ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

" Εφιαλτικά σενάρια για τη Βρετανία – Η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα "


( Παραπέμπουμε στην ανάρτηση Φωτιά, φωτιά! Εις το όνομα της..."Λογικής", ποιος θα τη σβήσει?, με τους συγκεκριμένους επιπλέον εσωτερικούς συνδέσμους που περιέχει...)

" Εφιαλτικά σενάρια για τη Βρετανία – Η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα "

Το Resolution Foundation προβλέπει ότι 3 εκατομμύρια Βρετανοί θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια, φτάνοντας συνολικά τα 45 εκατ. άτομα έως τον Ιανουάριο του 2023. - Κρίση χειρότερη από αυτή του κορωνοϊού - «Θα υπάρξει πληθώρα θανάτων ανάμεσα στα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες θα αναγκάζονται να μην μπορούν να έχουν θέρμανση στο σπίτι τους. Είναι πολύ επικίνδυνο»

Δραματικές είναι οι προβλέψεις για τη μείωση του βιοτικού επιπέδου στη Βρετανία. Κάνοντας λόγο για μια «χειμερινή ανθρωπιστική κρίση», ειδικοί προειδοποιούν ότι η ζωή στα κρύα σπίτια θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, επηρεάζοντας τα πνευμόνια και την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, οδηγώντας μαθηματικά και σε θανάτους.
Αν ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός της χώρας δεν περιορίσει το αυξημένο κόστος καυσίμων, τότε τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν μια σειρά αναπνευστικών ασθενειών με μακροχρόνιες επιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτη του σερ Μάικλ Μάρμοτ (Michael Marmot), επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Ισότητα στην Υγεία του University College London, και του καθηγητή Ίαν Σίνχα (Ian Sinha), ειδικού συμβούλου για αναπνευστικά ζητήματα στο νοσοκομείο Παίδων Alder Hey του Λίβερπουλ.

Οι δύο ερευνητές προειδοποιούν ότι η ζωή σε ένα κρύο σπίτι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα πνευμόνια των παιδιών, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), εμφύσημα και βρογχίτιδα στην ενήλικη ζωή.

Προσθέτουν ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη εκατομμυρίων παιδιών που θα ταλαιπωρούνται από προβλήματα στα πνευμόνια και «τοξικό στρες» που θα επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Ο παράγοντας του στρες θα επηρεάσει μικρούς και μεγάλους. «Αν ανησυχούμε συνεχώς για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, έχουμε αυξημένο στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα αγγεία του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν πριν την ώρα τους», σημειώνει ο Μάρμοτ.
Κρίση χειρότερη από αυτή του κορωνοϊού

Παράλληλα, λόγω της «κρίσης του κρύου» – όπως την αποκαλούν – θα αυξηθούν οι εκπαιδευτικές ανισότητες, καθώς τα παιδιά θα δυσκολεύονται να κάνουν τα μαθήματά τους μέσα στα παγωμένα σπίτια τους.

«Δεν γίνεται η Βρετανία του 21ου αιώνα να έχει τόσους πολλούς πολίτες σε κατάσταση ενεργειακής επισφάλειας. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα. Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε μια σημαίνουσα ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε σε υψηλούς τόνους ο Μάρμοτ.

Ο Σίνχα προειδοποίησε τους γονείς να μην τυλίγουν με πολλές στρώσεις ρούχων τα μωρά τους και να μην κοιμούνται στα ίδια κρεβάτια.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υγρασία συνεισφέρει στο 15% των νέων περιστατικών παιδικού άσθματος στην Ευρώπη. Για τα παιδιά που έχουν άσθμα, η λειτουργία των πνευμόνων επιδεινώνεται όταν η θερμοκρασία σε εσωτερικό χώρο πέφτει κάτω από τους 9 βαθμούς Κελσίου.

Η Κλερ Μπάμπρα (Clare Bambra), καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, ανέφερε ότι η κρίση του κόστους ζωής απειλεί να εξελιχθεί σε δημόσια υγειονομική κρίση που θα ξεπεράσει σε βαρύτητα αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα


Η μελέτη αυτή έρχεται μετά από νέα μεγάλη έρευνα της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation, η οποία σημειώνει ότι η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και έναν αιώνα. Ένα τυπικό νοικοκυριό χάνει 3.000 λίρες σε πραγματικό εισόδημα μέσα σε δύο χρόνια, ο πληθωρισμός φτάνει το 15% για τα ασθενέστερα νοικοκυριά και η κρίση του κόστους ζωής προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι το 2024.

Το Resolution Foundation προβλέπει ότι 3 εκατομμύρια Βρετανοί θα βυθιστούν στην απόλυτη φτώχεια, φτάνοντας συνολικά τα 45 εκατ. άτομα έως τον Ιανουάριο του 2023. Η παιδική φτώχεια θα φτάσει το υψηλότερό της επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.

«Θα υπάρξει πληθώρα θανάτων ανάμεσα στα παιδιά, των οποίων οι οικογένειες θα αναγκάζονται να μην μπορούν να έχουν θέρμανση στο σπίτι τους. Είναι πολύ επικίνδυνο», σημειώνει ο πρόεδρος της Βρετανικής Παιδιατρικής Αναπνευστικής Κοινόττηας, δρ. Σάιμον Λάνγκτον – Χιούερ.


To δανειστήκαμε από το fortunegreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου