ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ Σ'ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ: "Σε κατοχή μέχρι το 2052"


Κομισιόν. Μια υπερκυβέρνηση με μη εκλεγμένους γραφειοκράτες και τεχνοκράτες, που δίνουν λόγο μόνο στους εντολοδότες τους διεθνείς τραπεζίτες και μαφιόζους του χρήματος, με ένα υποτυπώδες ευρωκοινοβούλιο που δεν έχει την εξουσία να εισηγηθεί κανένα νόμο. Πέρα από κάθε έλεγχο όργανα που καθορίζουν κάθε πτυχή της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, με κανονισμούς και "νομικές πράξεις", στις οποίες δεν έχουν τον παραμικρό λόγο τα διακοσμητικά, όπως παγιώνεται πλέον το κόλπο, εθνικά κοινοβούλια!
Όσον αφορά την περίπτωση του νεο-ραγιαδιστάν:
"Ελλάς Ελλήνων υποτελών! Από γενιά σε γενιά, από γονείς σε εγγόνια και παιδιά! Μιας συμμορίας πολιτικατζήδων-κοτζαμπάσηδων-κερδοσκόπων-εταιρικών συμφερόντων-τεχνογραφειοκρατών!".
Ή "όταν οι λαοί πέφτουν στα νύχια ψυχοπαθών!"

Όσο για "βλακείες" περί κοινωνικών συμβολαίων και κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους; Α! Στην ενοποιημένη Ευρώπη των γραφειοκρατών των Βρυξελών και με τις ευλογείες του "θείου Σαμ", αυτές οι "αστοχίες" λογαριάζονται ως "δυσβάσταχτες παρεμβάσεις" στο σύστημα της "ελεύθερης αγοράς" (υπέρ των προνομιούχων, των μονοπωλίων τους και των ισχυρών of course) και παρεμπόδιση της "ζωτικότητας της οικονομίας".
 Γιατί "εξυπηρέτηση χρέους" = στραγγαλισμός και ισοπέδωση εγχώριων οικονομιών, διάλυση κοινωνικών υποδομών και πολιτικών, επιδρομή πολυεθνικών εκμεταλλευτών σε συνεργασία με τους εγχώριους προύχοντες(τουλάχιστον σε πρώτη φάση), ραγδαία αύξηση ασθενειών, παιδικής θνησιμότητας και θανάτων λόγω λιτότητας. H οποία και κρατάει σε χαμηλά έως πολύ χαμηλά επίπεδα τους μισθούς (με την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας) και τον πληθωρισμό, προς μεγάλη χαρά των πλουσίων και προς φριχτές συνθήκες ζωής των μη προνομιούχων!

 Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους σε τι ανήλιαγο λάκκο φαίνεται να μας πετάνε, κι εμάς κι αυτούς που έρχονται μετά από εμάς και δεν τους προειδοποίησε και κανείς για το πού έρχονται...

Επίσης:  ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ Σ'ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ: "Η καμπύλη του Laffer και η Ελλάδα!"

ανιχνευτής

Σε κατοχή μέχρι το 2052

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Η Ελλάδα, που έχει δανειστεί, θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Ε.Ε. έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων
Η... ελληνική κυβέρνηση σε αναμνηστική φωτογραφία. Κάπου στο βάθος φαίνεται ο Αντ. Σαμαράς

Σε σκληρή ευρωπαϊκή εποπτεία και με το νόμο, τουλάχιστον μέχρι το 2052, εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά την υιοθέτηση της περίφημης Κοινοτικής Οδηγίας 85, η οποία ενισχύει την προληπτική παρακολούθηση και την άμεση παρέμβαση από την Κομισιόν για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Παράλληλα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό», με το οποίο υιοθετεί τη δέσμη κανονισμών του 2013 που είναι γνωστή ως Two-Pack. Με τη συγκεκριμένη Οδηγία, τα κράτη-μέλη παραχωρούν στην πραγματικότητα στην Κομισιόν το δικαίωμα να καταρτίζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και να έχει σε απόλυτο έλεγχο τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, η Οδηγία προβλέπει ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν δανειστεί από τους εταίρους, θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έως ότου αποπληρώσουν το 75% αυτών των δανείων που έχουν λάβει.

Αυτό σημαίνει ότι βάσει της υφιστάμενης διάρκειας ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία για τουλάχιστον ακόμα 25 χρόνια.

Ωστόσο, αν επικρατήσει η γερμανική πρόταση αναφορικά με μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών δανείων στα 50 χρόνια, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται στη «μέγκενη» για ακόμα 38 χρόνια. Δηλαδή έως και το 2052!


Η συνθήκη, που σύντομα θα γίνει και νόμος του ελληνικού κράτους, ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα διάφορα στάδια κατάρτισης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ούτως ώστε αυτές να είναι συμβατές με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κοινό χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των προϋπολογισμών και μαζί το δικαίωμα να τον επιστρέφει πίσω στην κυβέρνηση, μαζί με τις αλλαγές που επιθυμούν οι εταίροι να γίνουν πριν από την ψήφισή του στην ελληνική Βουλή.

Επίσης, καθορίζεται το πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων στη γενική κυβέρνηση, επιβολής προϋποθέσεων ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, καθώς και επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η συνθήκη βέβαια δεν σταματά μόνο στον έλεγχο και στην «κατάρτιση» στην πραγματικότητα των προϋπολογισμών όλων των ευρωπαϊκών κρατών από την Κομισιόν, αλλά επιβάλλει και αυστηρή και διαρκή λιτότητα. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της εν λόγω Συνθήκης «η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης (του κάθε) συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική». Το συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει ότι στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε ελλειμματική πολιτική, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών.

Οπως έγραφε η «Ε» στις 3/11/2013, η Κομισιόν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των μνημονίων, έχει στείλει μέσω κοινοτικών παραγόντων μήνυμα στην Ελλάδα, με σαφές περιεχόμενο: «Η υπογραφή του Ευρωπαϊκού σύμφωνου Euro Plus, παραχωρεί τον έλεγχο και την έγκριση των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου αν προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από την Κομισιόν δεν μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση».

Οπως έλεγαν τότε στην «Ε» κοινοτικές πηγές, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, την οποία έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση υπογράφοντας την ευρωπαϊκή συνθήκη, προβλέπει την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ε.Ε., ο οποίος θα στηρίζεται σε υποθέσεις με αξιόπιστη βάση και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Πλέον η ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να διορθωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος, ενώ προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.

Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών «στόχος του νομοσχεδίου είναι να θωρακισθεί η πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας από μελλοντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, και να ενσωματωθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η συνθήκη βάζει για πολλά χρόνια χειροπέδες στις ελληνικές κυβέρνησης, καθώς «οι κανόνες είναι πιο αυστηροί και δεσμευτικοί, και ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη, ακόμη και για αυτά που είναι σε προγράμματα προσαρμογής όταν βγουν από τα μνημόνια».


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ από enet  μέσω ΓΡΕΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου