ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

"Τα ζωύφια"

{ Ίσως η πιο εύστοχη κι οξυδερκής προσέγγιση που διαβάσαμε ως τώρα, μέσα από την αλληγορική αφήγηση και με την ποιητική τεχνική της, της Αλλόκοτης και πασιφανώς (;) Ύποπτης Ατζέντας που ξεδιπλώνεται μέσα από κυρίαρχα συνθήματα και εξωφρενικά γεγονότα και της κοινωνικής και ψυχολογικής επήρειας όσων συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό... Στο μεγάλο "πειραματικό εργαστήρι" του κόσμου μας. Τακτικές πρωτοφανείς ιστορικά, ατέρμονη έγχυση Φόβου στα μυαλά και τις καρδιές ανθρώπων που μεταβάλλονται σε ...ανθρωπίδες, εξόφθαλμα ατεκμηρίωτες αιτιολογήσεις, "μαγειρέματα" και αντιεπιβιωτικές μεθοδεύσεις, που κλιμακώνονται ή "αναπροσαρμόζονται", στη νέα "φάση" που εισήλθαν... Και επιπτώσεις που διαιρούν και μεταλλάζουν, διανοητικά και ...πολιτισμικά ("covidalism"), τις ζαλισμένες ανθρώπινες(;) κοινωνίες-στόχους...}

Τα ζωύφια

Σουτ, τσιμουδιά, μην βγάλετε άχνα, έφτασε στα μέρη μας η μεγάλη αράχνα.

Έτσι στα μάνι μάνι έβγαλε ο μπάμπουρας φιρμάνι.

Σταμάτησε να φτιάχνει σβώλους για να τους ενημερώσει όλους,

πως αν δεν πρόσεχαν, θα χανόντουσαν στο πιτς φυτίλι,

όπως αρπάζει πυρκαγιά η πιο εύφλεκτη ύλη.

Μην τρώτε πια άλλο σανό, η αράχνη φτιάχνει ιστό τρανό.

Το γραψε κι η κάθε ιστοσελίδα,

πως ο ιστός θα κανε την ιστορία να αλλάξει πια σελίδα,

πιο επικίνδυνος έτσι που ταν κι από την πιο κοφτερή λεπίδα.

Σκιάχτηκαν μέχρι και τα λεπιδόπτερα που περνιόντουσαν για ανώτερα.

Κι έτσι τα ζωύφια αποφάσισαν να κλειστούν στο σπίτι, μιμούμενα τον πιο μοναχό κι έρμο ερημίτη. 

Κι έτσι φαντάστηκαν πως δεν θα άνοιγε ούτε μύτη.

Είχαν βλέπετε ασπαστεί αυτή την θεωρία: πως στην πιο τρανή ολιγωρία θα βρίσκαν σωτηρία.

Όλα απαγορεύτηκαν, εκτός από μια πορεία που τιμούσε τα θύματα του αμφίβιου καρχαρία.

Κι αν κάποιο ζούδι είχε μια κάποια απορία,

ή ακόμη χειρότερα, αν μίλαγε για σκευωρία,

στην άκρη τ΄ άλλα τον εβάζανε, τον κάνανε παρία.

Κι έτσι μείναν να παρατηρούν την ίδια τους την ζωή από σφαλιστά θεωρεία.

Όσο δεν μιλάς, δεν φιλάς και δεν λαλείς, θα είσαι ασφαλής. 

Έτσι τους είπε ένας ειδικός που δεν ήταν δα και ο Θαλής, μα έπεισε τα ζούδια πως είχε βρει τον τρόπο για να σαι αειθαλής.

Τα 'πεισε επίσης ο γιός κάποιου Αρίστου, πως αν μέναν σπίτι επ' αορίστου,

τα ζούδια θα είχαν όλα τα καλούδια,

αρκεί να μην άρχιζαν τα μεταδοτικά τραγούδια

που την αράχνη προσελκύουν όπως τις μέλισσες τα λουλούδια.

Η φήμη για την αράχνη, σκέπασε τα πάντα σαν ραδιενεργή πάχνη, 

τόσο όσο τους κουραμπιέδες που τους πνίγει η άχνη.

Και κάποιες πεταλούδες γίναν Ιούδες.

Κι ο μπάμπουρας σήκωνε την κάθε πέτρα να βρει το ζούδι εκείνο που δεν τηρούσε μέτρα.

Κι έτσι σε όλα τα ζωύφια, η ευπείθεια έγινε η πιο σημαντική συνήθεια. 

Που καιρός να ψάχνεις για αλήθεια, όταν ο τρόμος σου σφυροκοπεί τα στήθια.

Τους είπαν πως η αράχνη είχε έρθει από την Κίνα. 

Με τούτα και με κείνα, ακίνητα καθώς μείνανε, τα θέρισε η πείνα.

Κι οι μέλισσες ακόμη σταμάτησαν να μεταφέρουν γύρη. Κι έτσι η φύση έγινε του χάρου πανηγύρι.


Πέτρος Αργυρίου, agriazwa.blogspot.com, 1/6/2021.


Το δανειστήκαμε από ΕΔΩ


3 σχόλια:

 1. Η αξιοπιστία της "επιστήμης" στα καλύτερά της: Στο νησί μου πρόσφατα πέθανε ένας συμπολίτης, (ο οποίος αν και νεφροπαθής επέμεινε να εμβολιαστεί οπωσδήποτε!) κι ένας άλλος έπαθε βαρύ εγκεφαλικό λίγες ώρες έπειτα από τον εμβολιασμό του.
  Ο δεύτερος -μακρινός συγγενής μου- στάθηκε τυχερός κι "επέστρεψε" αφήνοντας τους γιατρούς άφωνους!
  Αν ακούσατε ή διαβάσατε τίποτα σχετικό να με ενημερώσετε που και πότε για να μην πάθω κι εγώ εγκεφαλικό αν κι ανεμβολίαστος!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Eίναι απορίας άξιο πώς εξακολουθούν και πηγαίνουν στα κέντρα "εμβολιαστικής ρώσικης ρουλέτας", δηλώνοντας μάλιστα ότι παρ'όλα αυτά το "κάνουν με μισή καρδιά", με όλα αυτά τα στοιχεία που βγαίνουν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Στοιχεία τρομακτικά, συντριπτικά, κι εδώ στο ραγιαδιστάν και, κυρίως, στο εξωτερικό...Ο διαχωρισμός της κοινωνίας, όμως, ίσως έχει και τις θετικές πλευρές, ίσως έπρεπε επιτέλους να συμβεί, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα ανάμεσα στους "καταπίνω τα πάντα αμάσητα και σε δαιμονοποιώ που δεν συμφωνείς" και τους ανθρώπους με ευθυκρισία, λειτουργική αντίληψη και προπαντός..."ψυχή βαθιά"!

   Διαγραφή
 2. Σε μια αυτολοβοτομημένη κοινωνία δεν αρμόζει κανένα καλό.
  Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε καν ελαφρυντικά.
  Μην ξεχνάς πόσα προηγήθηκαν την τρέχουσα δεκαετία.
  Κι όμως η Κίνηση της Ιστορίας έγινε προς λάθος κατεύθυνση: πίσω ολοταχώς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή