα κύματα Άλφα στα κύματα Θήτα και μετά στα Δέλτα. Στην περίπτωση αναισθησίας κυριαρχούν τα κύματα Δέλτα.


Όλες ετούτες οι καταστάσεις της ανθρώπινης συνειδητότητας είναι σαφέστατα γνωστές στους διαχειριστές-ειδικούς των διάφορων τεχνικών που αποσκοπούν στο νοητικό έλεγχο.

Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες (για λογαριασμό των πολυεθνικών, διάφορων οργανισμών, ιδιωτικών ή κρατικών) χρησιμοποιούν μεθόδους υποσυνείδητης υποβολής! Σκεφτείτε τις πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις! 
Όσοι παραδίδονται υπνωτικά, στην κυριολεξία, σε ταινίες-ειδήσεις-διαφημίσεις της TV, "κατρακυλούν" σε εγκεφαλική κατάσταση κυμάτων Α κι έτσι, χωρίς την πλήρη συνειδητότητα, γίνονται πάρα πολύ πιο εύκολα ευάλωττοι και δεκτικοί στην υποβολή. Αυτό συμβαίνει στην εγκεφαλική συχνότητα κυμάτων Β (14-30 Hz ή κύκλοι ανά δευτερόλεπτο). Στην κατάσταση Α (8-13 Hz) γινόμαστε πνευματικά "κατακτήσιμοι" και πιο δεκτικοί σε καταστάσεις και σκέψεις, που αν διατηρούσαμε πλήρη συνείδηση δεν θα αποδεχόμαστε επ ουδενί λόγο.

Οτιδήποτε αποκτάει πρόσβαση στην επιρροή  της συμπεριφοράς, κατασκηνώνοντας στο ασυνείδητο, λειτουργεί εξουσιαστικά πάνω στους ανθρώπους. Η εξουσία (ξένη με την ουσία του ανθρώπου) αποτελεί απλά το μηχανισμό και την ικανότητα επιρροής (υπέρ της) των σκέψεων, συναισθημάτων, πράξεων και λόγων των ανθρώπων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου