ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (και την επιχειρούμενη περίφημη "αξιολόγηση")


Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!
Όπως συνέβη άλλωστε και συμβαίνει με την Υγεία!
Δύο τομείς που αποτελούν στυλοβάτες του κοινωνικού ιστού και καθόλου τυχαία κατασυκοφατούνται, υπονομεύονται με ύπουλα, αντιπαιδαγωγικά κι αντιεπιστημονικά μέσα, όπως στην περίπτωση της εκπαίδευσης με την τελείως ακατάλληλη και διαλυτική για το δημόσιο σχολείο "αξιολόγηση". Και μέσα ισοπεδωτικά όσον αφορά τις υποδομές και τους παράγοντες εύρυθμης λειτουργίας, όπως συμβαίνει με τη δημόσια δωρεάν Υγεία και πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τα λουκέτα νοσοκομείων τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα και τις εξαντλητικές διπλοβάρδιες του προσωπικού και τις απαράδεκτες τριτοκοσμικές ελλείψεις σε βασικότατα υλικά περίθαλψης ασθενών στα εναπομείναντα υπολειτουργούντα νοσοκομεία.

Παρακάτω, ακολουθεί ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό και ειλικρινές βίντεο για τα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και ρεαλιστικές αναφορές και συγκρίσεις με μοντέλα άλλων χωρών (κι απομυθοποίησή τους), όπως ας πούμε αυτό της Φιλανδίας...
Επίσης: Συνέντευξη με τον ομότιμο καθηγητή Παν/μίου Ιωαννίνων Γ. Μαυρογιώργο για την αξιολόγηση και την εκπ/κή πολιτική, όπου λέει τα πράγματα με το όνομά τους:
("...oι εκπαιδευτικοί υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και το ανάχωμα σε αυτό είναι η αξιολόγηση. Γιατί η επιχειρούμενη αξιολόγηση στοχεύει στη διάλυση αυτού του χαρακτήρα και ήδη υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχουμε εμπορευματοποίηση εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπως πχ η κατάργηση του ΟΣΚ(Οργανισμός σχολικών κτιρίων) υπέρ των εργολάβων και ο Οργανισμός σχολικών βιβλίων, υπέρ των εκδοτών προφανώς" κ.ά.)
ΕΔΩ: http://youtu.be/M4Vy1-PPsQU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου