ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Συνδέστε το παρακάτω άρθρο και με αυτό: Κοινωφελής, ενοικιαζόμενη εργασία: Το νέο κοινωνικό μοντέλο εργασιακής εκμετάλλευσης και ο ρόλος των ΜΚΟ ως σύγχρονα δουλεμπορικά (με τη ΓΣΕΕ ένα απ'αυτά)

ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ


Ο ΟΑΣΑ καλεί μακροχρόνια ανέργους να ξυπνάνε 5 μήνες κάθε μέρα απλήρωτοι και να κόβουνε πρόστιμα σε άλλους ομοιοπαθείς τους, αν αρνηθούνε θα διαγραφούνε από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Την Παρασκευή 13/12 ο ΟΑΕΔ δημοσίευσε οδηγό εφαρμογής για τα καινούρια «κοινωφελή» προγράμματα, όπου χιλιάδες άνεργοι ανά την Ελλάδα θα απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου με μελλοντικό αντάλλαγμα 19,6 ευρώ ημερομίσθιο για 5 μήνες εργασίας (490 ευρώ «τον μήνα» αν δεν αρρωστήσουνε/λείψουνε καμία μέρα, 17,1 ημερομίσθο και 427 ευρώ αντίστοιχα για τους κάτω των 25). Σε αυτόν (http://www.oasa.gr/pdf/el/oasa/oaed/OdigosEfarmogisKoinofelous.pdf) αναφέρεται πρώτη φορά πώς «Εάν ωφελούμενοι δεν ανταποκριθούν στις ανωτέρω προσκλήσεις εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, τα αρμόδια ΚΠΑ2 προχωρούν, με σχετική αναφορά στους χρόνους μη εμφάνισης ή επιστροφής έγγραφης πρόσκλησης ως αζήτητης, ή μη αποδοχής της υπόδειξης, στη διαγραφή τους από τον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης και στη διαγραφή του από τη μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού υπόδειξη του επιλαχόντα». Ουσιαστικά χιλιάδες άνεργοι μαθαίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ότι αν για οποιοδήποτε λόγο αρνηθούν τη θέση κοινωφελούς εργασίας, για την οποία είχαν κάνει αίτηση πριν μήνες χωρίς να γνωρίζουν, πέρα από την ειδικότητα που δήλωσαν, τα ακριβή χαρακτηριστικά της εργασίας τους, τότε αυτόματα «τιμωρούνται» χάνοντας την κάρτα ανεργίας και τα όποια επιδόματα ανεργίας δικαιούνται.

Η ρύθμιση αυτή έχει ως προφανή στόχο να αφαιρέσει το δικαίωμα επιλογής του χρόνου και του χώρου εργασίας από τους ανέργους, να πείσει όσους δεν πείστηκαν ακόμα από τις μαζικές απολύσεις και την φτωχοποίηση που μας επιβάλλουν τα αφεντικά ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε χωρίς να λέμε κουβέντα. Ταυτόχρονα με ένα delete θα αφαιρεθούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ χιλιάδες «απείθαρχοι» άνεργοι/ες και θα εξοικονομηθεί το ανάλογο κονδύλι από τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που θα δικαιούνταν.

Όμως υπάρχει κι ένας άλλος στόχος. Πολλές δουλειές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να θεωρούνται «κοινωφελείς», αλλά αποτελούνε «σκατοδουλειές», όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με άσχημες συνθήκες εργασίας. Π.χ. μπορεί ξαφνικά να φορτώσουν στους ανέργους όλη την πίεση της εξυπηρέτησης αγανακτισμένων πολιτών ή τον καθαρισμό χώρων χωρίς τα απαραίτητα ένσημα. Απέναντι στις άσχημες αυτές εργασιακές συνθήκες, οι εργαζόμενοι έχουν ως όπλα τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική οργάνωση, τα ρεπό, τις άδεις και τα επιδόματα που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουνε στον φόρτο εργασίας. Όλα αυτά που αφαιρούνται από τις συνθήκες εργασίας των «ωφελούμενων» ανέργων μαζί με τη σταθερή καταβολή μισθού. Συνεπώς, έχουμε χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στο δημόσιο λόγω των πολιτικών των απολύσεων και της διαθεσμότητας, τις οποίες καλούνται από τον ΟΑΕΔ να καλύψουν με βάρβαρους όρους οι «τυχεροί» άνεργοι, υπό την απειλή της τιμωρίας.

Αυτή την εβδομάδα ο παραπάνω στόχος έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε (http://www.oasa.gr/news.php?id=funk676) ότι 200 επιτυχόντες άνεργοι που είχαν κάνει αιτήσεις για διοικητικό προσωπικό στον ΟΑΣΑ, στα πλαίσια της «κοινωφελούς» εργασίας, θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα τα χαρτιά τους για να ξεκινήσουν να εργάζονται ως ελεγκτές κομίστρου! Δηλαδή καλούνε ανέργους να ξυπνάνε κάθε μέρα απλήρωτοι, μετά από 1,2 και 3 χρόνια ανεργίας και για ένα 5μηνο να κυνηγάνε και να κόβουνε πρόστιμα σε άλλους ομοιοπαθείς τους, που δεν έχουν να πληρώσουν το 1,40 που κοστολογείται η κάθε μετακίνηση! Οι άνεργοι που καλούνται να γίνουν κανίβαλοι και κεφαλοκυνηγοί δεν γνώριζαν την ακριβή θέση εργασίας στον ΟΑΣΑ και τους γνωστοποιείται τώρα, μαζί με τον εκβιασμό ότι αν αρνηθούν αν στραφούν εναντίον της τάξης τους θα χάσουν επιδόματα και το δικαίωμα να ξανακάνουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα.

Τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας δεν μας προσφέρουν κανένα «όφελος», αντίθετα αποτελούν μια επιταχυνόμενη εργασιακή βαρβαρότητα που απειλεί τις ζωές μας ως ανέργους. Επιπλέον, μέσω αυτών το κράτος και τα αφεντικά έχουν βαλθεί να προωθήσουν και τις πιο νοσηρές σκέψεις τους ενάντια στην συλλογική μας αξιοπρέπεια ως εργατική τάξη. Καλούμε τους άνεργους/ες να αντιδράσουμε μαζικά στη διάταξη περί διαγραφής των ανέργων, με στόχο να αποσυρθεί. Καλούμε τους «ωφελούμενους» του ΟΑΣΑ που προορίζονται για ελεγκτές να αρνηθούνε τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και να ζητήσουν συλλογικά να εργαστούν ως διοικητικό προσωπικό, απομονώνοντας όσους συναδέλφους τους επιλέξουν «με χαρά» να γίνουν ρουφιάνοι, κεφαλοκυνηγοί των αφεντικών και κανίβαλοι άλλων ανέργων. Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε αγωνιζόμενο/η να αγωνιστεί τώρα ενάντια στη σύγχρονη δουλεία των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας.
Κάποιοι/ες «ωφελούμενοι/ες»


Το διαβάσαμε στο  omnia sunt communia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου