ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Μα γιατί αγαπητοί μου πρέπει σώνει και καλά, και παρά το κάθε είδους "κόστος", να γεμίσει η χώρα ανεμογεννήτριες?

 


https://youtu.be/zAg9eV_5Cyc

Aκούστε πόσο απλά και...ξεκάθαρα τα λέει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μέσα στη "Βουλή" (= "βούληση" του...λαού ?), για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση...Που όμως "δεν είναι όλες σε δάση", υπάρχουν ρε παιδί μου και...θαμνότοποι ή βοσκοτόπια προς "αποψίλωση", σωστά? Ενώ κουβέντα δεν ειπώθηκε και για τις καμμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με ό.τι συνεπάγεται αυτό...Αλλά λέγονται και σημαντικά πράγματα για το εκπονημένο σχέδιο τοποθέτησης ανεμογεννητριών, μέχρι να πιάσουν το όριο των 7.000 μεγαβάτ από τα 2.500 σήμερα...(ωχ!). Άραγε τι σημαίνει η φράση "μπορούνε να τοποθετηθούνε χωρίς να διαταράξουμε με τόσο μεγάλη ένταση άλλες δραστηριότητες"..? Ποιες ..."δραστηριότητες" και υπό ποιο καθεστώς ..."έντασης"?  Από την άλλη, πάλι καλά που υπάρχουν και περιοχές "ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" στις οποίες δεν μπορούν "να επενδύσουν"  οι "επενδυτές" (ακόμα! αν όλο και κάποιο "παραθυράκι" ίσως βρεθεί..?), ενώ αξιοσημείωτο είναι (να τα λέμε όλα! σωστά;) το "ενδιαφέρον" για την "κλίμακα φυσικού κάλλους" της ελληνικής γης...

Αφήνουμε τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα...Εμείς απλά θα θέσουμε κάποιες επισημάνσεις, που ίσως και να φανούν χρήσιμες στην εξαγωγή συμπερασμάτων και μετά θα παραθέσουμε τα λόγια του κ. πρωθυπουργού,για όσους έχουν προβλήματα ακοής. Πάμε λοιπόν:

α) Όταν αναφερόμαστε σε ανεμογεννήτριες ΓΙΑΤΙ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΣΟΥΜΕ ΣΕ Α.Π.Ε., δηλαδή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας? Διότι δεν υπάρχει σε αυτές τίποτε το "ανανεώσιμο": http://antidras.blogspot.com/2023/07/green-big-business-volume-1.html  Άσε που τα αιολικά: 1) Προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα χωρίς να εξοικονομούν αντίστοιχα καύσιμα ή να μειώνουν ρύπους.2) Η συμβολή τους στην εξασφαλισμένη ηλεκτροδότηση (αυτή που ο ΑΔΜΗΕ είχε πει "10%", αλλά με προϋποθέσεις), μετρήθηκε στο 1%  το 2018 στην Γερμανία, όπου τα αιολικά έχουν εγκαταλειφθεί... 3) Τα αιολικά δεν είναι συμβατά με μεγάλες μονάδες βάσης που παράγουν σταθερό και φθηνό ρεύμα...

β) Επειδή και οι φετινές πυρκαγιές (που κατακαίνε τον φυσικό πλούτο του τόπου πέρα από τις οικίες και τα υπάρχοντα των κατοίκων, που μένουν χωρίς τίποτα στον δρόμο της..."ανάπτυξης" και αν δεν χάσουν και την ίδια τους τη ζωή) έχουν πολλά σκοτεινά και αδιευκρίνιστα σημεία, όπως και σε πολλές περιπτώσεις τα προηγούμενα καταστροφικά χρόνια, πόσο "ανεδαφικοί" είναι κάποιοι προβληματισμοί που ήδη είχαν τεθεί; Αυτό που τρέμουν οι ΑΠΕτζήδες...(και άραγε συνδέονται οι ΑΠΕ με δασικές πυρκαγιές;)

γ) Μικρό μάθημα (από αρκετά παρόμοια, όπως στην Εύβοια)  σύγχρονης τοπικής Ιστορίας: Σύμφωνα και με την Εφημερίδα των Συντακτών, "το χωριό Στεφάνι, στα Δερβενοχώρια Αττικής, επλήγη μια φορά από πυρκαγιές το 2007 στις μεγάλες φωτιές της Πάρνηθας και άλλη μία φορά το 2016. Κι όμως σήμερα, πάνω στα καμμένα εδάφη, βρέθηκαν να υπάρχουν 30 ανεμογεννήτριες! Κάποιες από αυτές τοποθετήθηκαν το 2011 και οι υπόλοιπες το 2020, εν μέσω υγειονομικής καραντίνας"...(Στα μέσα αυτού του "μαύρου Ιουλίου" όπου και φέτος ξέσπασε φωτιά στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, οι κάτοικοι "γκρίνιαζαν" ότι σύντομα στα καμμένα θα εμφανιστούν και πάλι ανεμογεννήτριες...). Αλήθεια, ισχύει ή όχι ότι η νυν πρόεδρος της δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου, είχε επιτρέψει, στην ανώτατη δικαστική της θητεία ως πρόεδρος του ΣΤΕ, να τοποθετούνται "αιολικοί σταθμοί"  σε αναδασωτέες εκτάσεις; (ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ της Κ. Σακελλαροπούλου! «ΝΟΜΙΜΑ τα αιολικά σε αναδασωτέες εκτάσεις…»)

δ) Και όταν τα αιολικά μεγαθήρια εξαντλήσουν τις δυο περίπου δεκαετίες ζωής τους  και καταλήξουν ακαλαίσθητα κουφάρια, που εγκυμονούν και υπαρκτούς περιβαλλοντικούς κινδύνους (http://antidras.blogspot.com/2023/07/green-big-businesses-volume-2.html) πέρα από την αποκαρδιωτική εικόνα που προσβάλλει το φυσικό τοπίο, τότε τι; Ε; Μήπως τότε θα ισχυρίζονται οι ιθύνοντες νόες ότι αποτελούν πόλο έλξης "εναλλακτικού τουρισμού", για άτομα μανιοκαταθλιπτικά, ψυχολογικά διαταραγμένα, όπως θα έχουν καταντήσει, όπως πάει η όλη ιστορία, και όλοι οι ιθαγενείς;

Τέλος: αυτά που λέει ο κ. πρωθυπουργός στο αρχικό video, για τα ..."οφέλη"  καμμένων εκτάσεων και την "αναγκαιότητα" των αιολικών "ενεργειακών λύσεων":

Κατά συνέπεια μην περιμένει κανείς ότι θα υπάρξει αναδάσωση…. εεεε…. πεντακοσίων ή εφτακοσίων ή οκτακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων. Αναφέρομαι στις εκτάσεις εκείνες που κάηκαν που είναι δασικές. Διότι από το ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες στρέμματα που εκτιμούμε ότι έχουνε καεί προφανώς δεν είναι όλα…. εεεε…. όλα δάση!

Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσουμε και τώρα.

Δεύτερη παρατήρηση σας σχετικά με τις ανεμογεννήτριες. Καταρχάς ας συμφωνήσουμε επιτέλους σε αυτήν την αίθουσα ότι είναι αδύνατον να πετύχουμε τους στόχους για μια οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών άνθρακα χωρίς σημαντικότατη συμμετοχή του αέρα και του ηλίου στο ηλιακό μας μείγμα. Σήμερα έχουμε δυόμιση χιλιάδες μεγαβατ ανεμογεννήτριες και θα πρέπει να φτάσουμε γύρω στα εφτά χιλιάδες μεγαβατ με βάση το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει. Και αυτές οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μπούνε κάπου/. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι που θα μπούνε και με ποιους κανόνες θα μπουν.

Και θέλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν επενδυτικά σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχανε καταρρεύσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακριβώς επειδή το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν είχε προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός ως προς την χωροταξία για το που θα τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες.

Ανεμογεννήτριες δεν μπορούνε να τοποθετηθούνε παντού. Υπάρχουνε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. 

Περιοχές όπου μία μεγάλη ανεμογεννήτρια θα διαταράξει την ισορροπία της κλίμακας του τοπίου. 


Σ’ αυτές τις περιοχές δεν μπορούνε να μπουν ανεμογεννήτριες. Υπάρχουνε άλλες περιοχές στην στεριά που μπορούνε να μπουν ανεμογεννήτριες (σ.σ. δεν μας είπε αν είναι καμένες ή άκαυτες) και η επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδίου γύρω από τις ΑΠΕ θα μας επιτρέψει αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.

Αλλά είναι αδύνατον να συζητάμε σήμερα ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας με ανεμογεννήτριες μόνο στη θάλασσα. Βεβαίως και θα δρομολογήσουμε και ανεμογεννήτριες off shore, στην θάλασσα. Είναι πιο ακριβές. Έχουνε όμως και σημαντικά πλεονεκτήματα, κυρίως το γεγονός ότι μπορούνε να τοποθετηθούνε χωρίς να διαταράξουμε με τόσο μεγάλη ένταση άλλες δραστηριότητες..."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου