ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

"Future Generations (If There Are Future Generations)" - Οι μελλοντικές γενιές (αν υπάρξουν...)...

 

Ας επιχειρήσουμε να μεταφράσουμε αυτό το μνημειώδες κείμενο (ποίημα για την ακρίβεια) της Caitlin Johnstone. Σε παρενθέσεις κάποιες δικές μας σκέψεις και σχόλια, με αφορμή τα πλούσια ερεθίσματα που μας προσφέρονται μεστά και απλόχερα συνάμα!


Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές, πολύ δύσκολα θα πιστέψουν ότι το είδος μας κάποτε συσσώρευσε σκόπιμα όπλα που δύνανται να προκαλέσουν αρμαγεδδώνα,.

Ότι κάποτε χτίστηκε ολόκληρος ο πολιτισμός μας γύρω από οικονομικά μοντέλα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνο στην καταστροφή της βιόσφαιρας μας.

Ότι κάποτε επέτρεπε σε εταιρείες που επωφελούνται από τον πόλεμο να ασκούν επιτυχή πίεση σε πολιτικούς για να ξεκινήσουν περισσότερους πολέμους.

Ότι κάποτε αποθήκευαν ζωντανά όντα σε εργοστασιακές φάρμες όπου βασανίστηκαν βάναυσα.

Ότι κάποτε πέθαιναν παιδιά από την πείνα λόγω "κυρώσεων" επειδή οι ηγεσίες των χωρών τους δεν υπάκουσαν τους κυβερνήτες μας.

Ότι κάποτε ασκούνταν πολιτικές που κρατούσαν τους ανθρώπους φτωχούς, ώστε να εξαναγκαστούν έτσι οικονομικά (θέλοντας και όχι...) να διευκολύνουν τις στρατιωτικές μαζικές δολοφονίες.

Ότι κάποτε αφήνονταν άνθρωποι να λιμοκτονήσουν και να μείνουν άστεγοι, αν δεν διέθεταν ψηφία (που δεν καλύπτονταν από αντίστοιχα πραγματικά παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες) που αντιστοιχούσαν σε νούμερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. (Δηλαδή το χρήμα ως "αέρας κοπανιστός" και παράγοντας δημιουργίας και σώρευσης διαρκούς χρέους όλων προς όλους...)

(Παραπέμπουμε και σε κάποιες δικές μας ανησυχίες αλλά κι ελπίδες όσον αφορά τον ερχομό της νέας ζωής σε αυτόν τον πανέμορφο αλλά υπό κατάληψη μέχρι σήμερα κόσμο: Σαν ψίθυροι...)


Ότι το είδος μας κάποτε απογύμνωσε αυτόν τον πλανήτη από τη βιοποικιλότητα και τα δάση που τον κάλυπταν από παλιά, για να γυρίσει τα γρανάζια μιας φαντασιακής οικονομίας, αντί να συνεργαστεί αρμονικά με το οικοσύστημά μας.

Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές, θα κοιτάξουν πίσω με αμηχανία την παντοκτόνο τρέλα μας, την τυφλή υποταγή μας στους χειρότερους ανάμεσά μας...

Την αξιοσημείωτη εφευρετικότητά μας να βρίσκουμε πάντα πρωτοποριακούς νέους τρόπους για να μισούμε ο ένας τον άλλον...

Τη φανατική αφοσίωσή μας στον ανταγωνισμό και τον έλεγχο, όταν ξέραμε ότι το μόνο που θέλαμε πραγματικά ήταν να μας αγαπούν...

Τον τρόπο που περιθωριοποιούσαμε και εξοστρακίζαμε όσους σκέφτονταν διαφορετικά από εμάς, παρόλο που γνωρίζαμε πολύ καλά ότι ο τρόπος σκέψης μας δεν λειτουργούσε...

Τον τρόπο που περνούσαμε τη ζωή μας τροφοδοτώντας αχόρταγα και πεινασμένα φαντάσματα, για να καταλήξουμε το βράδυ στα κρεβάτια μας να αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε ανικανοποίητοι...

Την ποσότητα ενέργειας που σπαταλούσαμε στο να μην βιώσουμε την ομορφιά που μας περιβάλλει κάθε στιγμή και να απορρίψουμε τα δώρα με τα οποία μας πλημμύριζαν από κάθε κατεύθυνση...

Την ηράκλεια προσπάθεια που καταβάλλαμε για να κρατήσουμε τη φώτιση από την κατάρρευση...

Τις αδιάκοπες απελπισμένες προσπάθειές μας να είμαστε οπουδήποτε εκτός από εδώ και τώρα...

(Όλα τα μετρητά στο χέρι είναι το ΤΩΡΑ! Το χθες είναι μια άκυρη πια υποταγή και το αύριο ένα απλό υποσχετικό σημείωμα, ενώ η ζωή είναι φτιαγμένη από...ΑΕΝΑΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!)

Τον όγκο της δουλειάς που καταβάλαμε για να αποφύγουμε να ζούμε πιο απλά κι εύκολα.

( Απλότητα δεν είναι άλλο από την ικανότητα να επιλέγουμε ετούτο ή εκείνο, αναλόγως αν τα κριτήρια μιλούν στην καρδιά μας! Κι όχι να διοχετεύουμε την προσοχή μας και την ενέργειά μας σε πράγματα ανάξια λόγου, ασήμαντα, όπως συνήθως συμβαίνει...)

Οι μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές...

Χαίρομαι τόσο πολύ που καταφέρατε να ξεπεράσετε όλα τα πολλά εμπόδια που βάλαμε μεταξύ της σημερινής μας ηλικίας και της γέννησής σας.

Είστε άξιοι επαίνων εσείς και οι γονείς σας 

που καθαρίσατε το χάλι μας,

που ρυθμίσατε σωστά τα πράγματα,

που αποκτήσατε συνείδηση,

και την ικανότητα εκτίμησης ενός υγιούς κόσμου,

για να φτάσετε την ανθρωπότητα εκεί που βρίσκεστε τώρα ώστε να ξεκινήσει η πραγματική περιπέτεια του είδους μας.

Εσάς μελλοντικές γενιές, αν υπάρξουν μελλοντικές γενιές, σας ευχαριστούμε για την καλοσύνη και τη συμπόνια σας καθώς μας κοιτάτε πίσω μέσα από τα αρχεία που σας έχουμε αφήσει. Μπορεί να μην είναι αμέσως προφανές, αλλά μερικοί από εμάς εδώ είδαμε αυτό που βλέπετε από εκεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου