ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

η πιο κοινή ‘πρέζα’

 
η πιο κοινή ‘πρέζα’
[λ.] 
 Προχωρούσα όπως οι άλλοι, όπως θεωρείται πως είναι το “κανονικό”. Ξαφνικά μια μέρα σταμάτησα και αναρωτήθηκα που πάω και γιατί τα κάνω όλα αυτά. Τι νόημα έχουν. Ο τρόμος. Οι προβληματισμοί ανησύχησαν τους γύρω σαν κάτι το παράλογο. Γιατί να σταματήσει κανείς και να ρωτήσει. Οι προβληματισμοί θεωρούνται αφύσικοι. Εφηβική αντίδραση. Κόλλησα και έμεινα εκεί, μη μπορώντας να πάω ούτε πίσω ούτε μπροστά. Μα γιατί, ρωτούσαν. Γιατί δεν είσαι πια (το) ρομπότ (που ήσουν). Το γιατί εγκιβωτίζει την ερώτηση αυτή. Ενώ θα έπρεπε να ‘ναι - θα το βρεις. κάποια στιγμή, ο καθένας βρίσκει το νόημά του. Το γιατί να προχωρεί. Φαινομενικά, απ’ έξω, όλοι μπορεί να φαίνεται πως προχωρούν το ίδιο. Άλλοι το κάνουν ασυνείδητα, άλλοι συνειδητά άλλοι ποτέ δεν ρώτησαν, αλλά απέκτησαν τη συνείδηση όταν κατάλαβαν πως τους έλειπε.

Ως φυσικό θεωρείται το ρομποτικό. Κι αν κανείς σταθεί και ρωτήσει, όλοι ανησυχούν τι του συμβαίνει. Του συμβαίνει το πιο
φυσιολογικό πράγμα. Απλά οι άλλοι συνήθισαν.

Και να μην ξέρεις, τουλάχιστον τώρα ξέρεις πως θες να έχεις τη συνείδησή σου μαζί σου.
Τουλάχιστον να ξέρεις. Και να έχεις επίγνωση της αυταπάτης σου.
Μια αυτογνωσία. Μια επίγνωση.
Ρομπότ εν γνώση σου. Οι άλλοι - χωρίς.

Η ζωή δεν είναι όλα αυτά. Αυτά είναι οι σκιές.
Βαφτίστηκαν κανονικοί όσοι προχωρούσαν χωρίς να σταματήσουν, προβληματικοί όσοι αναρωτιόνταν.
Μένεις χωρίς τις ψευδαισθήσεις σου.
Δεν είναι αυτό η ζωή. Η ζωή είναι ό,τι συμβαίνει μέσα μας. Ό,τι έχει αντίκτυπο μέσα μας και μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.
Αυτό είναι κατασκευασμένες ψευδαισθήσεις.
Μένεις γυμνός. Είσαι γυμνός.
Είτε είναι σχολείο, σχολή, δουλειά, ένα πρόγραμμα προσεκτικά κατανεμημένο και κανονισμένο στις μέρες της εβδομάδας.
Η πιο κοινή πρέζα. Και η πιο αόρατη, η πιο απαρατήρητη. (για αυτό; άραγε;)
Άμα μέσα σου δεν έχεις τα εφόδια, θα τρελαθείς.
Να καταλάβεις ότι αυτό που έχασες δεν είναι αυτό που είσαι, αλλά αυτό που έκανες. Τα εφόδια στα δίνουν και οι άλλοι, αλλά κυρίως εσύ, ο καθένας χρειάζεται να τα βρει μέσα του.

“Ό,τι πιο σημαντικό έχει κανείς, είναι όσα δεν μπορεί να χάσει σε ένα ναυάγιο”.

Να πηγαίνεις από το ένα στο άλλο, την μία πρέζα στην άλλη, για να μην μείνεις γυμνός. Για να μην μείνεις με τον εαυτό σου. Με τις σκέψεις σου. Και σε τρελάνει η γύμνια σου, τώρα που την βλέπεις πια. Από τον εαυτό σου προσπαθείς να ξεφύγεις, και δεν το είχες καταλάβει.

Πότε είχες ζωή;
Όχι, δεν είναι τότε. Τότε απλά νόμιζες ότι είχες. Ήταν μία βαβούρα, ένας θόρυβος εξωτερικός, παράσιτα στην επικοινωνία σου με σένα, ανάμεσα σε σένα και εσένα.
Τώρα που ο θόρυβος έφυγε, σε ακούς καλύτερα. Είδες πως δεν είχατε να πείτε τίποτα.


το δανειστήκαμε από το φανζίν chimeres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου