ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Εμείς, καλούμαστε, πλέον, να πληρώσουμε ακριβά τα κοράκια και το δικαίωμα μας στην φτηνή ενέργεια, αν θέλουμε να επιζήσουμε από το κρύο...

της Ιωάννας Υψηλάντη

Σε μία μόνον ώρα διαπραγμάτευσης, στο Χρηματιστήριο, η τιμή του φυσικού αερίου, άγγιξε, σήμερα, τα 1969,2 δολ. για χίλια κυβικά μέτρα.
Μία ολόκληρη ώρα αισχρής σπέκουλας, από τζογαδόρους, που παίζουν με τον πόνο της ανθρωπότητας, για... φτηνή ενέργεια.
Καμία σχέση δεν έχει η αύξηση της ζήτησης, "λόγω απελευθέρωσης των κοινωνιών, από τα λοκ ντάουν του κορονοϊού", όπως παπαγαλίζει η κυβέρνηση.
Και εν μέσω λοκ ντάουν ζεσταινόμασταν-μάλιστα περισσότερο-και υπερκαταναλώναμε είδη διατροφής.
Ούτε ο "επερχόμενος βαρύς χειμώνας" φταίει, ώστε να αυξάνεται η ζήτηση, επομένως και οι τιμές, αφού δεν υπάρχουν μετεωρολόγοι-προφήτες, για να γνωρίζουν τις διαθέσεις του καιρού.
Τι φταίει;;
-Η "πράσινη" υστερία της ΕΕ, που επιβλήθηκε, από τα οικονομικά συμφέροντα, στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, για τα κέρδη του "πράσινου" λόμπι.
Οι αγορές διαπίστωσαν ότι τίποτα από τις "πράσινες" υποδομές δεν λειτουργεί και έπαψαν να επενδύουν στο "πράσινο" σύστημα με αποτέλεσμα οι μετοχές του να κατρακυλάνε.
Επίσης, μέσα στο ίδιο πλαίσιο, δύο αγωγοί από Ρωσία (Βόρειος Αγωγός 1 και 2) υπολειτουργούν, στο 50% της δυνατότητας τους, για "νομικά κωλύματα".
-Η ΕΕ δε συνήψε συμβόλαια μακράς διαρκείας, για την παροχή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται τα συμβόλαια χωρών, που το έκαναν εγκαίρως. Αυτή η προϋπόθεση είναι αναγκαία, αφού το αέριο δεν μπορεί να αντληθεί, σε άσχετες ποσότητες. Η Ουγγαρία το προέβλεψε και έκλεισε, έγκαιρα συμβόλαιο 15ετίας με την Ρωσική "Γκαζπρόμ"
-Η ΕΕ και χώρες-μέλη της έφτιαξαν υποδομές, για την αποθήκευση του Αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου, μετά από εξαντλητική πίεση των ΗΠΑ, "για να μην υπάρχει εξάρτηση, από την Ρωσία" και οι ΗΠΑ διέθεσαν αυτό το ακριβό και υποδεέστερο, σε ισχύ, αέριο, σε χώρες της Ασίας και Λατινικής Αμερικής, που πλήρωσαν περισσότερο. (Φιλανθρωπία στις μπίζνες δεν υπάρχει.)
Ετσι, αντί για 200-300 δολ. τα χίλια κυβικά, που είχαν πέρυσι, έφτασαν τα 2000 δολ.
Τα πετρέλαια, επίσης, τζογάρονται, στο Χρηματιστήριο και η τιμή τους διαμορφώνεται, ανάλογα με τα παιχνίδια των "επενδυτών".
Εμείς, καλούμαστε, πλέον, να πληρώσουμε ακριβά τα κοράκια και το δικαίωμα μας στην φτηνή ενέργεια, αν θέλουμε να επιζήσουμε από το κρύο, από τον κορωνοϊό και από τον Μητσοτάκη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου