ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Διαπιστώσεις μέσα από τη ραστώνη, την ακαμψία και τα ιδεολογήματα ετούτου του κόσμου


Μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω πόσο μεγαλειώδης είναι η άνθιση ενός μικρού εύθραυστου λουλουδιού, μέσα στην απεραντοσύνη της Φύσης. Που δεν ανθίζει για να κεντρίσει το θαυμασμό των ομοίων του ή των άλλων πλασμάτων, αλλά γιατί αυτό απλά είναι ο προορισμός του.
 Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

Πολλές φορές βασάνισα αλύπητα και σχεδόν σαδιστικά τον εαυτό μου -και κατ'επέκταση και άλλους- με επίπλαστους καημούς, στομφώδη μελοδράματα και λαβωμένα πείσματα. Κι έτσι μου πήρε πολύ να μάθω ότι του κόσμου όλοι οι πόνοι χωράνε στης μεγαλύτερης χαράς το μικρό αλλά μαγικό καλάθι: να αδράττεις με δέος και συγκίνηση παιδική κάθε μοναδική αέναη στιγμή της μέρας σου. Γιατί τίποτα δεν είναι συνηθισμένο-και προπαντός εμείς οι ίδιοι- και όλα τα θαύματα "τρέχουν" ολόγυρά μας.

Κι αν ανοίξω τα μαγικά ατσαλάκωτα φτερά μου κι απλωθώ στον αχανή ορίζοντα του ταξιδιού των απερίφραχτων ιδεών και της ροής των μυστικών του Χρόνου, αιωρούμενος πάνω από ατέρμονους χιμαιρικούς λαβύρινθους...Ίσως καταφέρω να ψηλαφίσω το σκοπό και την ανάγκη μαζί:
 Μέσα από την "ερπετική δημαγωγία", την τυραννία της μικροψυχίας, τη στενωπό της κοντόφθαλμης ύπαρξης, μέσα από ξεχειλωμένες ονειροφαντασίες και πάνω από τη σιδερόφραχτη ασχήμια της πλάνης, πόσο θαυμαστό είναι να υψωθεί η ανθρώπινη φύση!

Η πραγματική φύση του ανθρώπου. Μορφογεννετική, αυτοπειθαρχημένη, αρυτίδωτη, ανεξάρτητη, συνειδητή. Και άτμητη.

Εκ διαμέτρου ασύμβατη μ'εκείνη τη φτηνιάρα μίζερη γονυπετή υπόσταση, την κατά παραγγελία από τους λαοπλάνους...


 Ο Ένοικος...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου