ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

" «ΤΥΦΛΗ ΛΥΣΗ ΤΟ LOCKDOWN!» ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ο καθηγητής Γ. Ιωαννίδης για τα μέτρα κατά του κορονοιού... "

 

 


Χτεσινή συνέντευξη
1. Η συντριπτική πλειοψηφία ασθενών κορονοϊού δεν θα χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα, γι αυτό δεν πρέπει να προκαλείται πανικός.
2. Είναι δύσκολος ιός για ευπαθείς ομάδες, γι αυτό πρέπει να προστατευθούν αυτές στοχευμένα και να μην εφαρμόζονται οριζόντια δρακόντεια μέτρα.
3. Η θνητότητα διαμορφώνεται από το πώς εμείς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Αποτελεί πλέον κοινό επιστημονικό τόπο ότι η διάμεση τιμή θνητότητας παγκοσμίως είναι κάτω του 0.2%.
4. Το lockdown είναι τυφλή λύση που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Το κράτος πρέπει να δώσει μόνο κατευθυντήριες συμβουλές.
5. Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας πέραν κάποιας ώρας ή το κλείσιμο χώρων σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες συνωστισμού σε άλλες ώρες και άλλους χώρους οι οποίοι μάλιστα είναι εξ ορισμού ανεξέλεγκτοι.
6. Τα lockdowns έχουν καταστροφικές συνέπειες. Για παράδειγμα στην ψυχική υγεία, 25% των νέων 18-24 ετών στο πρώτο lockdown είχαν διάθεση αυτοκτονίας. Δύο νεαροί από το περιβάλλον συναδέλφων μου αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown. {σχόλιο: ε ρε χρυσές δουλειές και πελατεία για ψυχιάτρους και σχετικά ιδρύματα και άσυλα !...- Γέμισαν τα Ψυχιατρεία στη Γαλλία .. τους τρέλαναν δεν άντεξαν το lockdown2. 
7. Με οριζόντια δρακόντεια μέτρα αποκλεισμού υποχρεώνουμε ιδιαίτερα τα νεαρά άτομα να συνωστίζονται σε λιγότερους κλειστούς χώρους και να διασπείρουν τον ιό περισσότερο.
8. Τα lockdowns δεν έχουν αποτελεσματικότητα. Όσο αυστηρά και να είναι, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αναγκασμένο να κινηθεί και να εργαστεί.
9. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να εργαστούν για να ζήσουν με τη φυσική τους παρουσία επιβαρύνονται υγειονομικά δυσανάλογα σε σχέση με τους υπόλοιπους (όπως και εμάς) που μπορούμε να εργαζόμαστε από την άνεση του γραφείου μας διαδικτυακά. Έτσι κινδυνεύουν περισσότερο και οι πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων από κοινωνική σκοπιά.
10. Τα lockdowns θεωρητικά μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο να οργανώσεις τις μονάδες υγείας αλλά καταστρέφεις όλα τα υπόλοιπα: και την κοινωνία και την υγεία και την οικονομία.
11. Κάποιες κοινωνίες είναι πιο ευάλωτες από τις άλλες στις συνθήκες γενικών τυφλών κλειδωμάτων. Ιδιαιτέρως σε κοινωνίες όπως η Ελλάδα οι οποίες στηρίζονται σε δουλειές φυσικής παρουσίας (τουρισμός/εστίαση κλπ) τα lockdowns είναι εξαιρετικά καταστροφικά.
12. Δυστυχώς πολλές χώρες επιστρέφουν στη λογική των τυφλών κλειδωμάτων, ακόμη και στην Αμερική, παρά τις αντίθετες παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Παναγιώτης Αποστολόπουλος Πέρρος 


Το είδαμε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου