Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Σημαντικές εκδηλώσεις της Εργατικής Λέσχης Περιστερίου


α) Στις 23 Φλεβάρη του 1943, πριν από 72 χρόνια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελοκήπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ, η σημαντικότερη και μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση νεολαίας .
Η ΕΠΟΝ αποτελεί ιστορικά και τη μαζικότερη οργάνωση νεολαίας στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων. Με σύνθημα «Πολεμάμε και τραγουδάμε» οι ΕΠΟΝΙΤΙΣΕΣ ΚΑΙ ΕΠΟΝΙΤΕΣ έγραψαν ηρωικές σελίδες στην ένοπλη αντίσταση του λαού μας μέσα από τις γραμμές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και αποτέλεσαν την εμπροσθοφυλακή στη μάχη ενάντια στην πείνα, για την επιβίωση του λαού μας.
Η Εργατική Λέσχη Περιστερίου, με αφορμή τα 72 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, παρουσιάζει φωτογραφικό και έντυπο υλικό από τη δράση της ΕΠΟΝ και άρθρα από το περιοδικό «Νέα Γενιά» της ΕΠΟΝ.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Εργατική Λέσχη Περιστερίου, Θηβών 227, από τις 26 Φλεβάρη έως και τις 15 Μάρτη.


β) Αν όλη η ανθρωπότητα μαζευόταν σε ένα τρένο, οι κοινωνικές ανισότητες θα ήταν προφανέστερες. Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Νοτιοκορεάτη Bong Joon-ho, μας μεταφέρει σε ένα μέλλον που δεν είναι μακριά από το παρόν μας. Βλέποντας το Snowpiercer, μπορεί κανείς εύκολα να ξεχωρίσει πού τελειώνει η επιστημονική φαντασία και πού αρχίζει η πραγματικότητα.
Η ιστορία έχει ως εξής: Μετά από μια αποτυχημένη επιστημονική προσπάθεια να εξισορροπηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η γη βυθίζεται σε έναν παγετό που κάνει τη ζωή αδύνατη. Ως άλλος Νώε με την κιβωτό του, ο επιχειρηματίας Wilford δίνει την ευκαιρία σε κάποιους τυχερούς να επιβιβαστούν σε ένα τρένο που έχει κατασκευάσει, όπου η ανθρωπότητα μπορεί να συνεχίσει να ζει. Σε αντίθεση όμως με το μύθο του Νώε της παλαιάς διαθήκης, ο Wilford δεν κάνει αγαθοεργίες, αλλά εξυπηρετεί όσους πλήρωσαν εισιτήριο. Και όσοι επιβιβάστηκαν ενώ δεν είχαν να πληρώσουν, επιβιώνουν στα τελευταία βαγόνια και χρησιμοποιούνται ως αναλώσιμοι.
Το τρένο της ανθρωπότητας έχει βέβαια συγκεκριμένους πόρους, αρκετούς για όλους τους επιβάτες. Ο Wilford όμως προτιμά να κατανέμει τους πόρους άνισα. Έτσι, κρατά μια μερίδα των επιβατών ευχαριστημένη στην αφθονία της – μακριά από την πραγματικότητα των τελευταίων βαγονιών – και διατηρεί τους επιβάτες των τελευταίων βαγονιών στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Όσοι του είναι χρήσιμοι οδηγούνται στα πιο μπροστά βαγόνια, ενώ τους υπόλοιπους τους τραμπουκίζει και τους τρομοκρατεί με τη βοήθεια ένστολων, υπουργών και διαφόρων «παρακρατικών».
Snowpiercer: Ιδού η κοινωνία μαςΤελικά, ο επιχειρηματίας έχει τους πάντες κάτω από τον έλεγχό του και όλοι πρέπει να του είναι ευγνώμονες γιατί αν δεν ήταν αυτός, δε θα ζούσαν. Για κάποιο λόγο όμως, οι επιβάτες των τελευταίων βαγονιών δε νιώθουν ευγνωμοσύνη και ετοιμάζουν εξέγερση, με σκοπό να καταλάβουν τη μηχανή της αμαξοστοιχίας. Σε αυτήν τους την προσπάθεια είναι όλοι μαζί ταγμένοι να αγωνιστούν μέχρι θανάτου. Δεν έχουν άλλωστε να χάσουν τίποτα.
Το Snowpiercer είναι μια εύστοχη αλληγορία της κοινωνίας μας. Μια πρωτότυπη ιστορία επιστημονικής φαντασίας που αφορά το παρόν μας. Η λύση φαίνεται να είναι μία: να καταλάβουμε τη μηχανή. Είναι όμως πράγματι αυτή η λύση; Η διαφορετική διαχείριση ενός συστήματος που στηρίζεται στις κοινωνικές ανισότητες; Πόσο μπορεί να αλλάξει πραγματικά η κατάσταση μέσα στο τρένο; Υπάρχει άραγε ζωή και έξω από το τρένο;

(Σχόλιο δικο μας: μια εκπληκτική αλληγορία της κοινωνικής πυραμίδας, μια ταινία-έκπληξη για την οποία έχουμε αφιερώσει παλιότερα και αυτή την ανάρτηση: Κινηματογράφος και διακίνηση γνώσεων και πληροφοριών: "Snowpiercer – ακόμη μία προφητική ταινία")

από ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΘΗΒΩΝ 227

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου