ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...
Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Από μέσα προς τα έξω
αφιερωμένο σ'εκείνους που έφυγαν και σ'αυτούς που έρχονται

του ανιχνευτή

Από μέσα προς τα έξω

Συνθήματα στους τοίχους,
πύρινοι ψίθυροι από πουθενά και παντού,
κουβέντες-λεπίδια από αγνώστους
που πάντα ήξερες,
κομμάτια αδιαίρετης σοφίας
που είχες χάσει.

Διαμάντια
που απρόσμενα αστράφτουν
πίσω από οπερέτες ματαιοδοξίας,
μέσα σε παλιά κτίρια,
γύρω απ'τη φωτιά στον κάδο
που κάποιοι άναψαν να ζεσταθούν.

Επικυρηγμένη σαν μάγισσα αλληλεγγύη
μέσα στη μαζική παράκρουση των καιρών.
Τροχιές αίματος
που ραίνουν ασθενικές συνειδήσεις.
Βλέμματα απόγνωσης κι αγωνίας.
Μουσικές μυσταγωγίες
πίσω από μουγγρητά κατανάλωσης.
Φιμωμένες κραυγές αγάπης
που'χαν καταδικαστεί σε χειμερία νάρκη.
Επίμονα στο δρόμο μας σημάδια.

Κι η αλήθεια
σαν χρυσός ξεπροβάλλει
σε δύσβατα εδάφη που διαλέγουμε.

Ήσουνα πάντα
ο αδελφός και η αδελφή μας
κι ας μη σε ξέραμε.
Ήμασταν πάντα κοντά σας
κι ας μη μας είχατε δει.

Ολόκληρος ο κόσμος
ένας κακοβαμμένος καμβάς
που ξεθώριασε πια.
Του χρόνου του η κλεψύθρα
ραγισμένη.
Καιρός να πάρουμε
τις μπογιές και τα πινέλα μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου