ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Γιαβόλ μάιν κομαντάντ!

- Πότε θα λήξουν τα καταστροφικά λοκντάουνς, μάιν κομαντάντ; Έχουμε αρχίσει και πεινάμε, αφυχτιούμε, παίρνουμε αντικαταθλιπτικά, απολέσαμε και την λίμπιντο και ούτε να αυνανιστούμε δεν έχουμε κέφι, πόσο περισσότερο να συνουσιαστούμε, κι όταν ακούμε τις ειδήσεις της State TV μας πιάνουν αυτοκτονικές τάσεις...Βήχει γιατί κρυολόγησε η γυναίκα μου, λόγω των ανοιχτών παραθύρων για ν' αερίζεται το σπιτικό μας κι εγώ την κοιτάζω σαν να' ναι βιο-τρομοκράτης...Τι να κάνουμε, πείτε μας, κρεμόμαστε από τα χείλη σας...

- Ο κίνδυνος θα είναι διαρκής, μπορεί να κρατήσει μέχρι και το 2025, όπως και τα λοκντάουνς για το καλό σας, μέχρι να εμβολιαστείτε όλοι και να δούμε πόσο επιτυχημένο θα είναι-αν είναι το πείραμα, μέχρι να βρούμε τελικά την ιδανική συνταγή θεραπείας...Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η μεγάλη Επανεκκίνηση που θα σας κάνει όλους ευτυχισμένους!

-Μα ακούμε, κάθε λίγο και λιγάκι, και περίεργες δηλώσεις κι αντιφατικές, από τους ειδικούς, που μας μπερδεύουν και λίγο αν το ψάξουμε περισσότερο ανακαλύπτουμε νούμερα ή δεδομένα που μας κάνουν να  νιώθουμε ότι κάτι δεν μας λέγεται καλά, με όλο το σεβασμό άρχοντά μου!

- Τι είστε και "το ψάχνετε" και "σκάβετε", ανθρακωρύχοι ή συνωμοσιολόγοι; Να μην ψάχνετε και κουράζετε το ήδη εξασθενημένο μυαλό σας και να πιστεύετε μόνο ό,τι λέγεται από την "Αγία Ενημέρωση", εγκεκριμμένη και επιδοτούμενη από την ανώτατη διοίκηση του προτεκτοράτου. Κι αν μπερδεύονται μερικές φορές οι άνθρωποί μας, που βγαίνουν στις "άγιες οθόνες", είναι λόγω εξάντλησης, επειδή νυχθημερόν εργάζονται και ερευνούν για το καλό σας! Σνελ! Σπίτια σας τώρα, γρήγορα εκεί όπου είστε ασφαλείς. Σε λίγο θα αρχίσει και η απαγόρευση κυκλοφορίας, τις μεταμεσονύχτιες ειδικά ώρες που ο αόρατος εχθρός ξαγρυπνάει και αγριεύει για κάποιον αλλόκοτο λόγο! Kαι αν σας τσακώσουν οι περίπολοί μας, να είστε αμέριμνοι και εκτεθειμένοι έξω στον κίνδυνο, θα σας εκτελέσουν οικονομικά. Και αν πεινάσετε πολύ κάντε το σκατό παξιμάδι, κάποιον τρόπο θα βρείτε.

-Γιαβόλ μάιν κομαντάντ!

- Μπράβο! Και μην ξεχνάτε: η ελευθερία είναι σκλαβιά και η σκλαβιά ελευθερία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου